Η καταγραφή των θεμάτων που αφορούν την κάθε σχολική μονάδα του Δήμου (κτηριακό, καθαριότητα, μετακινήσεις, ειδική αγωγή κά.) απασχόλησε τη μονοθεματική συνεδρίαση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών του Δήμου Αγίου Νικολάου που διεξήχθη στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Νικολάου.
Παρουσία των 2/3 των Συλλόγων Γονέων, η πρόεδρος της Ένωσης κ. Κατερίνα Σπυροπούλου ανέλυσε τα δεδομένα με τη σχολική στέγη, που καταδεικνύουν όπως είπε ότι η σχολική χρονιά την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά, όπως ολοκληρώθηκε η προηγούμενη, δηλαδή με πολλά προβλήματα.
Αναφορά έγινε στο παλαιό κτήριο (του 1962) που στεγάζει το δημοτικό σχολείο Σισίου που κρίθηκε ακατάλληλο από την Τεχνική Υπηρεσία μετά από αυτοψία που έγινε ύστερα και από αίτημα της διεύθυνσης και έγγραφο του εργολάβου που ανέλαβε το βάψιμο του σχολείου, που ανέφερε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει επειδή πέφτουν σοβάδες.
Η κ. Σπυροπούλου είπε ότι έχει ενημερώσει σχετικά και τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβό, για το ότι το εν λόγω κτήριο κρίθηκε ακατάλληλο να στεγάσει τις υπηρεσίες του σχολείου (τη διεύθυνση του σχολείου και το τμήμα ένταξης) λόγω προβλημάτων στη στέγη και συνεπαγόμενα υγρασίας.
Το πρόβλημα αυτό, όπως τόνισε, είναι γνωστό εδώ και 5 περίπου χρόνια ωστόσο δεν αντιμετωπίστηκε με αποτέλεσμα να παραμένει για το δημοτικό σχολείο του Σισίου με τις λυόμενες αίθουσες (όπου λειτουργεί μεταξύ άλλων και τμήμα ΖΕΠ).
Η λύση μιας επιπλέον λυόμενης αίθουσας δεν δύναται να προχωρήσει στο προαύλιο του σχολείου, ανέφερε η κ. Σπυροπούλου, καθ’ ότι και αυτό είναι ακατάλληλο. Το στέγαστρο που έχει τοποθετηθεί ανοιγοκλείνει και στέκεται πάνω σε έναν κορμό δέντρου, ενέχοντας επικινδυνότητα για τα παιδιά. Η δε καγκελόπορτα είναι σύμφωνα με την κ. Σπυροπούλου «επιπέδου κοτετσιού», εν αντιθέσει π.χ. με αυτήν του 1ου Νηπιαγωγείου.
Ο δε χώρος με την παιδική χαρά και το γήπεδο μπάσκετ δίπλα στο σχολείο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προαύλιος χώρος λόγω του ότι θεωρείται χώρος κοινόχρηστος. Ενώ η παιδική χαρά είναι και δίπλα στον καυστήρα του παλαιού κτηρίου.
Για να ξεκινήσει η χρονιά, θα χρειαστεί η Διευθύντρια του δημοτικού να αναζητήσει χώρο στη Διεύθυνση του Νηπιαγωγείου, ενώ θα πρέπει και να τοποθετηθεί μία αίθουσα στον κοινόχρηστο χώρο.
Τα εργαστήρια του Γυμνασίου Κριτσάς
Όπως ανέφερε η κ. Σπυροπούλου, το εργαστήριο Φυσικής και Χημείας του σχολείου αποφασίστηκε να στεγαστεί σε μια αίθουσα (που σήμερα χρησιμοποιείται ως αποθήκη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κριτσάς στον οποίο έχει παραχωρηθεί) στο υπόγειο του δημοτικού σχολείου Κριτσάς, δίπλα στον καυστήρα, «όπως αποφάσισε η δημοτική αρχή, χωρίς να ενημερώσει τους γονείς».
Πρόσθεσε πως «ενώ τον περασμένο Ιούνιο είχε ειπωθεί από τον αντιδήμαρχο κ. Μαρίνο ότι δεν υπάρχει καμία άλλη λύση πέρα από το παλαιό δημοτικό σχολείο που για 10 χρόνια έχει παραχωρηθεί στον Πολιτιστικό Σύλλογο της Κριτσάς για δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου, ενημερωθήκαμε από τη Διεύθυνση Γυμνασίου και Δημοτικού ότι το εν λόγω κτήριο κρίθηκε ακατάλληλο από την Τεχνική Υπηρεσία- γι’ αυτό και προκρίθηκε η λύση αυτής της αίθουσας».
Για το 1ο Νηπιαγωγείο Νεάπολης, ειπώθηκε ότι το προαύλιο «εξακολουθεί από πέρυσι να είναι εντελώς ακατάλληλο», αφού δεν έχει εξυγιανθεί το έδαφος, ενώ και το υλικό που τοποθετήθηκε δεν μπήκε στη σωστή επιφάνεια και εγκυμονεί κίνδυνο για τους μαθητές -με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην προαυλίζονται. «Ενημερώσαμε την Κοινότητα, τον Δήμο, μας είχαν υποσχεθεί ότι το προαύλιο θα φτιαχτεί, τίποτα όμως δεν έγινε», είπε η πρόεδρος της Ένωσης.
Επίσης, το ολοήμερο τμήμα του Νηπιαγωγείου δεν δύναται να λειτουργήσει, όπως αναφέρθηκε, από την υγρασία.
Άλλα κτηριακά
– Για το δημοτικό σχολείο Ελούντας, που φιλοξενεί περί τους 200 μαθητές και σε λυόμενες αίθουσες, δεν υπάρχει όπως είπε η πρόεδρος πρόβλεψη για σχολικό τροχονόμο, υπάρχει ανάγκη επιπλέον αιθουσών (δόθηκε μία δίπλα στο Νηπιαγωγείο τις προηγούμενες μέρες).
– Αναφορικά με το 3ο Γυμνάσιο-2ο Λύκειο και η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με κάποιες λυόμενες αίθουσες. «Δεν έχει γίνει τίποτα και παρακαλούμε τον Θεό να μην προστεθεί π.χ. κάποιο τμήμα ειδικά λόγω των ειδικοτήτων».
– Για το Πρότυπο ΕΠΑΛ και το Εργαστηριακό Κέντρο στη Νεάπολη, η κ. Σπυροπούλου στάθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι Διευθύνσεις να βρουν λύσεις και να στεγάσουν τα νέα τμήματα που δημιουργούνται. Όπως και στην προσπάθεια της Διευθύντριας του Γυμνασίου Νεάπολης να καλύψει τις ανάγκες του σχολείου στις 12 λυόμενες αίθουσες που γίνονται τα μαθήματα (ενόσω εκτελείται η εργολαβία ενεργειακής αναβάθμισης στο υφιστάμενο κτήριο Γυμνασίου-Λυκείου).
Αναφορά έγινε επίσης σε όλα τα υπόλοιπα σχολεία του Δήμου που αντιμετωπίζουν διαφόρων ειδών ζητήματα (π.χ. 2ο, 3ο, 5ο δημοτικό, 1ο- 7οΝηπιαγωγείο, κ.ά.).
«Βρισκόμαστε και πάλι
μπροστά στα ίδια αδιέξοδα»
«Οι νέοι Διευθυντές-τριες μπήκαν στα σχολεία και βρήκαν κτήρια ακατάλληλα», σημείωσε η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων. «Τους ευχαριστούμε για τη συνεργασία τους, την οποία, εάν δεν έχουμε, δεν ξέρουμε πού μπαίνουν τα παιδιά μας. Όλο το καλοκαίρι ασχολούνται με αυταπάρνηση, επειδή βλέπουν ότι θα έχουμε πρόβλημα ασφάλειας. Πρέπει οι οποιεσδήποτε εργασίες να γίνονται μέσα στο καλοκαίρι ή το χειμώνα σε ώρες που το σχολείο δε λειτουργεί. Βρισκόμαστε όμως και πάλι μπροστά σε αδιέξοδα, ενώ έχουμε πονέσει και ταλαιπωρηθεί τόσο πολύ όλα τα προηγούμενα χρόνια με το θέμα της σχολικής στέγης. Τα προβλήματα έχουν χρονίσει, οι λύσεις που πρέπει να δοθούν έχουν ωριμάσει και πάλι όμως είμαστε στα ίδια, με τα ζητήματα και τα προβλήματα να συσσωρεύονται».
Ευχαρίστησε επίσης τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τη συνεργασία τους.
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ