«Η Περιφέρεια Κρήτης θα στηρίξει εκ νέου τα δίκαια αιτήματα των αλιέων», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, με αφορμή τη στήριξη του κλάδου των αλιέων και με αναφορά στα βασικά προβλήματα που υπάρχουν σε όλη την Κρήτη με έμφαση όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα με αφετηρία το Λασίθι, ειδικά στον τομέα της αντιμετώπισης ή και αξιοποίησης των ξενικών ειδών.
Η μέση ετήσια απώλεια εισοδήματος από τις ζημιές που προκαλεί ο λαγοκέφαλος σε αλιεύματα και εργαλεία, εκτιμάται σε 4.377,5 ευρώ ετησίως, ανά αλιευτικό σκάφος, όπως είπε ο θαλάσσιος βιολόγος, εκπρόσωπος του ΕΛΚΕΘΕ Γιώργος Χρηστίδης στη διάρκεια έκτακτης συζήτησης που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
«Είναι η πρώτη φορά», όπως τονίστηκε, από τον κ. Χρηστίδη που ασχολείται με τα ξενικά είδη, «που αποτιμάται με συγκεκριμένα νούμερα η έκταση της ζημιάς στα αλιεύματα και στον εξοπλισμό των επαγγελματιών αλιέων του Λασιθίου και της Κρήτης».
Η μέση οικονομική απώλεια, μαζί με τα διαφυγόντα κέρδη από χαμένα μεροκάματα, εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 8.421 ετησίως για κάθε σκάφος. Στο Λασίθι, το 96% των ερωτηθέντων αλιέων ανέφεραν ότι το ετήσιο κόστος για επισκευή/αντικατάσταση των αλιευτικών τους εργαλείων, λόγω φθορών που προκαλεί ο λαγοκέφαλος, με μέση τιμή, υπολογίστηκε σε 2.992 ευρώ.
Οι φθορές αλιευτικών εργαλείων (τρύπες στα δίχτυα και κομμένα αγκίστρια στα παραγάδια) ήταν ψηλότερες κυρίως τους καλοκαιρινούς και ανοιξιάτικους μήνες. Συγκεκριμένα, για κάθε 10 κιλά εμπορικών αλιευμάτων που εκφορτώνονται από δίχτυα, υπολογίζονται ότι προκαλούνται -κατά μέσο όρο- 14 τρύπες από λαγοκέφαλους το καλοκαίρι και 11 την άνοιξη. Στα παραγάδια για κάθε 10 κιλά εμπορικών αλιευμάτων που εκφορτώνονται, υπολογίζονται ότι κόβονται από λαγοκέφαλους 32 αγκίστρια κατά μέσο όρο την άνοιξη και 5 αγκίστρια το φθινόπωρο.
Σε 236 κιλά ετησίως υπολογίστηκαν τα εμπορικά αλιεύματα που οι επιθέσεις λαγοκέφαλων κατέστησαν μη εμπορεύσιμα (142 από παραγάδια και 94 από δίχτυα.)
Τα χαμένα μεροκάματα σε ετήσια βάση υπολογίστηκαν σε 43 με τιμή μονάδας 80 ευρώ άρα 3.450 ευρώ, οι επιπλέον εργατοώρες 710 με τιμή μονάδας 7 ευρώ άρα 4.971 ευρώ, η αύξηση προσωπικού σε ανθρωπομήνες 5,6 με κόστος μονάδας 700 ευρώ άρα 3.920 ευρώ.
Τα στοιχεία αυτά βασίζονται σε επιστημονική έρευνα και καταγραφές, που έγιναν σε όλη την Κρήτη, με έμφαση στο Νομό Λασιθίου, όπως εξήγησε ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης, σημειώνοντας πως έγινε σε Ελούντα, Κόλπο Μεραμπέλου και Σητεία και περιοχές από το Μύρτος ως το Παλαίκαστρο στο χρονικό διάστημα 2020 -21 από 54 επαγγελματίες αλιείς εκ των οποίων οι 25 στο Λασίθι.
Οι οικονομικές επιπτώσεις από τη δράση του λαγοκέφαλου, προσδιορίστηκαν σε χαμένες ώρες ανά μήνα, επιπλέον εργατοώρες ανά μήνα, αύξηση προσωπικού, ετήσιο κόστος για αλιευτικά εργαλεία, ημερήσια απώλεια εμπορικών ειδών ψαριών κ.α.
Επίσης, η παρουσία του λαγοκέφαλου, όπως είπε, έχει οδηγήσει τους αλιείς της περιοχής σε αλλαγές στην αλιευτική τακτική με σκοπό τη μείωση της πιθανότητας εφόρμησης λαγοκέφαλων στα αλιεύματα ή στα αλιευτικά εργαλεία τους. Πρόκειται για διαδικασία που υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι εύκολη τεχνικά και απαιτεί αυξημένο λειτουργικό κόστος (καύσιμα κλπ.).
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ