Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΚυκλοφόρησε η «Αμάλθεια» με πολλά ενδιαφέροντα θέματα

Κυκλοφόρησε η «Αμάλθεια» με πολλά ενδιαφέροντα θέματα

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Ξεφυλλίζω το τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Αμάλθεια» που εκδίδει η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία του Νομού Λασιθίου (τετραπλό τεύχος 208-211, Ιανουάριος- Δεκέμβριος 2022). Τα περιεχόμενα στις 114 σελίδες είναι και πάλι πολλά και πάντα ενδιαφέροντα, την επιμέλεια των οποίων έχει ο πολυγραφότατος και ακούραστος μελετητής Γιάννης Σταμέλος.

* Η Αμάλθεια διανύει το 53οέτος της έκδοσής της και όλα αυτά τα χρόνια μας έχει προσφέρει πολύτιμο υλικό σε θέματα που έχουν σχέση με την Ιστορία, με την Λαογραφία και γενικότερα θέματα πολιτισμού. Σύμφωνα με το καταστατικό της Εταιρείας «σκοπός της  είναι η εν γένει προαγωγή των ιστορικών και λαογραφικών σπουδών του Νομού και της Κρήτης γενικότερα από των αρχαιοτάτων χρόνων και εντεύθεν». Σε εκδήλωση που είχε γίνει το 2019 ο κ. Γιάννης Σταμέλος αναφέρθηκε στα δύο σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εταιρεία. Το ένα είναι η εξασφάλιση στέγης για το αρχείο και η εξασφάλιση οικονομικών πόρων για την απρόσκοπτη έκδοση του περιοδικού και την υποστήριξη εκδηλώσεων.

* Ξεφύλλισα το τελευταίο τεύχος και άμεσα διάβασα τρία κείμενα. Το πρώτο αφορούσε το «Νέαρχο Ανδροτίμου» που έγραψε ο Γιάννης Σταμέλος. Το δεύτερο ήταν κείμενο που έγραψε ο Εμμανουήλ Αθ. Λουκάκης και είχε τον τίτλο «Η αγροικια με ταβάνι τουρκικού πλοίου που αιχμαλωτίστηκε στη Σπιναλόγκα και ο Μπουραντάς Ιωάννης». Το τρίτο κείμενο ήταν η συνέντευξη που έδωσε ο καθηγητής Θάνος Βερέμης στο Γιάννη Σταμέλο. Η ανάγνωση συνεχίζεται…

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

 

 

 

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα