Αύξηση των περιστατικών οστρακιάς παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγίου Νικολάου, ένδειξη που επιβεβαιώνει η Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, Αργυρή Μανιουδάκη – Νικολαράκη.
«Δεν έχουμε ασφαλώς επιδημία, αλλά έχουμε έξαρση διότι αν σ’ ένα 24ωρο έχεις καταγράψει έξι περιστατικά είναι προφανές πως είναι ασυνήθιστο. Εξάλλου τις τελευταίες μέρες έχουμε αρκετά περιστατικά που μαρτυρούν πως υπάρχει έξαρση», σημειώνει η παιδίατρος. Επισημαίνει δε πως τα δημοσιεύματα που είχαν δει το φως της δημοσιότητας στο παρελθόν και λέγανε για έξαρση του στρεπτόκοκκου στην Αγγλία και στην Ευρώπη, ίσως να μπορούν να συσχετιστούν τώρα με την εξάπλωση και στην Κρήτη. «Το φαινόμενο πάντως δεν είναι τοπικό. Και στο Ηράκλειο που μιλάμε με συναδέλφους υπάρχει έξαρση οστρακιάς», σημειώνει.
Ο στρεπτόκοκκος που αποτελεί την αρχική αιτία έχει πολλές υποομάδες, κάποιες ομάδες του στρεπτόκοκκου λοιπόν παράγουν μια τοξίνη, που προκαλεί εξάνθημα και έτσι προκαλείται οστρακιά. Ο στρεπτόκοκκος είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που κύριο γνώρισμα έχει τον έντονο πόνο στον λαιμό. Όσοι έχουν μικρά παιδιά είναι πιο εξοικειωμένοι με αυτήν την κατάσταση καθώς ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται εύκολα στο σχολικό περιβάλλον. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να επηρεάσει και ανθρώπους σε μεγαλύτερη ηλικία που ταλαιπωρούνται εξίσου.
Ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται κυρίως από την άμεση επαφή με τις εκκρίσεις του αναπνευστικού του αρρώστου, αυτό σημαίνει πως αυτός που νοσεί μεταδίδει τον ιό με τον βήχα και το φτέρνισμα. Η έξαρση του ιού παρατηρείται κυρίως τους χειμερινούς μήνες καθώς έχει διαπιστωθεί πως, από τα παιδιά που επισκέπτονται τον παιδίατρο λόγω φαρυγγοαμυγδαλίτιδας, στα μισά περίπου η αιτία είναι ο στρεπτόκοκκος.
Η οστρακιά οφείλεται σε ένα μικρόβιο που λέγεται β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος. Το μικρόβιο αυτό παράγει μια ουσία (τοξίνη) η οποία προκαλεί το χαρακτηριστικό εξάνθημα στα ευαίσθητα παιδιά. Δεν αναπτύσσουν όλα τα παιδιά οστρακιά. Επιπλέον, ούτε όλοι οι στρεπτόκοκκοι προκαλούν οστρακιά. Μπορεί δυο αδελφάκια να μολυνθούν από τον ίδιο στρεπτόκοκκο, το ένα παιδί να εμφανίσει οστρακιά ενώ το άλλο παιδί όχι.
«Ο στρεπτόκοκκος είναι κυρίως στο λαιμό. Πονάει ο λαιμός των παιδιών και συνήθως κάνει υψηλό πυρετό. Πονάει η κοιλιά του, κάνει εμετούς και το εξάνθημα όλα τώρα που έχουμε δει είναι τεκμηριωμένα γιατί τους παίρνουμε ένα τεστ από το λαιμό το strep test και φαίνεται ότι είναι μικρόβιο. Έχει ένα τυπικό εξάνθημα που είναι κυρίως στις μασχάλες, στη γενετική περιοχή και στην περιγεννητική. Και επειδή είναι πολύ κακό μικρόβιο ο στρεπτόκοκκος και μπορεί να κάνει και απώτερες επιπλοκές, δηλαδή να προσβάλλει κάποια όργανα. Αν μείνει αθεράπευτος, νεφρά και καρδιά. Θέλει λοιπόν δεκαήμερη αντιβίωση. Ασφαλώς είναι μια ιογενής νόσος, αλλά έχουμε έξαρση που αυξάνει και την οστρακιά και χρειάζεται οι γονείς να απευθύνονται στους παιδιάτρους τους», αναφέρει η κα Μανιουδάκη.
Το αξιοσημείωτο είναι πως δεν σχετίζεται το πρόβλημα με τον εμβολιασμό και δεν υπάρχει σχέση επιρροής. «Όχι καμία σχέση δεν έχει με εμβολιασμούς. Εγώ λέω τώρα ότι μπορεί να έχει σχέση με την έξαρση που βλέπαμε πριν κάποιους μήνες και λέγανε στρεπτόκοκκο στο Ηνωμένο Βασίλειο, προφανώς έχει φτάσει και στις άλλες χώρες, δηλαδή το βλέπουμε και σε εμάς πλέον. Υπάρχει ένα γενικότερο φαινόμενο στην Κρήτη και αφού υπήρξε το προηγούμενο διάστημα μια έξαρση γρίπης είναι ξεκάθαρο. Το ζήτημα είναι ότι συγχρωτίζονται πολλά παιδιά, δεν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και υπάρχει έξαρση. Διότι άμα δώσεις δύο εικοσιτετράωρα αντιβίωσης, το παιδί δεν μεταδίδει, αποστειρώνεται ο φάρυγγας και το παιδί μπορεί να πάει κανονικά στο σχολείο. Σημασία έχει όμως να υπάρχει η επαφή με τον παιδίατρο και να ακολουθούνται οι οδηγίες για να μπορεί να αντιμετωπιστεί σωστά το πρόβλημα.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ