ΑρχικήΣητείαΡεπορτάζΘα παραμείνει σε λειτουργία το Γραφείο Κτηματογράφησης Σητείας

Θα παραμείνει σε λειτουργία το Γραφείο Κτηματογράφησης Σητείας

Από

Ημερομηνία

Με σκοπό την εξυπηρέτηση των πολιτών της περιοχής του Δήμου Σητείας, θα παραμείνει σε λειτουργία το Γραφείο Κτηματογράφησης Σητείας, όπως ανακοινώθηκε στην διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Ζερβάκης με τους κ. Γιώργο Παπαβασιλείου και Μανόλη Συλιγνάκη εκ μέρους της εταιρείας, που έχει αναλάβει το Κτηματολόγιο για το Νομό Λασιθίου.

Στη διάρκεια της συζήτησης που έγινε στο γραφείο του Δημάρχου υπήρξε ιδιαίτερη αναφορά στην αγαστή συνεργασία μεταξύ Δήμου και Κτηματολογίου, απόρροια της οποίας είναι και η συνέχιση λειτουργίας του Γραφείου της Σητείας και για το επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να μπορούν οι πολίτες να διεκπεραιώσουν αντίστοιχα εκκρεμότητες που έχουν.

«Η διαδικασία», όπως ανέφερε ο κ. Ζερβάκης, «έχει ολοκληρωθεί ωστόσο μένουν κάποιες εκκρεμότητες. Το γραφείο θα παραμείνει σε λειτουργία στην Σητεία ώστε να εξυπηρετηθούν και κάποιοι συνδημότες μας, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν έχουν διευθετήσει τα απαραίτητα έγγραφα, τις δηλώσεις τους. Εκτιμώ ότι εκ μέρους του Κτηματολογίου είναι μία αβροφροσύνη προς το Δήμο Σητείας, η παραμονή υπαλλήλου για να εξυπηρετήσει τους συνδημότες μας και ευχαριστώ ιδιαίτερα γι’ αυτό. Όπως και για την καλή συνεργασία που υπήρξε όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Και ο Δήμος Σητείας έχει κάποιες εκκρεμότητες. Ελπίζουμε στο προσεχές δίμηνο -τρίμηνο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των ακινήτων του Δήμου Σητείας. Γνωρίζετε ότι η υποστελέχωση δημιουργεί επιπλέον προβλήματα. Παρά ταύτα εκτιμώ ότι έχουμε πάει αρκετά καλά σαν Δήμος και θα ολοκληρωθεί η δήλωση των ακινήτων του Δήμου στο Κτηματολόγιο».

Οι ενστάσεις

Ο κ. Παπαβασιλείου ευχαρίστησε το Δήμαρχο και το Δήμο Σητείας για την καλή συνεργασία, αναφερόμενος και στην παραχώρηση ενός εξαιρετικού χώρου, όπου δόθηκε η δυνατότητα στους εργαζόμενους του Κτηματολογίου να κάνουν καλά τη δουλειά τους και να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι της περιοχής. «Γιατί θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι δεν ήμασταν συμβατικά υποχρεωμένοι να έχουμε γραφείο στην Σητεία. Το κάναμε όμως για την εξυπηρέτηση των δημοτών κι αυτό έγινε σε συνεργασία με το Δήμο», επεσήμανε.

Όπως ενημέρωσε παράλληλα ο κ. Παπαβασιλείου, ολοκληρώθηκε η διαδικασία και των ενστάσεων. Είχε τελειώσει η διαδικασία των δηλώσεων, η προανάρτηση και η ανάρτηση. Στην ουσία δηλαδή τώρα πρέπει να επιλυθούν οι διαμάχες. Έχουμε ένα χρονικό διάστημα περίπου έξι μηνών να εξετάσουμε τις ενστάσεις και να εισηγηθούμε προς τις Επιτροπές, που θα εκδικάσουν τις ενστάσεις, την γνώμη μας επί όποιας διαφωνίας υπάρχει μεταξύ ιδιωτών ή μεταξύ ιδιωτών και του κράτους ή όποια διόρθωση πρέπει να γίνει στην ιδιοκτησία των πολιτών.

Η επόμενη φάση, που θα είναι η τελευταία, υπολογίζουμε ότι θα πρέπει να ξεκινάει τον Νοέμβριο όπου θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου οι εισηγήσεις μας πάνω στα προβλήματα που έχουν θέσει οι δημότες. Αυτή η φάση θα είναι ηλεκτρονική, δηλαδή οι δημότες θα πρέπει να μπουν να διαβάσουν αν συμφωνούν με την εισήγησή μας, θα γράφουν ότι συμφωνούν, ενώ, αν διαφωνούν, θα έχουν ακόμη ένα περιθώριο να διατυπώσουν κάποια διαφωνία. Αυτό θα γίνει όμως ηλεκτρονικά.

Μέχρι τότε, υπάρχει ακόμα μια ευκαιρία να δηλωθούν όσες ιδιοκτησίες δεν δηλώθηκαν γιατί κάποια στιγμή θα σταματήσει και το δικαίωμα της υποβολής δήλωσης.

«Είναι μεν εκπρόθεσμες οι δηλώσεις, έχουμε προβλήματα αλλά θα έχουν καταγραφεί και θα μπουν στη βάση που θα παραδώσουμε. Όταν διακοπεί το δικαίωμα του να κάνεις δήλωση μετά θα περιμένεις να πάει στα υποθηκοφυλακεία, στα Γραφεία Κτηματολογίου, όπου θα θέλεις δικαστικές διαδικασίες για να κάνεις οποιαδήποτε ρύθμιση».

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση της ΑΝΑΤΟΛΗΣ για το ποσοστό των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί στην περιοχή του Δήμου Σητείας, ο κ. Παπαβασιλείου έκανε λόγο για «ένα ικανοποιητικό για τη μελέτη ποσοστό συγκρινόμενο με άλλες περιοχές, ειδικά στα υπόλοιπα των νομών κι όχι στα μεγάλα αστικά κέντρα, η περιοχή έχει πάει περίπου στο 80% των δικαιωμάτων. Άρα υπάρχουν αδήλωτες περιουσίες».

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

 

 

Πρόσφατα άρθρα