Αρχική_Τοπικά νέαΠροειδοποιήσεις παγετού για τους αγρότες... μια χρήσιμη εφαρμογή

Προειδοποιήσεις παγετού για τους αγρότες… μια χρήσιμη εφαρμογή

Από

Ημερομηνία

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την συνδρομή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων ανάπτυξε μια εφαρμογή (https://frost.minagric.gr) με στόχο να παρέχει όλη την απαραίτητη πληροφόρηση που θα επιτρέψει στους γεωργούς της χώρας να αντιμετωπίσουν έγκαιρα γεγονότα επερχόμενου παγετού. Η πληροφόρηση αφορά την πρόγνωση παγετού για τις επόμενες τρεις ημέρες. Ως παγετό ορίζουμε την πτώση της θερμοκρασίας του αέρα σε τιμή ίση ή μικρότερη των μηδέν βαθμών Κελσίου (0°C).

¡ O παγετός αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες καταστροφής της φυτικής παραγωγής. Εφόσον υπάρχει έγκαιρη προειδοποίηση ο παγετός μπορεί να αντιμετωπιστεί με αποτέλεσμα οι ζημιές να περιοριστούν ή ακόμη και να εξαλειφθούν.

¡ Το πράσινο χρώμα του χάρτη δείχνει ότι δεν αναμένεται παγετός. Το κίτρινο ότι αναμένονται θερμοκρασίες από 2°C έως 0°C, το πορτοκαλί από 0°C έως -2°C και το κόκκινο για μικρότερες από -2°C. Όπως διακρίνουμε στο χάρτη, για σήμερα Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, ο νομός Λασιθίου έχει κόκκινο χρώμα, πλην της επαρχίας Σητείας που έχει κίτρινο χρώμα. Δεν θα συμφωνήσουμε απόλυτα με ό,τι βλέπουμε στο χάρτη, αλλά, επειδή η εφαρμογή βρίσκεται σε δοκιμαστικό ακόμα στάδιο, αναμένουμε περισσότερο λεπτομερή χάρτη.
ΛΕΩΝ.Κ.

 

Πρόσφατα άρθρα