Ολοκλήρωσα τη μελέτη του τελευταίου βιβλίου που έγραψε ο πολυγραφότατος λαογράφος Μιχάλης Χουρδάκης, ο γνωστός σε όλους μας Νίσπιτας. Τίτλος του «Έπος, η μάχη της Κρήτης», μία έκδοση της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης και της «Βιβλιοθήκης Νίσπιτα».
* Χρησιμοποίησα τη λέξη μελέτη και όχι διάβασμα γιατί το βιβλίο αυτό απαιτεί επισταμένη μελέτη. Τα στοιχεία τα οποία περιλαμβάνονται παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, πολλά από τα οποία είναι πρωτότυπα και γι’ αυτό κάνουν τη διαφορά από παρόμοια ιστορικά συγγράμματα. Όπως αναφέρει ο συγγραφέας «η παρούσα εργασία, ας θεωρηθεί τάμα ζωής και ευλαβικό μνημόσυνο που εκπληρώνονται, σε ανάπαυση των ψυχών των ηρώων που συμμετείχαν με οποιοδήποτε τρόπο στην επική Μάχη της Κρήτης, αλλά και στην Εθνική μας Αντίσταση τα επόμενα τριάμισι χρόνια…».
* Το βιβλίο αναφέρεται στη στρατηγική θέση της Κρήτης, στα όσα προηγήθηκαν της μάχης της Κρήτης, στα λάθη που έγιναν, στην από αέρος επίθεση των Γερμανών, στη συμμετοχή του Λασιθίου στη μάχη… και πολλά άλλα στοιχεία που θα ανακαλύψετε διαβάζοντας το βιβλίο. Στέκομαι ιδιαίτερα στο κεφάλαιο «Δυσπιστία και προσπάθεια υποτίμησης της συμμετοχής του λαού στη μάχη» και στη συγκλονιστική «Αφήγηση ενός Λασιθιώτη πολεμιστή στη μάχη».
* Δεν είναι η Μάχη της Κρήτης μια συνηθισμένη στρατιωτική επιχείρηση, αναφέρει ο Μιχάλης Χουρδάκης, όπως την παρουσιάζουν ορισμένοι Γερμανοί και Εγγλέζοι και λιγοστοί -ευτυχώς- Έλληνες συγγραφείς για λόγους στρατιωτικού γοήτρου. Η καθολική συμμετοχή του λαού της Κρήτης στην αντιμετώπιση των εισβολέων, ανέτρεψε πάρα πολλούς κανόνες. Αν ο λαός της Κρήτης δεν συμμετείχε στη Μάχη, οι Γερμανοί, την πρώτη κιόλας μέρα θα’ χαν λυγίσει την ασθενική άμυνα των ελλιπώς εξοπλισμένων Ελληνικών και Συμμαχικών στρατιωτικών μονάδων. Για το γεγονός ότι η Μάχη της Κρήτης δεν έχει καταλάβει τη θέση που της αξίζει στην ελληνική συνείδηση, φταίμε εμείς οι Κρητικοί που έχομε παραβλέψει το ηθικό καθήκον απέναντι στην αιματοποτισμένη ιστορία του νησιού, αναφέρει ο Μιχάλης Χουρδάκης
ΛΕΩΝ.Κ.