Η παρουσία του Υφυπουργού Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη στην Κρήτη άνοιξε το κρίσιμο σημείο του ΒΟΑΚ: Της αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχει ο δρόμος που δεν θα αλλάξει χάραξη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ευρεία παράκαμψη της πόλης Ηρακλείου που αποτελεί ένα κυρίαρχο ζήτημα, όπως έχει τεθεί από το Τεχνικό Επιμελητήριο – Τμήμα Ανατολικής Κρήτης.
Στη λογική της αντιμετώπισης αυτών των κρίσιμων ζητημάτων θα πρέπει να εστιάσουμε και την δυναμική που αναπτύσσεται για παρεμβάσεις και σε τμήματα που χρειάζονται μεγαλύτερη επιμονή για να προχωρήσουν όπως είναι το τμήμα από την Παχιά Άμμο μέχρι την Σητεία, για το οποίο ο κ. Καραγιάννης, επιφυλάχθηκε να απαντήσει όταν έχει απαντήσεις. «Σας έχουμε συνηθίσει να μιλάμε με συγκεκριμένα στοιχεία και χρονοδιαγράμματα. Μόλις είμαστε έτοιμοι θα γίνει και για αυτό το κομμάτι», επεσήμανε, εξηγώντας πως θα δημοπρατηθούν και τα δύο τμήματα μέχρι Παχιά Άμμο εντός του 2023.
Είναι βέβαιο πως ξεκινώντας τώρα το έργο Νεάπολη – Αγ. Νικόλαος και την επόμενη χρονιά το τμήμα από την Χερσόνησο μέχρι τη Νεάπολη, ο δρόμος προς το Λασίθι αλλά και εντός του νομού μέχρι την Παχιά Άμμο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2030, αφού πρακτικά, με τις όποιες παρατάσεις αιτιολογηθούν το πρόγραμμα χρηματοδότησης, δεν επιτρέπει περαιτέρω καθυστέρηση.
Το ερώτημα που μένει ν’ απαντηθεί είναι αν εντός του Λασιθίου, υπάρχει η δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί και το έργο που θα ολοκληρώνει το δρόμο μέχρι τη Σητεία. Αυτό θα πρέπει να αποσαφηνιστεί την επόμενη τριετία και βέβαια θα πρέπει να ξεκινήσει στο ίδιο χρονικό διάστημα, αφού αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και τα χρονικά περιθώρια δεν επαρκούν για περαιτέρω καθυστερήσεις.
Η κρίσιμη παράκαμψη Ηρακλείου
Ωστόσο, στην παρούσα φάση, θα περάσει στις 14 Δεκεμβρίου από το Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα των προτάσεων για τις παρακάμψεις και κυρίως εκείνη του Ηρακλείου.
Όπως είχε επισημάνει το ΤΕΕ/ΤΑΚ «ο φόρτος κυκλοφορίας του ΒΟΑΚ στο τμήμα παράκαμψης Ηρακλείου προέρχεται: α) από κινήσεις εντός της πόλης Ηρακλείου β) από κινήσεις σύνδεσης της πόλης Ηρακλείου με τις περιοχές δυτικά (Ρέθυμνο – Χανιά) γ) από κινήσεις σύνδεσης της πόλης Ηρακλείου με τις ανατολικές περιοχές (Αγ. Νικόλαο) και δ) από κινήσεις σύνδεσης της δυτικής Κρήτης με την ανατολική Κρήτη. Η ευρεία παράκαμψη της πόλης του Ηρακλείου, θα εξυπηρετεί κυρίως τις κινήσεις, οι οποίες όμως αποτελούν μικρό συγκριτικά ποσοστό των συνολικών κινήσεων του ΒΟΑΚ στο τμήμα παράκαμψης Ηρακλείου. Ως εκ τούτου, η κατασκευή ευρείας παράκαμψης της πόλης του Ηρακλείου δεν αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση των συνθηκών κίνησης επί του υφιστάμενου ΒΟΑΚ. Ανάπτυξη ενός πλήρους, ασφαλούς και λειτουργικού παράπλευρου οδικού δικτύου δεν αποτελούν αντικείμενο της μελέτης.
Το ΤΕΕ-ΤΑΚ και το σύνολο των φορέων συμπεριλαμβανομένων και των ΟΤΑ Α και Β βαθμού όπου χωροθετείται η περιοχή επέμβασης-καλείται και πάλι να γνωμοδοτήσει επί της ΜΠΕ χωρίς να έχει πρότερα λάβει γνώση και να έχει ζητηθεί η συνδρομή του επί της Προμελέτης Οδοποιίας, άρα είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει γνώση για χάραξη των υπό εξέταση παρακάμψεων, για στοιχεία διαχείρισης και ανάπτυξης των υπό εξέταση και αναβάθμιση Ανισόπεδων Κόμβων, για στοιχεία κατάργησης υφιστάμενων Α/Κ. Αυτή όμως είναι η μοναδική ευκαιρία που έχουμε ως φορείς να εκφέρουμε την γνώμη μας και αυτή θα εκμεταλλευτούμε, οπότε στην πράξη θα ασχοληθούμε με τον ‘όλο’ σχεδιασμό του έργου και παράλληλα με τις επιπτώσεις του σε περιβαλλοντικό επίπεδο», τονίζει το ΤΕΕ.
Σε αυτό το πλαίσιο το Υπουργείο αναφέρει πως «η πρόταση διαμόρφωσης Ανισόπεδου Κόμβου Φοινικιάς μπορεί να έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές. Η απόσταση του πέρατος της εισόδου στον ΒΟΑΚ στον κόμβο Μεσσαράς (νότια) και εξόδου από τον ΒΟΑΚ στον κόμβο Φοινικιάς είναι 40 μ. Η απόσταση του πέρατος της εισόδου στον ΒΟΑΚ στον κόμβο Φοινικιάς (βόρεια) και εξόδου από τον ΒΟΑΚ στον κόμβο Μεσσαράς είναι 90 μ. Οι λωρίδες επιτάχυνσης και επιβράδυνσης μπορούν να υλοποιηθούν εντός του υφιστάμενου πλάτους του ΒΟΑΚ. Επίσης, τα υφιστάμενα τεχνικά στην περιοχή έχουν διαστάσεις που καλύπτουν τις απαιτήσεις ανάπτυξης του κόμβου. Επισημαίνουμε ότι το μήκος των κλάδων εισόδου και εξόδου του ΒΟΑΚ είναι μικρό (περίπου 25 – 30 μ.). Επίσης, καθώς η μη τήρηση των ελάχιστων αποστάσεων μεταξύ των Κόμβων Μεσσαράς και Φοινικιάς υποβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα της κυκλοφορίας στο τμήμα, προτείνεται η εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης για τον έλεγχο της ποιότητας της κυκλοφορίας μέσω ειδικής κυκλοφοριακής ανάλυσης και τη λήψη ενδεχομένως ειδικών κυκλοφοριακών μέτρων άρσης της ποιοτικής κυκλοφοριακής υποβάθμισης (π.χ. ελεγχόμενη είσοδος ρευμάτων κυκλοφορίας- ramp metering, κλπ.).»
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ