Ακόμη πιο πολλές γεύσεις και περισσότερα νόστιμα πιάτα βασισμένα αποκλειστικά σε προϊόντα της κρητικής γης θα προσφερθούν στο φετινό μεγάλο τραπέζι που θα στηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου στον Άγιο Νικόλαο, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού.
«Τα Μαγειρέματα του δρόμου» τα τελευταία χρόνια έχουν καθιερωθεί στη συνείδηση ντόπιων και επισκεπτών ως ένα κορυφαίο γαστρονομικό γεγονός, όπου έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν πρωτότυπες συνταγές, «πειραγμένες» παραδοσιακές γεύσεις, από δεκάδες διαφορετικούς σεφ και τις ομάδες τους και να γευτούν παράλληλα από τις δεκάδες ετικέτες των κορυφαίων ελληνικών κρασιών και μια μεγάλη ποικιλία από τον πολυβραβευμένο τα τελευταία χρόνια κρητικό αμπελώνα. Τα φετινά βρίσκονται επί θύραις και οι σχετικές προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει από την Επιτροπή που ορίστηκε από τον ΠΑΟΔΑΝ (με τη συμμετοχή του προεδρεύοντα αντιπροέδρου Θοδωρή Μπεκατώρου και των μελών Λευτέρη Ραφαϊλάκη και Νίκου Καμινογιαννάκη) σε συνεργασία και συνεννόηση με τον διακριμένο σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη (που κάθε χρόνο είναι από τους πρωτεργάτες) και Διευθυντές ξενοδοχείων της περιοχής.
Μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ, ο διακεκριμένος Σύμβουλος – Σεφ του Ξενοδοχείου «Minos Beach Art Hotel» Γ. Μπαξεβάνης δηλώνει αρχικά ότι παρ’ ότι στο τραπέζι το προηγούμενο διάστημα έπεσαν προτάσεις για να αλλάξει ο χώρος που θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση (λιμάνι, Μαρίνα) λόγω του συνωστισμού που επικράτησε τα προηγούμενα έτη και ειδικά πέρυσι, εντέλει αυτή διαφαίνεται ότι θα γίνει ξανά στο γνώριμο μέρος, την Κιτροπλατεία.
Οι καλεσμένοι σεφ
Στην εκδήλωση, που κάθε χρόνο διοργανώνει ο ΠΑΟΔΑΝ με την ενεργό παρουσία και στήριξη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης και την φιλοξενία διακεκριμένων μαγείρων της σύγχρονης ελληνικής κουζίνας απ’ όλη τη χώρα, το «παρών» και φέτος θα δώσουν και εγνωσμένης αξίας ξένοι σεφ, όπως ο Γάλλος, βραβευμένος με δύο αστέρια Μισελέν, Αλέν Λορκά, μέλος επί χρόνια της ομάδας του πασίγνωστου Μονεγάσκου σεφ και επιχειρηματία και πρωτοπόρου της κουζίνας Αλέν Ντουκάς.
Μαζί τους θα μαγειρέψουν επίσης διακεκριμένοι μάγειρες από τα δεκάδες βραβευμένα εστιατόρια των ξενοδοχείων και των εστιατορίων της ευρύτερης περιοχής. Αλλά και πολλοί σεφ από άλλες περιοχές της χώρας, «που καλούνται στα μέρη μας για να γνωρίσουν τη ντόπια κουλτούρα και να πάρουν αυτές τις γεύσεις και να τις δουλέψουν στην πόλη τους», λέει ο σεφ.
Επίσης, όπως κάθε χρόνο, στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν πολλά σχολεία της περιοχής με τα παιδιά να μυούνται στα μυστικά των τοπικών γεύσεων από τους μάγειρες-σεφ.
«Όσοι σεφ συμμετείχαν, διαλέγουν
να δουλεύουν με τοπικά προϊόντα»
Ο κ. Μπαξεβάνης, λάτρης της κρητικής κουζίνας και των γεύσεων της ελληνικής γης και μόνιμος θιασώτης του μότο «δουλεύω και μαγειρεύω με αγνά παραδοσιακά προϊόντα από τον τόπο μου», τονίζει πως όλα τα τελευταία χρόνια η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει συνδράμει σε μεγάλο βαθμό προκειμένου όλο και περισσότερες επιχειρήσεις να ξεκινήσουν να δουλεύουν με τοπικά προϊόντα, καθ’ ότι όλο και περισσότεροι σεφ τα προτιμούν. «Έχω φίλους σεφ που συμμετείχαν σε προηγούμενες εκδηλώσεις και διαλέγουν να δουλεύουν με προϊόντα από την Κριτσά», αναφέρει σχετικά. «Ολοένα και περισσότεροι σεφ έρχονται και με βρίσκουν λέγοντάς μου ότι βάζουν στα μενού τους όλο και περισσότερα τοπικά προϊόντα και δουλεύουν με ελληνικές συνταγές, έχουν επηρεαστεί από την εκδήλωση. Και βλέποντας ότι οι ξένοι πελάτες προτιμούν το ελληνικό προϊόν, θεωρώ ότι όλο και περισσότεροι σεφ θα έρχονται προς τα εμάς».
«Ελάχιστο κόστος, τεράστιο
ανταποδοτικό όφελος»
Σύμφωνα με τον κ. Μπαξεβάνη είναι πολύ πιθανό τα φετινά «Μαγειρέματα», μια εκδήλωση -όπως λέει- με ελάχιστο κόστος μπροστά στο τεράστιο ανταποδοτικό όφελος για την περιοχή συνολικά, να σπάσουν και το ρεκόρ που σημειώθηκε στην περυσινή εκδήλωση τόσο από την άποψη των συμμετεχόντων σεφ και επιχειρήσεων, αλλά και του κόσμου που θα γευτεί τα «καλούδια», που θα απλωθούν μπροστά τους.
«Πιο πολλά, πιο πρωτότυπα
και ακόμη πιο ντόπια πιάτα»
Ήδη μάλιστα ο ίδιος έχει ξεκινήσει να προτρέπει τα συμμετέχοντα εστιατόρια και τους σεφ να ετοιμάσουν ακόμη περισσότερες μερίδες -αφού πέρυσι σε αρκετές περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι η ποσότητα του φαγητού δεν έφτασε για να ικανοποιήσει όλους όσους έσπευσαν να το γευτούν. Αλλά και να δημιουργήσουν ευφάνταστα και πρωτότυπα πιάτα, με ακόμη πιο έντονη τη «μυρωδιά» των ντόπιων προϊόντων. «Ό,τι πιο τοπικό έχει και τη μεγαλύτερη αξία», υπογραμμίζει.
«Δεν θέλουμε τίποτα
που να θυμίζει fastfood»
Σημειώνει δε ότι φέτος για πρώτη φορά ο όρος «streetfood» δε θα υπάρχει -όπως προηγούμενες χρονιές- ούτε στην αγγλική ονομασία της εκδήλωσης, αλλά θα αντικατασταθεί με το «Cooking on the street». «Είμαστε εναντίον του fastfood και δεν θέλουμε τίποτα που να θυμίζει fastfood, γι’ αυτό αλλάξαμε και την αγγλική ονομασία της εκδήλωσης, δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να αμερικανοποιήσουμε την διατροφική κουλτούρα και τις εκδηλώσεις μας», λέει ο σεφ.
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ