Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΗ έλλειψη προσωπικού παραμένει ο μεγαλύτερος "πονοκέφαλος" για τον τουριστικό κλάδο

Η έλλειψη προσωπικού παραμένει ο μεγαλύτερος “πονοκέφαλος” για τον τουριστικό κλάδο

Από

Ημερομηνία

Πριν από την περίοδο του Πάσχα αναμένεται να ξεκινήσει η φετινή τουριστική σεζόν σύμφωνα με τα στοιχεία των προκρατήσεων αλλά και τη γενικότερη τάση της αγοράς, όπως δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Γιώργος Πελεκανάκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων (Π.Ο.Δ.Ξ.).

Ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος», πάντως, που έχει να αντιμετωπίσει ο ξενοδοχειακός και ο τουριστικός κλάδος συνολικά, όπως τονίζει ο κ. Πελεκανάκης, δεν είναι οι αυξήσεις αλλά η συνεχιζόμενη έλλειψη προσωπικού.

Το πρόβλημα αυτό που ξεκίνησε να εκδηλώνεται από πέρυσι θα ακολουθεί τον τουρισμό για τα επόμενα 3-4 χρόνια, όπως εκτιμά ο ίδιος.

Ερωτώμενος για το κατά πόσο θα ικανοποιήσουν οι αυξήσεις που προβλέπει η νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΚΣΣΕ) που διέπει τις εργασιακές σχέσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο (που προβλέπει αύξηση των μισθών κατά 5,5% για το 2023 και επιπλέον αύξηση κατά 5% για το 2024), ο πρόεδρος της Π.Ο.Δ.Ξ. σημειώνει ότι το πρόβλημα δεν αφορά στο οικονομικό κομμάτι αλλά σε αυτό της έλλειψης σε εργατικό δυναμικό. Κάτι που αποτυπώθηκε ξεκάθαρα και κατά την ελαιοσυγκομιδή, εν γένει τον αγροτικό τομέα, τη βιομηχανία, κ.ά.

Σχετικά με το αίτιο εκδήλωσης του φαινομένου, η δημιουργία πάρα πολλών νέων θέσεων απασχόλησης σε κλάδους όπως τα σούπερ μάρκετ ή τα ντελίβερι σε καφέ-εστιατόρια τα τελευταία χρόνια, αποτελεί κατά τον ίδιο τον λόγο που το «εξηγεί» στο μεγαλύτερο βαθμό.

 

Προσέλκυση εργαζομένων από χώρες της Ευρώπης με χειμερινό τουρισμό

Εκπεφρασμένη και πάγια θέση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων ως «απάντηση» στο πρόβλημα αποτελεί κατά τον κ. Πελεκανάκη η προσέλκυση εργαζομένων από το εξωτερικό, κυρίως από προορισμούς με ανεπτυγμένο χειμερινό τουρισμό όπως η Αυστρία, η  Ελβετία, η Γερμανία, κ.ά. Στόχος οι νέοι εργαζόμενοι που εργάζονται κατά τους χειμερινούς μήνες σε αυτές τις χώρες να έλθουν να δουλέψουν στην Ελλάδα με δέλεαρ και τον ήλιο και τη θάλασσα.

Μέχρι και σήμερα αυτό δεν φαίνεται να «περπατά», ωστόσο υπάρχει θεσμική κινητικότητα και εκ μέρους των πρεσβειών και του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και από την Περιφέρεια Κρήτης προκειμένου να έλθει στη χώρα μας μαζικός αριθμός εργατικών χεριών από χώρες όπως π.χ. Αίγυπτος, Μπαγκλαντές και για τον τουρισμό αλλά και για τον αγροτικό τομέα και τη βιομηχανία.

Ο κ. Πελεκανάκης επιμένει πάντως ότι οι κινήσεις αυτές ιδίως για το τουριστικό προϊόν που απαιτεί κατάλληλη εκπαίδευση θα πρέπει να γίνουν με εργατικό δυναμικό από χώρες της Ευρώπης.

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

Πρόσφατα άρθρα