Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΝα στηρίξουμε δυναμικά το Νοσοκομείο μας

Να στηρίξουμε δυναμικά το Νοσοκομείο μας

Από

Ημερομηνία

Του Παναγιωτη Σπανου

Ένα από τα πλέον σημαντικά ζητήματα του Νομού Λασιθίου είναι η ύπαρξη και η πλήρης λειτουργία ενός Νοσοκομείου άριστα εξοπλισμένου, πλήρως στελεχωμένου, σωστά δομημένου, θεμελιακά και κτηριακά επαρκούς.

Ο Νομός μας δεν είναι τεράστιος ενώ είναι αρκετά μακριά από τα «κέντρα εξουσίας». Η συγκυρία αυτή τον τοποθετεί σε θέση δυσμενή και δύσκολη παρόλο που στις Δημοκρατίες αυτό δεν θα έπρεπε να έχει καμία σημασία.

Το Λασίθι και ιδιαίτερα η περιοχή μας ο Άγιος Νικόλαος διαθέτει φύση και ομορφιές απαράμιλλες που τον κατατάσσουν στους καλύτερος προορισμούς του Διεθνούς Τουρισμού και στον τομέα ταξιδιών αναψυχής. Ο τομέας αυτός άμεσα και έμμεσα αποτελεί την βασική πηγή παραγωγής πλούτου αλλά και δημιουργίας θέσεων εργασίας στον νομό.

Δυστυχώς όμως η δραστηριότητα αυτή είναι, τουλάχιστον έως σήμερα, περιοδική κατά την διάρκεια του έτους, με αφετηρία την αρχή της Άνοιξης μέχρι το τέλος του Φθινοπώρου, περίπου 8 ½ μήνες. Ειδικά στο επτάμηνο Απρίλιο έως Οκτώβριο ο πληθυσμός της περιοχής πενταπλασιάζεται τουλάχιστον, από τους πελάτες των ξενοδοχείων μας αλλά και τους εργαζομένους που έρχονται από άλλες περιοχές της Ελλάδος αλλά και από το εξωτερικό για να εργαστούν.

Κατά συνέπεια οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας της περιοχής κατά το διάστημα αυτό είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν ανάγκες πολλαπλάσιες από τις ανάγκες του μόνιμου πληθυσμού. Και όταν αναφέρομαι σε Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας εννοώ κυρίως τις υπηρεσίες υγείας, νοσοκομειακής υποστήριξης και περίθαλψης.

Ακόμα όμως και αν λάβουμε υπόψη μας αποκλειστικά τον μόνιμο πληθυσμό της περιοχής, οι ανάγκες υπηρεσιών υγείας παραμένουν υποτιμημένες στον νομό μας. Ο τομέας της Υγείας πρέπει να έχει τις δυνατότητες να υπερκαλύπτει τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας αλλά και να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του τουρισμού και των εργαζομένων σε αυτόν.

Επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι η περιοδική αυτή αύξηση του πληθυσμού που συνεπάγεται αύξηση της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων σε συνδυασμό με το όχι και τόσο καλό οδικό δίκτυο προκαλεί στατιστικά και πρακτικά την αύξηση ατυχημάτων κατά την θερινή περίοδο. Αποτέλεσμα, να αυξάνονται ακόμα περισσότερο οι ανάγκες Ιατρικής και Νοσηλευτικής στην περιοχή και ιδιαίτερα των τραυματικών κακώσεων.

Πέραν των παραπάνω, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι οι ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής είναι στην πλειοψηφία τους ξενοδοχεία πολυτελείας (5*) και από τα καλύτερα πανευρωπαϊκά ενώ ειδικά οι ξένοι επισκέπτες της περιοχής είναι άνθρωποι συνήθως υψηλού εισοδήματος οπότε και ο αντίκτυπος στην τοπική οικονομία είναι ισχυρός.

Πρόκειται όμως στην πλειοψηφία τους για άτομα μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας που ενδέχεται συχνά να έχουν ανάγκη Ιατρικής, Νοσηλευτικής αντιμετώπισης και περίθαλψης.

Χρειάζεται επίσης να επισημανθεί ότι επειδή το Μιραμπέλλο, η πόλη του Αγίου Νικολάου αλλά και όλος ο νομός Λασιθίου δεν έχουν ιδιαίτερα μεγάλο πληθυσμό πέρα από το Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου δεν υπήρξε η δυνατότητα δημιουργίας, όπως σε άλλες περιοχές της Κρήτης, από τον ιδιωτικό τομέα για παράδειγμα μιας κλινικής που να μοιράζεται τα περιστατικά υγείας.

Έτσι όλο το βάρος και η ευθύνη πέφτει στους ώμους του άριστου προσωπικού του Νοσοκομείου μας. Προσωπικό που καταφέρνει να παρέχει υπηρεσίες υψηλής ευθύνης σε πληθυσμό αντίστοιχα υψηλών απαιτήσεων, είτε πρόκειται για μόνιμους κάτοικους είτε για επισκέπτες. Και μην ξεχνάμε πως το προσωπικό του Νοσοκομείου μας αποτελεί και αυτό την βιτρίνα του τόπου μας.

Αγαπητοί φίλοι, πρέπει να στηρίξουμε δυναμικά και να επιμείνουμε ώστε το Νοσοκομείο μας να είναι στο επίπεδο που η περιοχή μας απαιτεί. Πρέπει το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου να αποτελεί όπως και τα ξενοδοχεία της περιοχής μας ανάλογο καθρέφτη.

Θέλει σίγουρα δουλειά πολλή και πρέπει να το κατανοήσει η κοινωνία μας και να το ζητά με επίταση.

Δεν γίνεται η κατάσταση να χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται.

Το Νοσοκομείο μας χρειάζεται ενίσχυση σε όλους τους τομείς, ξεκινώντας από το ανθρώπινο δυναμικό με στελέχωση από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων για το σύνολο των χωρίς εκπτώσεις. Οι κτιριακές υποδομές πρέπει να έχουν ελεγχθεί και ο μηχανολογικός εξοπλισμός σε πλήρη λειτουργία

Ας αρχίσουμε όλοι μαζί έναν αγώνα δύσκολο και διαρκείας!

Με τιμή

Π. Σπανός

Όμ. Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής

Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης

Πρόσφατα άρθρα