Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΜελέτη για την προστασία του παραλιακού μετώπου της Κιτροπλατείας

Μελέτη για την προστασία του παραλιακού μετώπου της Κιτροπλατείας

Από

Ημερομηνία

Την οριστική μελέτη των λιμενικών έργων που αφορούν την αποκατάσταση και προστασία του εσωτερικού βόρειου παραλιακού μετώπου της Κιτροπλατείας και της Ακτής Θεμιστοκλέους, παρουσίασε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός στο Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου. Παρούσα στη σύσκεψη ήταν επίσης η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Μελετών και Προγραμματισμού του Δήμου Μαρία Πρατσινάκη.

Μετά το πέρας της παρουσίασης, την οποία είχε ζητήσει το ίδιο το Δ.Σ., ο Δήμαρχος δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ: «Παρουσιάσαμε τη μελέτη προστασίας της Κιτροπλατείας και της εξωτερικής πλευράς της επί της Ακτής Θεμιστοκλέους. Είναι μια μελέτη, η οποία έπρεπε να έχει δημοσιοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό, δεδομένου ότι αρχικά είχε σχεδιαστεί να υλοποιηθεί από το Δήμο. Στη συνέχεια επειδή δόθηκε δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο για να κατασκευαστεί το έργο, από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μεταφέρθηκε η ευθύνη υλοποίησης στο Λιμενικό Ταμείο. Έτσι θα υλοποιηθεί η μελέτη, την οποία έχουμε στα χέρια μας».

Οι λιθοριπές

«Προβλέπει», συνέχισε, «την προστασία της ακτογραμμής με φυσικούς ογκόλιθους με τους οποίους θα κατασκευαστούν οι λιθοριπές και από τις δύο πλευρές της ακτής. Με τη διαφορά, ότι στην εσωτερική πλευρά (Κιτροπλατεία) η λιθοριπή θα είναι επιμελημένη για να έχει πιο όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα. Εξάλλου και από τις δύο πλευρές (Κιτροπλατεία και Ακτή Θεμιστοκλέους) το οδόστρωμα θα διαπλατυνθεί προς τη θάλασσα, ώστε η «στέψη» της λιθοριπής να προσφέρει επέκταση 4 μ. δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να μεγαλώσει το πεζοδρόμιο. Ο συνολικός επιπλέον χώρος που θα προκύψει, θα αποφασιστεί στη συνέχεια, χωροταξικά, αρχιτεκτονικά και λειτουργικά, το πώς θα διαμορφωθεί. Ενδεχομένως να διαπλατυνθεί το πεζοδρόμιο στην εσωτερική πλευρά από την οικοδομική γραμμή. Μπορεί επίσης εναλλακτικά να αφαιρεθεί το εξωτερικό πεζοδρόμιο και να μείνει η στέψη ώστε να γίνεται πιο άνετη κυκλοφορία. Αυτά θα εξεταστούν σε επόμενη φάση».

Απαντώντας σε ερώτηση της ΑΝΑΤΟΛΗΣ, ο κ. Ζερβός διευκρίνισε ότι η λιθοριπή δεν θα απλωθεί σε όλο το μήκος της Ακτής Θεμιστοκλέους, αλλά μέχρι μπροστά από τις «9 Μούσες», διατηρώντας έτσι την υπάρχουσα μικρή παραλία που σχηματίζεται μεταξύ της ακτής και της προβλήτας του λιμανιού.

Ο Δήμαρχος απέφυγε δε να δώσει το όποιο χρονοδιάγραμμα σχετικά με την προκήρυξη και ολοκλήρωση αυτής της πολύ σημαντικής παρέμβασης σε ένα από τα πιο ευαίσθητα τμήματα του παραλιακού μετώπου της πόλεως.

Στο Πλαίσιο Έργων Ανάπτυξης Λιμένων

Όπως είχε δημοσιεύσει η ΑΝΑΤΟΛΗ, πριν μια εβδομάδα, η χρηματοδότηση για την υλοποίηση της μελέτης,  έχει εξασφαλιστεί με πρόταση που έχει κάνει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στο Ταμείο Ανάκαμψης. Απομένει η ολοκλήρωση των τεχνικών θεμάτων από πλευράς του Δήμου Αγίου Νικολάου, και το έργο μπορεί να προκηρυχθεί με προϋπολογισμό το 1.000.000, που έχει εξασφαλίζει από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Υπενθυμίζομε ότι τη μελέτη είχε δωρίσει τον Ιούλιο του 2020 στο Δήμο Αγίου Νικολάου η εταιρεία ρωσικών συμφερόντων «Mirum Hellas», που ξεκίνησε να υλοποιεί το έργο στα «Πλευρά».  Τη μελέτη αυτή έχει εγκρίνει με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου.

Μια σημαντική εκκρεμότητα που θα πρέπει να λυθεί ώστε να ανοίξει ο δρόμος μεταφοράς της πίστωσης στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και να γίνει η προκήρυξη του διαγωνισμού, είναι η έγκριση της αίτησης απαλλαγής από την υποχρέωση ύπαρξης «Πλαισίου Έργων Ανάπτυξης Λιμένων», την οποία έχει υποβάλει το Λιμενικό Ταμείο. Το ΠΕΑΛ είναι κάτι σαν Σχέδιο Διαχείρισης του Λιμένα, που είναι προαπαιτούμενο, ώστε να προχωρήσει ταχύτερα το «πακέτο» των έργων συνολικού ύψους 6 εκατομμυρίων, που δρομολογούνται με δέσμευση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, για το λιμένα Αγίου Νικολάου, για ένταξη στο ΕΣΠΑ κά.

Το ΠΕΑΛ θα απαιτηθεί να εκπονηθεί σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να υλοποιηθούν όλα αυτά τα προγραμματιζόμενα έργα στο λιμάνι. Απαλλασσόμενη η μελέτη για την Κιτροπλατεία από το ΠΕΑΛ, πιθανότατα θα απαλλάξει και από την εκπόνηση περιβαλλοντικής μελέτης, που σημαίνει επιτάχυνση των χρόνων υλοποίησης.

Ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Γιώργος Λουκάκης είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι η αναπτυξιακή εταιρεία ΔΕΠΑΝ -με την οποία συνεργάζεται το Ταμείο- θα αναλάβει την διεκπεραίωση των αναγκαίων διαδικασιών προς την δημοπράτηση της μελέτης για την Κιτροπλατεία, όπως εξ άλλου έχει αναλάβει και τη σύνταξη και την προώθηση των φακέλων, όλων των λιμενικών έργων, στον Άγιο Νικόλαο.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πρόσφατα άρθρα