Μέχρι το τέλος Μαΐου αναμένεται να έχουν ανοίξει τις πόρτες τους για να υποδεχθούν τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες το σύνολο των ξενοδοχείων όλων των κατηγοριών, όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Λασιθίου και Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) Νίκος Κρομμύδας.
Όπως δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ, ήδη τη δεδομένη στιγμή ανοικτό είναι ένα 70-75% επί του συνόλου των ξενοδοχειακών μονάδων του Μεραμπέλλου, με αυτά που έχουν μείνει λίγο «πιο πίσω» να είναι τα μικρότερα (π.χ. apartments 3 και 4 αστέρων) -στα οποία άλλωστε οι διαδικασίες πρόσληψης του προσωπικού πρέπει βάσει της νέας κλαδικής σύμβασης να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 25 Μαϊου. Τότε λήγει και η προθεσμία της επαναπρόσληψης όσων ξενοδοχοϋπαλλήλων εργάζονται στα ξενοδοχεία που είναι σε λειτουργία.
Όπως εκτιμά και ο ίδιος, «η φετινή θα είναι μια καλή τουριστική σεζόν».
Οι ελλείψεις στο προσωπικό
Σημείο προβληματισμού ωστόσο και κατά τη φετινή τουριστική χρονιά θα αποτελέσει, όπως τονίζει ο κ. Κρομμύδας, η δυσκολία στην εξεύρεση προσωπικού. Γεγονός που θα δημιουργήσει επιπλέον πίεση στους υφιστάμενους εργαζομένους, που θα κληθούν να «μπαλώσουν» κενά, να κλείσουν «τρύπες» και να σηκώσουν ακόμη μεγαλύτερο εργασιακό βάρος από αυτό που ήδη σηκώνουν, από τη στιγμή που οι επιχειρήσεις δεν θα έχουν καλύψει πλήρως τις -συνεχώς αυξανόμενες- ανάγκες τους.
Σύμφωνα με την εικόνα που έχει ο ίδιος και μεταφέρει, τούτη την ώρα μεσοσταθμικά σε όλα τα ξενοδοχεία της περιοχής του Μεραμπέλλου, οι παραμένουσες ανάγκες που δεν έχουν καλυφθεί σε προσωπικό κυμαίνονται κοντά στο 20%.
«Εάν δεν δοθούν στους εργαζομένους σε επισιτισμό-τουρισμό θελκτικά κίνητρα και εάν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας, η έλλειψη θα συνεχίσει να υφίσταται», αναφέρει σχετικά.
Όσο για τις ειδικότητες όπου εντοπίζεται κατά κύριο λόγο το πρόβλημα, αυτές είναι, όπως λέει ο κ. Κρομμύδας, από τον χώρο του επισιτισμού, στο σέρβις και στην οροφοκομία, αυτές δηλαδή που αφορούν σε χειρωνακτική εργασία. Οι ελλείψεις π.χ. σε υποδοχή, ρεσεψιονίστ κλπ. είναι πιο περιορισμένες.
Αναφερόμενος στην υπογραφείσα τον περασμένο Μάρτιο υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία οι τουριστικές επιχειρήσεις θα μπορούν να «εισάγουν» εργαζομένους από τρίτες χώρες, εκτός Ε.Ε. προκειμένου να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας, ο κ. Κρομμύδας υπογραμμίζει πως «η κυβέρνηση θα μπορούσε να σκεφτεί και να εφαρμόσει άλλους τρόπους αντιμετώπισης αυτής της κρίσης, χρησιμοποιώντας το ήδη υπάρχον εσωτερικό προϊόν δίδοντας επαρκή κίνητρα, αντί να μπαίνει σε όλες αυτές τις διαδικασίες για εξωτερικού τύπου βοήθεια».
Με αφορμή, σε κάθε περίπτωση, και την έναρξη της τουριστικής σεζόν, ο κ. Κρομμύδας σημειώνει επίσης ότι είναι συνεχείς οι επαφές και οι ενημερώσεις του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων προς τον Επόπτη Εργασίας προκειμένου να γίνονται όλες οι ενέργειες για να διασφαλίζεται ότι δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρξουν ανασφάλιστοι εργαζόμενοι και ότι δεν θα σημειώνονται εργασιακές παραβιάσεις-αυθαιρεσίες από τους εργοδότες κατά την εξέλιξη της σεζόν.
Ο κ. Κρομμύδας καλεί «όλους τους συναδέλφους ξενοδοχοϋπαλλήλους σε ο,τιδήποτε αντιμετωπίζουν να έρχονται σε επικοινωνία με τον Σύνδεσμο, είτε για πρόβλημα, είτε για ένα ερώτημα, για ό,τι θέλουν, για την προστασία τη δική τους».
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ