Το «Ψηλορείτης Παγκόσμιο Γεωπάρκο» (Unesco Psiloritis Unesco Global Geopark) κοινοποίησε μια ακόμα από τις νικητήριες φωτογραφίες του Διαγωνισμού Φωτογραφίας, που έκανε για την Παγκόσμια Ημέρα Γεωποικιλότητας!
* Η φωτογραφία είναι του συμπολίτη μας πολυτάλαντου εκπαιδευτικού (ΕΕΕΕΚ Αγίου Νικολάου) Γιώργου Μαυροειδή και αποτυπώνει το πόσο επιβλητικό μπορεί να είναι ένα βραχώδες τοπίο! Η φωτογραφία είναι από την κορυφή Σκίνακας του Ψηλορείτη (1.750 μ.), όπου λειτουργεί και το Αστεροσκοπείο Σκίνακα. Το σημείο είναι εξαιρετικό για τη θέα των γύρω κορυφών, ενώ και η ίδια η διαδρομή από το οροπέδιο της Νίδας μέχρι εκεί προσφέρει στον περιηγητή τη δυνατότητα να επισκεφθεί πληθώρα καρστικών γεωτόπων!
Τί είναι οι καρστικοί γεώτοποι
Οι γεώτοποι (geosite- geotope) είναι γεωλογικές δομές που αντιπροσωπεύουν τη μακρά εξέλιξη της γεωλογικής ιστορίας της γης ή δείχνουν σύγχρονες φυσικές, γεωλογικές διεργασίες που συνεχίζουν να εξελίσσονται στην επιφάνεια της Γης.
* Καρστικούς γεώτοπους ονομάζουμε όλες αυτές τις γεωμορφές που δημιουργήθηκαν από την διάλυση του νερού σε ασβεστολιθικά περιβάλλοντα είτε επιφανειακά είτε υπόγεια, κατά την κίνηση δηλαδή του νερού πάνω σε ασβεστολιθικές επιφάνειες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι μπορούμε να βρούμε επιφανειακές κοιλότητες ποικίλων διαστάσεων όπως μικρά βαθουλώματα (αρόλιθοι), καταβόθρες, μικρά ή μεγάλα οροπέδια, δολίνες και πολλά σπήλαια… όλα έχοντας δημιουργηθεί από την ίδια διαδικασία, την κίνηση του νερού.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ