Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΣε φάση υποχώρησης οι πολλές ιώσεις στα παιδιά - Ο RSV είχε...

Σε φάση υποχώρησης οι πολλές ιώσεις στα παιδιά – Ο RSV είχε φέρει πολλά μικρά παιδιά στην Παιδιατρική Αγ. Νικολάου

Από

Ημερομηνία

Σε μια χρονική περίοδο που στην υπόλοιπη χώρα και στις μεγάλες πόλεις καταγράφεται έξαρση πολλαπλών ιώσεων για τα παιδιά, στην περιοχή του Αγίου Νικολάου το φαινόμενο, που προβλημάτισε τον προηγούμενο μήνα, βρίσκεται πλέον σε πορεία υποχώρησης.

«Το φαινόμενο των περιστατικών του ιού RSV που κατέκλυσε τον προηγούμενο μήνα την παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, μοιάζει να έχει πλέον παρουσιάσει διαφοροποίηση μετά από ένα δύσκολο μήνα που πέρασε. Η αλήθεια είναι πως το μεγάλο ποσοστό των παιδιών έχει ήδη αρρωστήσει. Προφανώς χρειάζεται τώρα και μία – δυο βδομάδες να επωαστεί ξανά με το ξεκίνημα του σχολείου, αλλά δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως θα έχουμε το ίδιο φαινόμενο στη συνέχεια», εξηγεί η Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου Αργυρώ Μανιουδάκη – Νικολαράκη.

Την ίδια ώρα στην υπόλοιπη χώρα το πρόβλημα δείχνει να επιμένει και o παιδίατρος και ταμίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων Σπύρος Μαζάνης χαρακτήρισε πρωτόγνωρο φαινόμενο των τελευταίων δεκαετιών την ταυτόχρονη εμφάνιση 4-5 αναπνευστικών ιών ταυτόχρονα στα παιδιά. Όπως επεσήμανε, σχεδόν ένα στα δέκα παιδιά που αρρωσταίνει, έχει ανάγκη νοσηλείας. Η ταυτόχρονη αύξηση και παρουσία 4-5 ιών, οι οποίοι πλήττουν το αναπνευστικό σύστημα των παιδιών, είναι κάτι που δεν είχαμε δει τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια.

Προβληματίζει η έλλειψη κλινών τόσο στα δημόσια, όσο και στα ιδιωτικά παιδιατρικά νοσοκομεία, αφού η αυξημένη νοσηρότητα έφερε και αυξημένες εισαγωγές.

Για το θέμα των παιδιατρικών ΜΕΘ, που είναι σε έλλειψη στη χώρα μας, αναφέρει ότι είναι ένα χρόνιο πρόβλημα, δεν παρουσιάστηκε τώρα ξαφνικά, απλά τώρα φάνηκε περισσότερο, λόγω έξαρσης της νοσηρότητας.

 

Η γρίπη δεν παρουσιάζει

μεγάλη ανάγκη νοσηλείας

Πάντως η Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του ΓΝΑΝ σημειώνει πως η γρίπη δεν έχει ζητήματα νοσηλείας, που και τότε προβληματίζει και γίνεται το πρόβλημα σοβαρότερο. «Πάνε ασθενείς στα ΤΕΠ με γρίπη, αλλά δεν νοσηλεύονται. Στο τέλος της νοσηλεύονται τα μικρά παιδιά με τον RSV κι αυτό είναι το σημαντικό. Εκεί εστιάζω πιο πολύ το πρόβλημα και νομίζω πως τα υπόλοιπα που αναπαράγονται με ένταση είναι υπερβολές. Ακούμε για παράδειγμα στις ειδήσεις για έξαρση της οστρακιάς. Νωρίτερα για έξαρση του στρεπτόκοκκου. Αλλά όλα αυτά τα είχαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεν έχει αλλάξει κάτι. Επιπλέον, όταν έχεις στρεπτόκοκκο ακολουθεί και η οστρακιά. Δεν πρέπει δηλαδή να υπερβάλλουμε», σημειώνει.

 

Μέχρι 2 ετών

Την ίδια ώρα οι εκτιμήσεις στο σύνολο της χώρας αναφέρουν πως αναμένουμε ένα δεύτερο κύμα πολύ αυξημένο της γρίπης τις επόμενες εβδομάδες, οδεύοντας προς το Φεβρουάριο.

Ο δε RSV, που συνήθως επικρατεί στα μικρά παιδάκια κάτω των δύο ετών, κολλάει και τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες.

«Αυτό δεν είναι καινούριο. Το γνωρίζουμε. Το ζητούμενο είναι που προκαλεί σοβαρό πρόβλημα. Κι αυτό συμβαίνει στα μωρά και στα νήπια μέχρι δύο ετών. Σε αυτά είχα βρογχιολίτιδες και νοσηλείες», αναφέρει η κ. Μανιουδάκη.

 

Προφυλάξεις

Επίσης υποστηρίζει πως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, αλλά να αντιδρούμε με βάση την πρόληψη και να ακολουθούμε τα μέτρα υγιεινής που προβλέπονται, τόσο στο σχολικό χώρο ή όπου άλλου κινούνται σε δραστηριότητες τα παιδιά καθώς και στον προσωπικό τους χώρο και στο σπίτι τους. Αφού η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης και αντίδρασης απέναντι στους ιούς, που παρουσιάζουν την έξαρση μετά το κλείσιμο της πανδημίας.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πρόσφατα άρθρα