Κοινά προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο των αξιωματικών και αστυνομικών σε όλη την Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο του 32ου Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας.
Όπως δηλώνει σχετικά στην ΑΝΑΤΟΛΗ και το δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό, ο Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. της Παγκρήτιας Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας και Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Αγίου Νικολάου Πέτρος Ζερβάκης που ήταν ανάμεσα σε αυτούς που συμμετείχαν θέμα συζήτησης αποτέλεσαν και τα ποσά από τις τροχονομικές παραβάσεις που βεβαιώνονται. Αν και υπάρχει και έχει ψηφιστεί εδώ και χρόνια, λέει ο κ. Ζερβάκης, σχετικό νομοσχέδιο που προβλέπει ότι το 5% από τις παραβάσεις σε όλη την Επικράτεια πηγαίνουν στα ταμεία της Αστυνομίας, εντούτοις δεν έχει καθοριστεί η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για αυτό.
«Ενδεικτικά, σύμφωνα και με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο, το 2021 στο νομό Αττικής βεβαιώθηκαν 175.000 παραβάσεις και εισπράχθηκε το ποσό των 9 εκατομμυρίων ευρώ και στη Θεσσαλονίκη 37.000 παραβάσεις και εισπράχθηκαν 1,5 εκ. ευρώ. Από αυτά στα ταμεία της Αστυνομίας το 5% έπρεπε να έχει πάει στα ταμεία της ΕΛ.ΑΣ. κάτι που δεν έχει γίνει. Αντίστοιχη με των δύο μεγαλύτερων νομών αυτών είναι η κατάσταση και στο νομό Λασιθίου και σε όλες τις περιοχές της Κρήτης και της Ελλάδας».
Η Ομοσπονδία μάλιστα ζήτησε στο 5% να προστεθεί άλλο ένα 3% επί των κλήσεων που θα χρησιμοποιηθεί για τη διαρκή μετεκπαίδευση των αστυνομικών, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό των αστυν. Υπηρεσιών, τον εφοδιασμό με νέα οχήματα και ανταλλακτικά.
Η μη εφαρμογή της ηλεκτρονικής επίδοσης των δικογράφων
Σημείο που προβληματίζει τους αστυνομικούς είναι και η μη εφαρμογή στην πράξη της ηλεκτρονικής διακίνησης-επίδοσης των δικογράφων (κλήσεις για δικαστήρια, κ.ά.). Μια διαδικασία που αποτελεί επιπλέον βάρος για τον αστυνομικό και που παρά την ψήφιση από πέρυσι της σχετικής νομοθεσίας μέχρι και σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί.
Ζητούν αξιολόγηση των αξιωματικών
Επιπλέον, κατατέθηκαν προτάσεις αναφορικά με την αξιολόγηση των αξιωματικών ώστε να θεσπιστούν μετρήσιμα και αντικειμενικά κριτήρια και να υπάρχει αξιοκρατία στην επιλογή της ηγεσίας του Σώματος.
Ζητήθηκε, τέλος, στο πλαίσιο του Συνεδρίου, η αύξηση των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές της χώρας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, αλλαγές στο βαθμολόγιο (χρόνια παραμονής σε βαθμούς, κλπ).
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ