Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος Νικόλαος1 Δεκεμβρίου 2022 Παγκόσμια ημέρα AIDS

1 Δεκεμβρίου 2022 Παγκόσμια ημέρα AIDS

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome- Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας)  καθιερώθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Πρόκειται για ανίατη λοιμώδη νόσο που οφείλεται στον ιό HIV (Human Immunodeficiency Virus -Ιός της Ανθρώπινης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας). Ο ιός ανακαλύφθηκε το 1983 και προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, το σύστημα δηλαδή που είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε λοιμώξεις, νεοπλασίες και άλλες ασθένειες. Το AIDS αφορά στο τελευταίο στάδιο της λοίμωξης, κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αποδυναμωθεί σε βαθμό τέτοιο, που καθιστά τον οροθετικό ασθενή επιρρεπή στα διάφορα νοσήματα.

Η HIV λοίμωξη αποτελεί μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπολογίζεται ότι περίπου 38 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα με τον ιό HIV και δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει από αιτίες που σχετίζονται με το AIDS από την αρχή αυτής της επιδημίας.

Στην χώρα μας, για την φετινή χρονιά έχουν καταγραφεί 19.731 περιστατικά HIV λοίμωξης. Τα 4.587 από αυτά έχουν εμφανίσει AIDS, 11.908 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή αγωγή, ενώ είχαμε και 3.309 θανάτους.

Οι περισσότερες μεταδόσεις του ιού αποδίδονται στη σεξουαλική επαφή, χωρίς λήψη μέτρων προφύλαξης.

Η Παγκόσμια Ημέρα αποτελεί μια ευκαιρία στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να ενωθούν στον αγώνα κατά του HIV, να δείξουν υποστήριξη στους ανθρώπους που νοσούν και να τιμήσουν τη μνήμη αυτών που πέθαναν από ασθένειες, οι οποίες σχετίζονται με το AIDS.

Παρά το γεγονός πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στον τομέα της πρόληψης και της θεραπείας της νόσου, όπως και στο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των ατόμων που ζουν με εκείνη, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν πώς να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους, ενώ το στίγμα και οι διακρίσεις εξακολουθούν να πλήττουν αρκετούς ανθρώπους που ζουν με την πάθηση.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ συστήνεται προληπτικός έλεγχος σε  άτομα που θεωρούν ότι έχουν εκτεθεί στην νόσο,  που έχουν σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις και σε χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών. Επιπλέον προληπτικός έλεγχος συστήνεται σε κάθε έγκυο, σε όλους τους δότες αίματος και ιστών, όπως και σε θύματα κακοποίησης και εμπορίας ανθρώπων.

Η έγκαιρη έναρξη θεραπείας αποτελεί, εκτός από θεραπευτική στρατηγική, στρατηγική πρόληψης, καθώς η αποτελεσματική αντιρετροϊκή αγωγή μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης του HIV.

Η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία και με το Δίκτυο Μαιών/των, στην προσπάθεια της να συμβάλει στην αντιμετώπιση της λοίμωξης, την αποφυγή μετάδοσης του ιού και την καταπολέμηση του στίγματος, επενδύει συστηματικά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε προγράμματα αγωγής υγείας για παιδιά και εφήβους και σε δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης της ευρύτερης κοινότητας και ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων.

Ελπίδα και ευχή όλων μας, το αισιόδοξο μήνυμα που εξέπεμψε η υπηρεσία του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS, UNAIDS, υποστηρίζοντας ότι «το τέλος της επιδημίας του AIDS δεν είναι πλέον απλώς ένα όραμα, μπορεί να γίνει πραγματικότητα έως το 2030», με τη βοήθεια όλων μας, να πάρει «σάρκα και οστά».

7η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  ΚΡΗΤΗΣ

 

 

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα