Εκτός των αεροπορικών δρομολογίων σε άγονους προορισμούς τίθεται από τον προσεχή Οκτώβριο και το Σητεία- Κάσος, Κάρπαθος, Ρόδος. Τη σχετική πρόσκληση για διαβούλευση, που αφορά το διαγωνισμό για την τετραετή ανάθεση εκτέλεσης 28 άγονων αεροπορικών δρομολογίων, δημοσίευσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται μείωση του αριθμού των δρομολογίων και των προσφερόμενων θέσεων για τα δρομολόγια.
Για το Σητεία- Αθήνα, προβλέπονται τέσσερις, πέντε και έξι πτήσεις για την χαμηλή, τη μέση και την υψηλή θερινή περίοδο αντίστοιχα, όταν με το προηγούμενο καθεστώς ήταν πέντε πτήσεις την χειμερινή και επτά την καλοκαιρινή περίοδο.
Οι προσφερόμενες θέσεις που προβλέπονται εβδομαδιαίως ανά κατεύθυνση, ανά περίοδο είναι 160, 200 και 240, ενώ παλαιότερα ήταν 350 την χειμερινή και 490 θέσεις την καλοκαιρινή.
Στο δρομολόγιο Σητεία- Αλεξανδρούπολη προβλέπονται δύο πτήσεις με ένα σύνολο 50 προσφερόμενων θέσεων εβδομαδιαίως ανά κατεύθυνση, ενώ κατά το προηγούμενο καθεστώς ήταν τρεις πτήσεις την εβδομάδα και 75 θέσεις.
Για το δρομολόγιο Σητεία- Άκτιο προβλέπονται δύο πτήσεις με σύνολο 50 προσφερόμενων θέσεων εβδομαδιαίως, ενώ παλαιότερα την εβδομάδα ήταν δύο πτήσεις με 50 και 75 θέσεις αντίστοιχα.
Επιπλέον δεν συμπεριλαμβάνεται το δρομολόγιο Σητεία- Κάσος, Κάρπαθος, Ρόδος, που εκτελούνταν καθημερινά.
Διαμαρτυρία των ξενοδόχων
Η Ένωση Ξενοδοχείων Σητείας είναι κάθετα αντίθετη στην όποια μείωση των πτήσεων και τα όσα προβλέπονται προκάλεσαν την αντίδρασή της.
«Υπήρξε άμεση παρέμβαση», δήλωσε ο Πρόεδρός της κ. Γιάννης Κακουράκης, «από την πλευρά της Ένωσης στη διάρκεια της διαβούλευσης, που διήρκεσε σύντομο χρονικό διάστημα και έχει ολοκληρωθεί, ενώ παρακολουθείται στενά το όλο θέμα και πρόθεση είναι να ακολουθήσουν επαφές με τους αρμοδίους του υπουργείου προκειμένου να αποτραπεί μία τέτοια εξέλιξη.
Κάναμε άμεσα παρέμβαση καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία για κάθε μία γραμμή και συνολικά για τα δρομολόγια.
Κατ’ αρχήν το αεροδρόμιο Σητείας μέσω των δρομολογίων ενώνει όχι μόνο την περιοχή, αλλά την Κρήτη συνολικά με την Αλεξανδρούπολη, αφού δεν υπάρχει άλλη γραμμή. Το ίδιο ισχύει και για την γραμμή Ακτίου- Σητείας. Για το λόγο αυτό ζητάμε να παραμείνουν τα δρομολόγια ως έχουν.
Μεταξύ άλλων η Κάσος και η Κάρπαθος εξυπηρετούνται μέσω της Σητείας και ιατρικά -έχουν γίνει και πολλές αεροδιακομιδές- στο Νοσοκομείο της Σητείας, του υπόλοιπου Νομού και της Κρήτης γενικότερα. Είναι πολύ σημαντικό.
Επίσης εξυπηρετούνται και εμπορικά, ενώ είναι μία πύλη εισόδου των επισκεπτών κατά τη θερινή περίοδο και από τη Ρόδο προς τη Σητεία και την υπόλοιπη Κρήτη. Πρέπει λοιπόν να παραμείνει η γραμμή και να συνεχιστεί ως έχει διότι ενώνει αυτά τα νησιά με την Κρήτη.
Σε ότι αφορά την μείωση των πτήσεων για Αθήνα, πρέπει να παραμείνουν ως είναι τα δρομολόγια, διότι η Σητεία είναι μία απομακρυσμένη περιοχή, δεν γίνεται να μεταβαίνουμε στο Ηράκλειο για να καταλήξουμε στην Αθήνα. Εξυπηρετούμαστε σωστά τώρα.
Πρέπει να υπάρξει μείωση του κόστους των αεροπορικών εισιτηρίων, ζήτημα που ετέθη προς το υπουργείο. Πρέπει το υπουργείο να μεριμνήσει ώστε να είναι οικονομικότερο το αντίτιμο των εισιτηρίων.
Εφ’ όσον γίνουν οι προβλεπόμενες αλλαγές θα υπάρξει συρρίκνωση οικονομική και επικοινωνιακή της περιοχής της Σητείας, αλλά και της Κρήτης γενικότερα.
Εξάλλου δεν είναι σωστό λίγο χρονικό διάστημα μετά την λειτουργία του νέου σύγχρονου αεροσταθμού του αεροδρομίου Σητείας, ουσιαστικά να επιχειρείται υποβάθμιση της σημαντικής αυτής υποδομής για τον τόπο και την Κρήτη. Δεν γίνεται να υποβαθμίζουμε αντί να αναβαθμίζουμε περισσότερο το αεροδρόμιο και να απομονώνουμε τις περιοχές που συνδέει».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ