Τρία πρόστιμα των 10.500 ευρώ σε αντίστοιχες επιχειρήσεις του επισιτιστικού τομέα – εστιατόρια και καφετέριες – έχει επιβάλει η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας Ν. Λασιθίου τον προηγούμενο μήνα, μετά από αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε αντίστοιχες επιχειρήσεις για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας. Τα τρία πρόστιμα αφορούσαν εργαζομένους που απασχολούσαν τα καταστήματα τους οποίους δεν είχαν δηλώσει καθόλου στο «ΕΡΓΑΝΗ». Οι επιχειρήσεις αυτές αφορούν και στους τρεις μεγάλους δήμους του νομού.
Από τους πρόσφατους ελέγχους που διενέργησε η Επιθεώρηση Εργασίας, εντοπίστηκαν επίσης επτά μερικώς απασχολούμενοι εργαζόμενοι να εργάζονται εκτός δηλωθέντος ωραρίου εργασίας τους, πέντε περιπτώσεις πλήρως απασχολούμενων να εργάζονται στο ρεπό τους κλπ. Στην πρώτη περίπτωση επιβλήθηκαν για κάθε εργαζόμενο πρόστιμο 2.000 ευρώ, στη δεύτερη περίπτωση επιβλήθηκε πρόστιμο 600 ευρώ για κάθε εργαζόμενο. Εάν στη δεύτερη περίπτωση ο εργαζόμενος εντοπίζεται να εργάζεται έχοντας υπερβεί τελείως τα όρια υπερωριακής απασχόλησής του, το πρόστιμο αυξάνεται σε 900 ευρώ κατά περίπτωση.
Όπως δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Γιάννης Λασιθιωτάκης, οι έλεγχοι το επόμενο χρονικό διάστημα θα πυκνώσουν και δε θα αφορούν μόνο τον ξενοδοχειακό και επισιτιστικό τομέα αλλά και σε αρκετά περισσότερους κλάδους, απ’ ό,τι πέρυσι, με βάση τη στόχευση που κάνει η Υπηρεσία. Από φέτος, προγραμματίζονται πιο αυστηροί έλεγχοι και σε άλλους κλάδους, όπως π.χ. τις μεταφορές που γίνονται σε συνεργασία με την Τροχαία (τουριστικά λεωφορεία, φορτηγά μεταφοράς εμπορευμάτων κλπ.) Ειδικά το καλοκαίρι αυτό η Υπηρεσία σκοπεύει να πραγματοποιήσει πυκνότερους ελέγχους για αδήλωτους εργαζόμενους σε οικοδομές, εμπορικά καταστήματα κ.α.
Ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας
Μέσω του προγράμματος της «Κινητικότητας» έχει προβλεφθεί η κάλυψη άλλης μιας θέσης Επιθεωρητή Εργασίας στο Λασίθι, διαδικασία όμως η οποία έχει παγώσει λόγω των εκλογών. Εκτιμάται ότι θα προκηρυχθεί αρχές φθινοπώρου.
Σήμερα η Επιθεώρηση Εργασίας Λασιθίου είναι στελεχωμένη με δύο μόνιμους επιθεωρητές εργασίας και μία υπάλληλο γραμματειακής υποστήριξης. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Λασιθιωτάκης, δεδομένου ότι σε αντίστοιχη, προηγούμενη προκήρυξη θέσης επιθεωρητή εργασίας είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να έλθουν δέκα άτομα!
Συνδέονται με το «Εργάνη» σε πραγματικό χρόνο
Όπως επεσήμανε ο κ. Λασιθιωτάκης, υπάρχει ενίσχυση του έργου της Υπηρεσίας και με ηλεκτρονικό εξοπλισμό, που θα επιτρέπει στον επιθεωρητή εργασίας ο οποίος πραγματοποιεί έλεγχο σε μια επιχείρηση να έχει τη δυνατότητα της σύνδεσης και άντλησης στοιχείων από το «ΕΡΓΑΝΗ», σε πραγματικό χρόνο. Ετσι, ο κάθε επιθεωρητής βλέπει «on line» το ψηφιακό δελτίο που έχει συμπληρώσει και καταθέσει ο εργοδότης, χρησιμοποιώντας τα «τάμπλετ» με τα οποία έχει εξοπλιστεί η Υπηρεσία. Με τον τρόπο αυτό γίνονται ζωντανές διασταυρώσεις, ελέγχοντας αν οι ευρισκόμενοι εργαζόμενοι σε μια επιχείρηση είναι αδήλωτοι, το ωράριο απασχόλησης με το οποίο έχουν δηλωθεί κλπ.
Η μέθοδος αυτή ελέγχου μπήκε πιλοτικά σε εφαρμογή από 1η Φεβρουαρίου και μέχρι τέλος του έτους, αυτοί οι έλεγχοι στο μέγιστο ποσοστό θα γίνονται πλέον με αυτόν τον τρόπο, τόνισε ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας.
Στα ξενοδοχεία
Ο κ. Λασιθιωτάκης επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια στο Νομό Λασιθίου στα ξενοδοχεία δεν παρατηρείται μεγάλο ποσοστό αδήλωτης εργασίας. Φέτος η υπηρεσία ξεκίνησε εντατικούς ελέγχους σε ξενοδοχεία από αρχές Μαϊου, αλλά οι παραβάσεις εργατικής νομοθεσίας που εντοπίστηκαν από ελέγχους, ολόκληρο το μήνα, δεν ξεπερνούν τις πέντε συνολικά. Στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εντοπίζονται κυρίως περιπτώσεις εργασίας 7 ημέρες την εβδομάδα ή αδήλωτων υπερωριών. Ειδικά σε ειδικότητες που υπάρχει έλλειψη προσωπικού, όπως στις καμαριέρες, μπορεί να συναντήσει κανείς περιπτώσεις που η 6η μέρα εργασίας είναι αδήλωτη ή να εργάζεται και την 7η ημέρα. Κάτι άλλο πιο σοβαρό, στους ελέγχους που έγιναν από την αρχή της φετινής τουριστικής περιόδου, δεν έχει προκύψει, τόνισε.
Χαμηλές πληρότητες
Ο κ. Λασιθιωτάκης επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής, από την επαφή που έχει με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, διαπιστώνει ο ίδιος αλλά το επιβεβαιώνουν και οι περισσότεροι ξενοδόχοι, ότι δεν έχουν μεγάλες πληρότητες, ειδικά στα μεγάλα ξενοδοχεία. Μάλιστα, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία και για την εξέλιξη ολόκληρης της τουριστικής περιόδου. Λίγες, μικρότερες ξενοδοχειακές μονάδες έχουν πολύ μεγάλη πληρότητα και ειδικά στην κατηγορία του «all inclusive», ενώ στα 5στερα ξενοδοχεία οι πληρότητες που έχουν δεν επιβάλει απασχόληση των εργαζομένων ούτε καν 6 ημέρες την εβδομάδα. Επιχειρηματίες και εργαζόμενοι αισιοδοξούν ότι η τάση και ζήτηση θα διαφοροποιηθεί προς το καλύτερο, προχωρώντας προς την καρδιά του καλοκαιριού.
Στην εστίαση
Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα στο χώρο της εστίασης, σε ό,τι αφορά την απασχόληση εργαζομένων, είπε ο κ. Λασιθιωτάκης. Στο χώρο αυτό εκδηλώνεται συχνότερη καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας, στο νομό μας, τόνισε, εξηγώντας ότι από τους ελέγχους που διενεργεί η Υπηρεσία, εντοπίζει και αδήλωτους εργαζόμενους και μερικώς απασχολούμενους (4ωρης απασχόλησης) να εργάζονται εκτός δηλωμένου ωραρίου κλπ. Στον κλάδο αυτό το πρόβλημα είναι σοβαρότερο και, δυστυχώς, όπως επεσήμανε, η νοοτροπία των καταστηματαρχών της εστίασης δεν φαίνεται να έχει αλλάξει ως προς αυτή την πρακτική σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια…
Από 22 Μαϊου έληξε η κλαδική σύμβαση εργασίας στον επισιτισμό και επέστρεψαν στην εφαρμογή του κατώτατου νομοθετημένου μισθού και ημερομισθίου (χωρίς επιδόματα εποχικής ή ανθυγιεινής εργασίας κλπ.).
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ