Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΝα επιστρέψει ο πανηγυρικός εορτασμός του πολιούχου Αγίου Νικολάου στον βυζαντινό ναό...

Να επιστρέψει ο πανηγυρικός εορτασμός του πολιούχου Αγίου Νικολάου στον βυζαντινό ναό στο Καθολικό

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Να επιστρέψει ο πανηγυρικός εορτασμός του πολιούχου Αγίου Νικολάου, της πρωτεύουσας του Νομού Λασιθίου, απ’ όπου πήρε το όνομά της, στον βυζαντινό ναό, όπως έχει καθιερωθεί για γενεές γενεών και «εγγραφεί» στη θρησκευτική συνείδηση του πιστού λαού και στην παράδοση του τόπου, ζήτησε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Αγ. Νικολάου.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ σχετική αναφορά στο θέμα έκανε ο Δήμαρχος Αντώνης Ζερβός, με αφορμή τη δυσφορία που έχει προκληθεί στην τοπική κοινωνία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η εορτή πρέπει να επιστρέψει στο «σπίτι» της»…

Τις δύο προηγούμενες χρονιές, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν υπήρξε αντίδραση στην τέλεση της πανηγυρικής θείας λειτουργίας στο ναό του Αγίου Αντωνίου αντί του βυζαντινού ναού του Αγίου Νικολάου. Ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος επιθυμεί να συνεχιστεί ο εορτασμός με αυτόν τον τρόπο κρατώντας για εορτασμό στο ναό του Καθολικού, μόνο την εορτή της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου, στις 20 Μαϊου. Αλλά αυτή, όπως επεσήμανε ο κ. Ζερβός, είναι μια εορτή η οποία ξεκίνησε να εορτάζεται σχετικά πρόσφατα, από τον αοίδημο Μητροπολίτη κυρό Νεκτάριο.

Ο κ. Ζερβός τόνισε ότι το ζήτημα που έχει προκύψει είναι σημαντικό, γιατί ο ναός του Αγίου Νικολάου, στον ομώνυμο όρμο, είναι  συνδεδεμένος με την ταυτότητα της πόλεως. Και μια μακρόχρονη παράδοση εορτασμού στο εκκλησάκι, δεν μπορεί να πάει έτσι απλά στην άκρη… «Δεν θέλουμε να έλθουμε σε αντιπαράθεση με κανέναν…», είπε ο δήμαρχος.

Πρότεινε και έγινε ομόφωνα αποδεκτό, να συσταθεί διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία να επισκεφθεί τον Μητροπολίτη στη Νεάπολη, μόλις εκείνος επιστρέψει από την Κωνσταντινούπολη, όπου είχε μεταβεί για τη θρονική εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

«Πρέπει να συζητήσουμε το θέμα με τον Μητροπολίτη εγκαίρως και να του ζητήσουμε να επανέλθει ο εορτασμός κατά τα ειωθότα. Θεωρώ ότι τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας δεν είναι εύκολο ή πρέπον να καταργηθούν…», δήλωσε ο δήμαρχος, υπογραμμίζοντας ότι «το πανηγύρι του Αγίου Νικολάου στο βυζαντινό ναό είναι σήμα κατατεθέν…».

Αναφερόμενος στο προβαλλόμενο ως επιχείρημα, ότι την ημέρα της εορτής συνήθως κάνει κρύο ή βρέχει, ο κ. Ζερβός είπε ότι «ο κόσμος ποτέ δεν παραπονέθηκε, γιατί ο άγιός του γιορτάζει το χειμώνα! Και είτε βρέχει είτε δε βρέχει, είναι παρών και βρίσκει τρόπους να το αντιμετωπίσει. Αλλά αν χρειαστεί να μπούμε στη διαδικασία να ενοικιάσουμε τέντες για να σταθεί ο κόσμος, ο Δήμος είναι διατεθειμένος να το κάνει. Θεωρώ, σε κάθε περίπτωση ότι ο Αγιος Νικόλαος πρέπει να επανέλθει στο σπίτι του και όχι σε άλλη εκκλησία», κατέληξε.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα