Η πορεία των μελετών και των απαραίτητων διαδικασιών για την υλοποίηση του Γηροκομείου Σητείας συζητήθηκε εκτενώς σε πρόσφατη συνάντηση. Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της ΑΝΑΤΟΛΗΣ συμμετείχαν μέλη της Επιτροπής Στήριξης του Γηροκομείου Σητείας, η Πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Συλλόγου Σητείας κ. Καίτη Πετυχάκη- Βουτυράκη και ο Πολιτικός Μηχανικός ΔΠΘ, που έχει αναλάβει τις σχετικές μελέτες κ. Μανόλης Νικολαΐδης.
Η δημιουργία της συγκεκριμένης δομής αποτελεί μία αδιαμφισβήτητη αναγκαιότητα για την περιοχή της Σητείας. Και με αυτό το δεδομένο ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια μία μεγάλη προσπάθεια από το Φιλανθρωπικό Σύλλογο Σητείας. Αλλά και συστάθηκε τα τελευταία χρόνια η Επιτροπή Στήριξης του Γηροκομείου για να βοηθήσει με κάθε δυνατό τρόπο στην υλοποίηση του εγχειρήματος- σε μία περίοδο μάλιστα που είχε «κολλήσει» το θέμα.
Στην πρόσφατη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Στήριξης, συμμετείχαν -εκπροσωπώντας την- ο κ. Μπάμπης Σαρίδης και οι κ. Μαρία Νικητάκη και Μαρία Αεράκη.
Συνεργασία για αποτελεσματικότητα
«Ζητούμενο», ανέφερε ο κ. Σαρίδης, «για την Επιτροπή -η οποία είναι πέραν πολιτικών, δημοτικών ή άλλων πλαισίων- είναι η συμβολή ώστε να υπάρξουν απτά αποτελέσματα. Στην κατεύθυνση αυτή είναι όλες οι προσπάθειες, οι επαφές και οι συναντήσεις που έχουν γίνει ως τώρα και οι οποίες είναι αρκετές. Μεταξύ αυτών καθοριστική ήταν η συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί στο Δήμο Σητείας και μάλιστα σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο όπου υπήρχε μία “στασιμότητα” στην εξέλιξη του θέματος και στην οποία συμμετείχαν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές. Εκπρόσωποι της Επιτροπής, του Φιλανθρωπικού Συλλόγου Σητείας, του Δήμου, της Ιεράς Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας- παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλου, και της Περιφέρειας με την συμμετοχή αντίστοιχα του Περιφερειάρχη κ. Σταύρου Αρναουτάκη.
Αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν η ξεκάθαρη βούληση όλων για την υλοποίηση του Γηροκομείου και η συνεργασία ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Επίσης αναδείχθηκε η αναγκαιότητα υλοποίησης συγκεκριμένων ενεργειών από την πλευρά του κάθε εμπλεκόμενου. Από την πλευρά του Φιλανθρωπικού, η διαδικασία μεταβίβασης των ιδιοκτησιακών στοιχείων στην Μητρόπολη, η οποία με την σειρά της να υποβάλει πρόταση για την χρηματοδότηση του έργου, με δεδομένη την στήριξη της Περιφέρειας κι ασφαλώς την συνδρομή του Δήμου Σητείας οπουδήποτε χρειαστεί. Δεδομένη και η δράση της Επιτροπής Στήριξης και από τότε πράγματι έγιναν αρκετές συναντήσεις και ενέργειες.
Συγκεκριμενοποιήθηκε ακολούθως η σχέση συνεργασίας μεταξύ Φιλανθρωπικού Συλλόγου και Μητρόπολης και ξεκίνησαν σειρά διαδικασιών από την πλευρά του Συλλόγου προκειμένου να γίνουν όλα όσα προβλέπονται. Μεταξύ αυτών η ανάθεση σε Μηχανικό της διεκπεραίωσης του τεχνοκρατικού μέρους του θέματος.
Το συγκεκριμένο δεν είναι ένα απλό, αλλά ένα μεγάλο τελικά, όπως αποδεικνύεται, ζήτημα για το οποίο έγινε ανάλυση στην τελευταία συνάντηση. Στη συνάντηση υπήρχε καλό πνεύμα, έγινε μία εκτενής ενημέρωση από την πλευρά του κ. Νικολαΐδη για την πορεία του. Συζητήθηκαν αρκετά θέματα όπως αυτό της κοιτοποίησης του ποταμού σε σχέση με την τοποθεσία του οικοπέδου. Είναι μια μεγάλη διαδικασία. Υπήρξε η διαβεβαίωση ότι τα πράγματα είναι σε καλό δρόμο. Υπάρχουν τεχνικής φύσεως ζητήματα, τα οποία δρομολογούνται και αντιμετωπίζονται.
Ο στόχος της μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων είναι ταυτόχρονος, κάτι που οριοθετεί την υπευθυνότητα ακολούθως. Δηλαδή, ολοκληρώνονται οι απαραίτητες διαδικασίες -γραφειοκρατικές, τεχνικές κλπ., οπότε ακολούθως η κυρίως ευθύνη μεταφέρεται στην Μητρόπολη, προκειμένου να προχωρήσει σύντομα τις διαδικασίες για να εισέλθει το όλο θέμα στο τελικό στάδιο που αφορά την χρηματοδότηση και την κατασκευή του έργου ώστε να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει το Γηροκομείο στην περιοχή μας. Δεδομένου ότι έχει εκφραστεί η σύμφωνη γνώμη από την πλευρά της Μητρόπολης, άρα και η πρόθεση ανάληψης ευθυνών, καθώς και η βούληση από την πλευρά της Περιφέρειας, αλλά και του Δήμου -στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του καθενός- περιμένουμε ότι με το νέο χρόνο απτά αποτελέσματα».
Η οριοθέτηση του ποταμού
Η Πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Συλλόγου Σητείας σημείωσε ότι «έγινε ενημέρωση. Είμαστε στη φάση αναμονής εγκρίσεων, αλλά εκτιμούμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Υπάρχουν καθυστερήσεις περισσότερο σε σχέση με τεχνικά ζητήματα λόγω του ότι ζητήθηκαν επιπλέον διαδικασίες έπειτα και από τις πλημμύρες του 2019 και το θέμα του ποταμού Παντέλη. Επιπλέον λόγω συνθηκών covid, που έχουν επηρεάσει και την λειτουργία των υπηρεσιών, σημειώνονται καθυστερήσεις στην εξέλιξη διαδικασιών. Όμως -επαναλαμβάνω ότι- είμαστε σε καλό δρόμο. Όλοι θέλουν να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο έργο. Και η Περιφέρεια και η Εκκλησία και ο Δήμος, οπότε πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά.
Για να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί 100% θα γίνει μεταβίβαση στην εκκλησία δεδομένου ότι ο Φιλανθρωπικός Σύλλογος ως ιδιωτικού δικαίου που είναι, δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια μέσω της Εκκλησίας. Ο Φιλανθρωπικός Σύλλογος θα συμμετέχει στη διοίκηση του Γηροκομείου. Η υλοποίηση του Γηροκομείου αποτελεί έναν αγώνα αρκετών ετών. Ο Σύλλογος θα παραδώσει, όπως υποσχέθηκε, στην εκκλησία όλες τις αδειοδοτήσεις για τη μελέτη κι από ‘κει κι έπειτα δεν υπάρχει περιθώριο άλλης καθυστέρησης. Σημαντική ασφαλώς είναι η δέσμευση της Περιφέρειας για χρηματοδότηση του έργου».
Βάσει της άδειας, αφορά περίπου 2.000 τ.μ. και περιλαμβάνει υπόγειο, ισόγειο, πρώτο όροφο, στο ευρωπαϊκών προδιαγραφών έργο προβλέπεται η φιλοξενία 48 ατόμων και απασχόληση 14 εργαζομένων και εξωτερικών συνεργατών.
«Πράγματι», πρόσθεσε ο κ. Νικολαΐδης, «στην πορεία άλλαξαν κάποια δεδομένα που υπήρχαν αρχικά. Μεταξύ αυτών ζητήθηκε η οριοθέτηση του ρέματος του ποταμού Παντέλη. Ζήσαμε την περυσινή πλημμύρα λόγω της οποίας ζητήθηκε η οριοθέτησή του. Αυτή τη στιγμή λοιπόν είμαστε σε αυτή τη διαδικασία. Αυτό είναι που μας “κολλάει”. Είναι ένα τεχνικό θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Έχουμε συνεργαστεί άψογα με την Υπηρεσία. Ήρθαν για αυτοψία άμεσα, είμαστε στην διαδικασία επίλυσης του ζητήματος και προχωράμε. Ουσιαστικά από την στιγμή που τελειώσει η προσωρινή οριοθέτηση του Παντέλη στο σημείο κοντά στην γέφυρα του Αι-Γιάννη, ακολουθεί ένα ντόμινο εγκρίσεων για να ολοκληρωθεί η οριοθέτηση, για να συναφθεί στη μελέτη του Γεωλόγου, να ολοκληρωθεί, να επισυναφθεί στη ΜΠΕ και να πάρει έγκριση κι αυτή».
Ακολούθως η διαδικασία είναι πιο βατή, αφού προβλέπει -μεταξύ άλλων έγκριση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου και το Δημοτικό Συμβούλιο. Θα ακολουθήσει το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων και τέλος η υπογραφή του. Όπως εκτίμησε ο κ. Νικολαΐδης, έως το τέλος του έτους αναμένεται να έχει δρομολογηθεί η διαδικασία για το ρέμα και στις αρχές του επόμενου εξελίξεις στην πορεία των διαδικασιών που προβλέπονται.