Στο πλαίσιο των ενεργειών για την προετοιμασία της ερχόμενης σχολικής χρονιάς, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου έχει ολοκληρώσει τις υπηρεσιακές μεταβολές που την αφορούν.
Όπως δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Διευθυντής Γιώργος Μαμάκης, έχει τακτοποιηθεί το θέμα των υπεραρίθμων εκπαιδευτικών και έχει διενεργήσει τις εσωτερικές αποσπάσεις.
Πλέον αναμένεται η έκδοση του ΦΕΚ (πληροφορίες έκαναν λόγο για ενδεχόμενη έκδοσή του ίσως και χθες) για τον διορισμό των μονίμων εκπαιδευτικών διαφόρων ειδικοτήτων που διορίστηκαν στη Δ.Π.Ε.Λ. για τη νέα χρονιά που αριθμώνται περίπου στους 85. Αυτό θα ορίζει την προθεσμία εντός της οποίας οφείλουν να παρουσιαστούν, να ορκιστούν και να αναλάβουν υπηρεσία.
Επίσης, κατεγράφησαν στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Προσωπικού Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης (ΟΠΣΥΔ) τα κενά που εκτιμά η Διεύθυνση ότι πρέπει να δοθούν στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς αφού τακτοποιηθούν και οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί.
Σύμφωνα με τον κ. Μαμάκη, με βάση και τους μόνιμους διορισμούς που έχουν γίνει τα προηγούμενα τρία χρόνια οι ανάγκες για αναπληρωτές φέτος θα είναι εξαιρετικά μειωμένες.
Με μόνη εξαίρεση, τονίζει, τους εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης που από χρόνο σε χρόνο και ιδίως φέτος παρουσιάζουν μια σημαντική αύξηση (από 180 αιτήσεις το 2022 τέτοια περίοδο, φέτος ο αριθμός ανήλθε στις 260).
Ενδεκτικό είναι ότι πάνω από τους μισούς αναπληρωτές θα αφορούν σε εκπαιδευτικούς που καλύπτουν ανάγκες παράλληλης στήριξης.
«Περιμένουμε τη μετεξέλιξη του θεσμού της παράλληλης στήριξης»
Όπως αναφέρει σχετικά ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας, πρόκειται για ένα θέμα που προβληματίζει και σε τοπικό επίπεδο τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και σε κεντρικό επίπεδο το υπουργείο Παιδείας και που εδράζεται στην αύξηση των γνωματεύσεων για τα παιδιά που τεκμηριώνει ότι χρήζουν παράλληλης στήριξης. Και στο ότι ίσως οι γονείς ευαισθητοποιούνται περισσότερο όσο περνούν τα χρόνια για ένα θέμα-ταμπού αφού παλιότερα πολύ δύσκολα μία οικογένεια θα ζητούσε να τοποθετηθεί εκπαιδευτικός παράλληλης δίπλα στο παιδί της. «Βλέπουμε ότι με το πέρασμα των χρόνων οι γονείς ξεπερνούν αυτή τη δυσκολία που είχαν και τους ενδιαφέρει όχι η άποψη του κόσμου αλλά πρωτίστως να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του παιδιού τους που είναι και η ουσία. Οι ανάγκες και τα ποσοστά ήταν πάντα τα ίδια, απλώς πλέον οι γονείς προτιμούν να πάρουν αποφάσεις υποστηρικτικές για τα παιδιά τους βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την κοινωνική αυτή απαξίωση. Δημιουργείται έτσι ένας κορεσμός και σωστά η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει δηλώσει ότι θέλει να επανεξετάσει το όλο πλαίσιο των παράλληλων στηρίξεων και να λάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες. Δεν ξέρουμε προς ποια κατεύθυνση θα είναι αυτές, το πρόβλημα πάντως είναι υπαρκτό και έχει κατατεθεί. Περιμένουμε πάντως τη μετεξέλιξη του θεσμού αυτού της παράλληλης στήριξης αφού όπως λειτουργεί σήμερα δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες και δεν είναι αποτελεσματικός» σημειώνει ο κ. Μαμάκης.
Οι τάξεις υποδοχής
Σημειώνεται ότι στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου, το επόμενο σχολικό έτος Τάξεις Υποδοχής – Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (Τ.Υ.-Ζ.Ε.Π.) θα λειτουργήσουν σε 14 σχολικές μονάδες. Και συγκεκριμένα στα σχολεία:
- 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου
- 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου
- 3ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου
- Δημοτικό Σχολείο Ελούντας
- Δημοτικό Σχολείο Σισίου
- 1ο Δημοτικό Σχολείο Ιεράπετρας
- 2ο Δημοτικό Σχολείο Ιεράπετρας
- 3ο Δημοτικό Σχολείο Ιεράπετρας
- 5ο Δημοτικό Σχολείο Ιεράπετρας
- Δημοτικό Σχολείο Νέας Ανατολής
- Δημοτικό Σχολείο Μύρτου
- Δημοτικό Σχολείο Κουτσουρά
- Δημοτικό Σχολείο Φέρμων
- 1ο Δημοτικό Σχολείο Σητείας
Στις Τ.Υ.-Ζ.ΕΠ. φοιτούν μαθητές από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες ώστε να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα και να ολοκληρώσουν με επιτυχία τη φοίτησή τους.
Στόχος είναι η μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου μαθητών/τριων που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και μαθητών/τριών με πολιτισμικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες· η βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων κυρίως στον γραμματισμό, αλλά και στον αριθμητικό εγγραμματισμό και επιπλέον σε συμπληρωματικά αντικείμενα, ώστε αυτοί να καταστούν ικανοί να αντεπεξέλθουν στο πρόγραμμα σπουδών τους και να παραμείνουν στο εκπαιδευτικό σύστημα ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους.
Σημειώνεται ότι για τη φοίτηση στις Τ.Υ. Ζ.Ε.Π. χρειάζεται η διεξαγωγή διαπιστωτικών τεστ, με τα οποία ανιχνεύεται το επίπεδο ελληνομάθειας των μαθητών που έχει προταθεί από τους εκπαιδευτικούς να φοιτήσουν σ’ αυτές. Χρειάζονται ακόμα η ενυπόγραφη δήλωση του γονέα ή κηδεμόνα ότι επιθυμεί να παρακολουθήσει το παιδί του την ΤΥ, καθώς και απόφαση του συλλόγου διδασκόντων για το ποιοι μαθητές θα φοιτήσουν σε ΤΥ. Η διεξαγωγή των διαπιστωτικών τεστ γίνεται από τους εκπαιδευτικούς σε συνεργασία με τον οικείο σχολικό σύμβουλο.
Το Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα (ΕΩΠ) των ΤΥ καταρτίζεται από τον σύλλογο διδασκόντων με την καθοδήγηση του σχολικού συμβούλου και υποβάλλεται για έγκριση σ’ αυτόν. Το πρόγραμμα των ΤΥ ΖΕΠ είναι οργανωμένο σε δύο κύκλους που εντάσσονται μέσα στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου. Ο πρώτος κύκλος είναι οι ΤΥ (Ι) και ο δεύτερος κύκλος είναι οι ΤΥ (ΙΙ).
- Στις ΤΥ Ι ΖΕΠ φοιτούν μαθητές με ελάχιστη ή μηδενική γνώση της ελληνικής γλώσσας και η φοίτηση διαρκεί ένα διδακτικό έτος με δυνατότητα επέκτασης για μαθητές που πιθανώς αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες και θα το χρειαστούν.
- Στις ΤΥ II ΖΕΠ φοιτούν μαθητές με μέτριο επίπεδο ελληνομάθειας, που δυσκολεύονται στην παρακολούθηση των μαθημάτων στην κανονική τάξη.
Σεμινάριο για τους νέους Διευθυντές
Στις 30-31 Αυγούστου, εξάλλου, όπως λέει στην «Α» ο κ. Μαμάκης, θα πραγματοποιηθεί από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επιμορφωτικό σεμινάριο για τους νέους διευθυντές-τριες, προκειμένου να καταρτιστούν στα καθήκοντα που αναλαμβάνουν αλλά και να τους δοθούν κατευθυντήριες γραμμές για να καλύψουν τα κενά τους σε διοικητικό κομμάτι με κατάλληλους ομιλητές.
Σημειώνεται ότι τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν τις διευθύνσεις των δημοτικών σχολείων στο νομό Λασιθίου είναι ανανεωμένα σε ποσοστό 50% (στον Άγιο Νικόλαο σχεδόν εξ ολοκλήρου). Περίπου το 1/3 είναι άτομα που θα αναλάβουν για πρώτη φορά διευθυντικά καθήκοντα ενώ αρκετοί/ες είναι αυτοί/ες που αλλάζουν σχολεία.
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ