Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΟ αγροτικός κόσμος της Κριτσάς ενημερώθηκε για τη νέα ΚΑΠ

Ο αγροτικός κόσμος της Κριτσάς ενημερώθηκε για τη νέα ΚΑΠ

Από

Ημερομηνία

– Διασφάλιση των επιδοτήσεων με βάση τις νέες προβλέψεις

Το Στρατηγικό Σχέδιο της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής παρουσιάστηκε στην αίθουσα «Λατώ» στην Κριτσά στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής.

Επίκεντρο της ενημέρωσης, που έγινε από τον πιστοποιημένο γεωργικό σύμβουλο, Τεχνολόγο – Γεωπόνο Νίκο Μπουνάκη και την υπεύθυνη της εταιρείας proactiv για τη νέα ΚΑΠ Αθανασία Παπαϊωάννου, ήταν η διασφάλιση των άμεσων ενισχύσεων (επιδοτήσεων) για τους παραγωγούς καθώς και η χρηματοδότηση των επενδύσεων με βάση τις νέες προβλέψεις.

Στην εκδήλωση καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κριτσάς κ. Νίκος Αφορδακός και την παρακολούθησαν αρκετοί πολίτες.

Φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις για την επιδότηση

«Το βασικό που πρέπει να κατανοήσουν οι παραγωγοί μας είναι ότι η περίοδος που δινόταν οι επιδοτήσεις χωρίς μεγάλο έλεγχο των πεπραγμένων έχει τελειώσει», εξήγησε ο κ. Μπουνάκης, σημειώνοντας πως «πλέον για να παίρνεις τη βασική επιδότηση, αυτή που ξέρουμε ως βασική ενίσχυση, θα πρέπει να αποδεικνύεται πως ο παραγωγός κάνει φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις».

Οι δράσεις αυτές περιγράφονται κι έχουν να κάνουν με την εφαρμογή της γεωργίας ακριβείας για να μειωθούν οι ποσότητες των φαρμάκων και λιπασμάτων που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες, η ορθή διαχείριση του νερού, αλλά και η βιοποικιλότητα στις καλλιέργειές μας με φυτεύσεις για να προστατεύουμε από τη διάβρωση καθώς και γενικά δράσεις φιλικές προς το περιβάλλον.

«Πρέπει να πορευόμαστε πλέον στη λογική μιας κυκλικής οικονομίας, δηλαδή να επαναφέρουμε στο έδαφος τα υπολείμματα των καλλιεργειών και να το εμπλουτίσουμε από οργανική ουσία και παράλληλα να μειώσουμε τα χημικά λιπάσματα. Μειώνοντας έτσι και το κόστος καλλιέργειας αλλά και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος με χημικά», εξηγεί ο Νίκος Μπουνάκης.

Καλό παράδειγμα η Κριτσά

Προφανώς και από την μεγάλη εμπειρία που διαθέτει από την εφαρμογή και υλοποίηση στην πράξη των ευρωπαϊκών οδηγιών, αναγνωρίζει τη δυσκολία του εγχειρήματος σε παγιωμένες πρακτικές που έχουν κυριαρχήσει στην καλλιέργεια στην Κρήτη. Σημειώνει ωστόσο πως η Κριτσά αποτελεί ένα παράδειγμα καλής πρακτικής. «Στην Κριτσά έχουμε κάνει ομάδα παραγωγών εδώ και πολλά χρόνια και κάνουμε τέτοιες δράσεις, δηλαδή υπάρχουν παραγωγοί που παρακολουθούν σεμινάρια, κι έχουμε καλές πρακτικές πριν εφαρμοστούν. Χρησιμοποιούμε υπολείμματα και από το Ελαιουργείο και από τις καλλιέργειες και οργανικές ουσίες, αλλά πρόκειται για μια ειδική περίπτωση που είναι οργανωμένοι όπως και σε κάποιους άλλους συνεταιρισμούς που είναι οργανωμένοι σε ομάδες παραγωγών. Το πρόβλημα εστιάζει στο τί θα κάνουν οι μεμονωμένοι παραγωγοί που δεν έχουν κάποια επιστημονική καθοδήγηση από μια ομάδα παραγωγών και πρέπει να εφαρμόσουν τις νέες προβλέψεις», εξηγεί.

Η νέα ΚΑΠ 

Η νέα ΚΑΠ είναι ένα κείμενο πολιτικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και των αγροτικών περιοχών της χώρας, με σκοπό την στροφή σε ένα νέο  παραγωγικό μοντέλο για την Ελληνική Γεωργία, αλλά και για το σύνολο του αγρο-διατροφικού τομέα. Αποσκοπεί στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας διασφαλίζοντας παράλληλα ένα δίκαιο γεωργικό εισόδημα, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής, παρέχοντας παράλληλα στον καταναλωτή ασφαλή και υγιεινά τρόφιμα.

Ειδικοί στόχοι της  ΚΑΠ είναι, η διασφάλιση ενός βιώσιμου γεωργικού εισοδήματος, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η βελτίωση της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα αξίας, η περιβαλλοντική μέριμνα, η δημογραφική ανανέωση, η απασχόληση, ανάπτυξη και ισότητα των φύλων, η ασφάλεια και ποιότητα τροφίμων, η αναβάθμιση δεξιοτήτων και ψηφιοποίηση του Αγροτικού Τομέα.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 -2027 είναι 13.477,81 εκατομ. ευρώ. Κατανέμεται στον Πυλώνα 1, ο οποίος περιλαμβάνει τις άμεσες ενισχύσεις και τα Τομεακά Προγράμματα  και στον Πυλώνα 2, ο οποίος αναφέρεται στην Αγροτική Ανάπτυξη.

Βασικές προβλέψεις

Οι παρεμβάσεις της ΚΑΠ 2023-2027 για την διασφάλιση ενός βιώσιμου αγροτικού εισοδήματος αποτελούνται από την Βασική Ενίσχυση, τα γνωστά  ως  Ιστορικά Δικαιώματα, την Αναδιανεμητική Ενίσχυση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (8.000€-50.000 €), την Ενίσχυση για Νέους Γεωργούς, τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις.

Συμπληρωματικά θα λειτουργήσει η συμμετοχή των παραγωγών στα οικολογικά σχήματα, τα οποία αποτελούν μία καινοτομία της ΚΑΠ 2023-2027, αφού εφαρμόζονται πρώτη φορά και οι παραγωγοί καλούνται να συμμετάσχουν εθελοντικά σε αυτά. Εφ’ όσον αποφασίσουν να μετάσχουν, τότε ως επιβράβευση λαμβάνουν την ανάλογη ενίσχυση. Ενδεικτικά των οικολογικών σχημάτων, στα οποία μπορούν να μετάσχουν οι παραγωγοί, αναφέρουμε την χρήση ανθεκτικών και προσαρμοσμένων ειδών και ποικιλιών, επέκταση της εφαρμογής περιοχών οικολογικής εστίασης, εφαρμογή βελτιωμένων πρακτικών φυτοκάλυψης με παράλληλη ενίσχυση της βιοποικιλότητας, εφαρμογές κυκλικής οικονομίας, διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, διατήρηση και προστασία καλλιεργειών σε εκτάσεις με αναβαθμίδες.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομα σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα άρθρα