Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΗ σήραγγα του Βραχασίου, η πρώτη σήραγγα εθνικής οδοποιίας

Η σήραγγα του Βραχασίου, η πρώτη σήραγγα εθνικής οδοποιίας

Από

Ημερομηνία

Στο δρόμο για το Ηράκλειο, για μια ακόμα φορά πέρασα «μέσα» από την σήραγγα του Βραχασίου. Έχει μήκος 285 μέτρα και κατασκευάστηκε τα έτη 1971-1973 με τις μεθόδους της εποχής. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η σήραγγα του Βραχασίου αποτέλεσε το πρώτο μεγάλο ανάλογο έργο στην Ελλάδα, σε μια εποχή που δεν υπήρχε ούτε τεχνογνωσία, αλλά και σχετική εμπειρία από τεχνικές κατασκευαστικές εταιρίες.

* Σχεδιάστηκε από τον αγρονόμο- τοπογράφο μηχανικό Δημοσθένη Ραυτόπουλο και σε δημοσίευσή του που έγινε στο περιοδικό ΤΑΥ του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης, κάνει εκτενή αναφορά για τον τρόπο που άρχισε και τελείωσε η μελέτη της σήραγγας, για τα εναλλακτικά σενάρια, αλλά και τελικά για τον πέρα από τεχνικές αντιλήψεις τρόπο, που επεβλήθη η λύση της συγκεκριμένης σήραγγας.

* Η σήραγγα, όπως αναφέρεται στο Ημερολόγιο του ΒΟΑΚ, είχε μια ατυχία. Κατά τη φάση της κατασκευής, στα 70 περίπου μέτρα της διάνοιξης, σημειώθηκε μεγάλη κατολίσθηση του θόλου και κατέρρευσε όλο το υπερκείμενο έδαφος με συνέπεια τη δημιουργία μεγάλης οπής διαμέτρου 30-35 μέτρων περίπου.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

 

 

 

Πρόσφατα άρθρα