Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΣτολίδι στο μονότονο φθινοπωρινό τοπίο το ρείκι -Το φαράγγι Κατσικαντάρα του Καλού...

Στολίδι στο μονότονο φθινοπωρινό τοπίο το ρείκι -Το φαράγγι Κατσικαντάρα του Καλού Χωριού

Από

Ημερομηνία

Ένα φυτό ρείκι (έρεικας, ερείκη η σπονδυλανθής, Ericamanipuliflora) είναι ένας θάμνος που δίνει χρώμα στο μονότονο φθινοπωρινό τοπίο. Το αντάμωσα στην αρχή του φαραγγιού της Κατσικαντάρας, κοντά στο Καλό Χωριό. Ξεχωρίζει από τα πολλά, μικρά, κωδωνοειδή, ρόδινα άνθη του, στο σχετικά ξερό ακόμα και χωρίς άλλα λουλούδια τοπίο. Πολλά υπάρχουν κοντά στους Μεσελέρους.

* Το φυτό έχει ιδιαίτερα μεγάλη μελισσοκομική αξία, αφού δίνει στις μέλισσες τη γύρη που χρειάζονται για να αναδιοργανωθούν εν όψει χειμώνα. Το μέλι από ρείκι κρυσταλλώνει γρήγορα λόγω της υψηλής φυσικής περιεκτικότητας σε γλυκόζη, πικρίζει λίγο, έχει κοκκινωπό χρώμα και θεωρείται μέλι υψηλής διατροφικής αξίας. Μέλι από ρείκι χρησιμοποιεί συχνά ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης για να φτιάξει το νόστιμο μπακλαβά του.

ΥΓ1.: Μιας και αναφέρομαι στο φαράγγι της Κατσικαντάρας, είναι άξιον απορίας γιατί δεν μπορεί, στο σημείο που υπάρχει ένα πλέγμα και εμποδίζει τη διέλευση, να φτιαχτεί μια «πόρτα» που οι περιπατητές θα ανοίγουν και θα κλείνουν. Είναι κρίμα να μην θέλουμε να αξιοποιούμε ένα φαράγγι που είναι ισάξιο του φαραγγιού της Κριτσάς.

ΥΓ2.: 27 αλλοδαποί από διάφορες χώρες, που μένουν σε διάφορα σημεία του νομού μας, συμμετέχουν στο 5οΠολιτιστικό πρόγραμμα που διοργανώνει το Λύκειο των Ελληνίδων Αγίου Νικολάου. Eπισκέφθηκαν την περιοχή του Καλού Χωριού. Είδαν τη πηγή του χωριού (στον οικισμό Πύργο) και περπάτησαν στο μονοπάτι που ένωνε το χωριό με την Πρίνα. Κατέβηκαν για λίγο και στο φαράγγι της Κατσικαντάρας. Ήταν μια θαυμάσια εμπειρία που όλοι απόλαυσαν.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ρεικια υπάρχουν σε πολλά μέρη με διάφορα ονόματα και είναι δυο ειδών το λευκό που ανθίζει την Άνοιξη και δίνει το ρεικόμελο και το κοκκιωπό που λέτε που ανθίζει το Φθινόπωρο και μαζί με την ακονιζά (ψιλιθρο)δίνουν στις μέλισσες τη γυρη που χρειάζονται για τις δουλειές τους

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Πρόσφατα άρθρα