Με θετικό πρόσημο κινείται η βρετανική αγορά για την Κρήτη και την Ελλάδα την περίοδο των προκρατήσεων και με βάση και με τις εντυπώσεις όλων των τουριστικών παραγόντων από την έκθεση του Λονδίνου. Μπορεί να προχωρούν σε ορισμένους συμβιβασμούς, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στη σχέση ποιότητας-τιμής, σε καμία, όμως, περίπτωση δεν προτίθενται να θυσιάσουν τις διακοπές τους οι Βρετανοί, οι οποίοι εξακολουθούν να ονειρεύονται και να σχεδιάζουν ταξίδια αναψυχής στο εξωτερικό
Σχεδόν οι μισοί κάνουν συμβιβασμούς στις μελλοντικές τους διακοπές, ώστε να μπορέσουν ακόμα να ταξιδέψουν στο εξωτερικό εν μέσω ανησυχιών για το κόστος διαβίωσης, σύμφωνα με δημοσκόπηση του online tour operator Loveholidays, σε δείγμα 2.000 Βρετανών παραθεριστών.
Οι αλλαγές περιλαμβάνουν τις αποδράσεις για μικρότερο χρονικό διάστημα (46%), επιλογή προορισμών μικρών αποστάσεων αντί για μακρινούς (35%), ενώ σχεδόν το ένα τέταρτο (23%) σχεδιάζει να αντικαταστήσει τον τόπο όπου συνήθως κάνει διακοπές με πιο προσιτούς προορισμούς.
Δύο στους πέντε (40%) δηλώνουν ότι θα επιλέξουν να μην κάνουν all-inclusive διακοπές, ενώ ένας στους έξι (17%) σκοπεύει να επιδοθεί σε λιγότερες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των διακοπών του προκειμένου να ξοδέψει λιγότερα χρήματα.
Στο στάδιο της κράτησης, το ένα τρίτο (33%) θα επιδιώξει τώρα να κάνει περισσότερη έρευνα για να πετύχει μια πιο οικονομική προσφορά και το 21% θα επιλέξει πτήσεις αργά τη νύχτα, για να διατηρήσει το κόστος του ταξιδιωτικού πακέτου σε χαμηλές τιμές.
«Για εμάς το καλό είναι ότι η βρετανική αγορά που είναι σημαντική έχει ισχυρή ζήτηση. Υπάρχουν προκρατήσεις, δεν έχει κοπεί η ροή αν και μια πτώση την περιμέναμε λόγω ακριβείας», τονίζει ο Πρόεδρος των Διευθυντών Ξενοδοχείων Κρήτης Γιώργος Σφακιανάκης.
Μετά τις γιορτές
Υποστηρίζει επίσης πως είναι αισιόδοξα τα μηνύματα παρά το γεγονός ότι το χειμώνα θα περάσουμε από την ακρίβεια και το πιθανό κύμα συνεπειών. Είναι πάρα πολύ θετικό. «Εμείς περιμέναμε ήδη από τώρα τους μήνες του χειμώνα να υπάρχει κάμψη ζήτησης. Στην διαδικασία όμως των προκρατήσεων η εικόνα είναι πολύ θετική», επισημαίνει. «Σίγουρα θα πρέπει να υπάρξει ανάλογη εικόνα μετά τις γιορτές. Γιατί τότε θα φανούν και οι οποιεσδήποτε επιπτώσεις στα οικονομικά των νοικοκυριών. Άρα προς το παρόν δεν έχουμε κανένα λόγο να ανησυχούμε εμείς για τη βρετανική αγορά», σημειώνει ο κ. Σφακιανάκης.
Ωστόσο, παρά τον προβληματισμό και τους περιορισμένους προϋπολογισμούς, το 59% των Βρετανών είναι αποφασισμένο να είναι περιπετειώδες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ενώ το 28% δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με την εμπειρία των νέων πολιτισμών.
Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι ο μέσος καταναλωτής εξακολουθεί να σχεδιάζει να ταξιδέψει στο εξωτερικό τουλάχιστον δύο φορές τους επόμενους 12 μήνες, με τα άτομα ηλικίας 18-34 ετών να σχεδιάζουν τα περισσότερα ταξίδια στο εξωτερικό, τρία στον αριθμό.
Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι είναι αντιμέτωποι με την προοπτική να έχουν κατά μέσο όρο 300 λίρες λιγότερο διαθέσιμο εισόδημα για να ξοδέψουν σε διακοπές το επόμενο έτος.
Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής μάρκετινγκ της Loveholidays, Al Murray, είπε: «Η αύξηση του κόστους διαβίωσης είναι κατανοητό ότι έχει προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην καλύτερη δυνατή σχέση ποιότητας-τιμής όταν πρόκειται για διακοπές. Αλλά ενώ είμαστε άνετοι να κάνουμε συμβιβασμούς, εξακολουθούμε να είμαστε ένα έθνος που αγαπά τα ταξίδια στο εξωτερικό, με πολλούς να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να αποφύγουν να απαρνηθούν τις διακοπές».
Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν τον τρόπο με τον οποίο γίνεται κράτηση ή τί ακριβώς κράτηση, μέχρι τον τρόπο με τον οποίο δαπανώνται ο χρόνος και τα χρήματα κατά τη διάρκεια των ταξιδιών.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ