Ιδεολογικοί είναι οι περισσότεροι ψήφοι που λαμβάνει η Λαϊκή Συσπείρωση στις δημοτικές εκλογές και σε αυτούς εστιάζει γιατί, όπως δηλώνει ο υποψήφιος Δήμαρχος Αγίου Νικολάου επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιώργος Φιλιππάκης, η παράταξη χρειάζεται μαζί της δημότες – αγωνιστές, έτοιμους να στηρίξουν τους αγώνες που επιβάλλεται να γίνουν για την υπεράσπιση των δικαίων των πολλών και το συμφέρον του τόπου. Ενδιαφέρον έχει δε και η δήλωση που κάνει ότι ακόμη και ως δημοτική αρχή, η «Λαϊκή Συσπείρωση» πάλι αντιπολίτευση θα κάνει!
«Ζητάμε από τον κόσμο να μας ψηφίσει για αυτό που πιστεύουμε και να έλθει να μας βοηθήσει στον αγώνα μας, ενώ αντίθετα, άλλοι πιάνουν λίστες σογιών και κάνουν προεκλογική δουλειά. Εμείς τέτοιου είδους δουλειά δεν κάνουμε. Θέλουμε αγωνιστές στο πλάι μας και όχι απλό ψηφοφόρο… Είναι ένα βήμα αναγκαίο για να προκόψει η ζωή και ο τόπος. Αυτό το βήμα καλούμε όλο τον κόσμο να κάνει, ανεξάρτητα από τον ποιον έχει συγγενή, φίλο, κουμπάρο κλπ.», δήλωσε ο κ. Φιλιππάκης, στη συνέντευξη που έδωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ.
- ΑΝΑΤΟΛΗ: Αισιοδοξείτε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση θα είναι και στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο;
Γ.Φ.: Ναι, γιατί μια ψήφος στη «Λαϊκή Συσπείρωση είναι μια άξια ψήφος και πολλαπλασιάζεται στη δυναμική της. Εγώ ήμουν ένα άτομο της παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο και όμως η δικιά μου παρέμβαση ήταν σθεναρή και αναγνωρίζεται απ’ όλους. Τελικά, 5-6 άτομα μιλούσαμε στο Δ.Σ. και οι περισσότεροι είτε έλεγαν «ναι» στην εισήγηση του δημάρχου είτε «ναι» στην πρόταση του Ν. Κοκκίνη. Εγώ αν και ένας από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ασκούσα πίεση, εκφράζοντας τις θέσεις μας, όσο πιο πολύ μπορούσα. Αν με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» εκλεγούν και δεύτερος και τρίτος δημοτικός σύμβουλος, ο κόσμος έχει να κερδίσει πολλά. Βέβαια, είναι πολύ δύσκολο, γιατί το αστικό κράτος ξέρει να «παίζει μπάλα» με αυτά τα πράγματα, τον εκλογικό νόμο, τον καθορισμό της σύνθεσης του Δημοτικού Συμβουλίου. Τα κάνει έτσι ώστε το Δ.Σ. να είναι δεσμευμένο για να προωθεί τις αποφάσεις, όπως καθορίζονται τα θέματα που έρχονται προς ψήφιση από τα υπουργεία, τα Παρατηρητήρια κλπ. Γι’ αυτό και αξίζει να αντιδράσει ο κόσμος και να ψηφίσει κάτι το τελείως διαφορετικό – κάποιους που δεν υποτάσσονται στα δημοσιονομικά σχέδιά τους.
- ΑΝΑΤΟΛΗ: Εάν εκλεγείτε δήμαρχος, θα λειτουργήσετε εντός του θεσμικού – νομικού πλαισίου του αστικού κράτους ή θα επιλέξετε τακτική σύγκρουσης με το κεντρικό κράτος; Δεν πετυχαίνει κανείς περισσότερα με το «μέλι» παρά με το «ξύδι»;
Γ.Φ.: Δεν το πιστεύω αυτό. Και δημοτική αρχή να βγούμε, πάλι αντιπολίτευση θα κάνομε..! Γιατί με τις θέσεις και την πίεση που θα ασκούμε ως δήμαρχοι προς το κεντρικό κράτος, το Παρατηρητήριο για τους Προϋπολογισμούς που μας κατεβάζουν, για τα σχέδια που κάνουν για μας χωρίς εμάς, πάλι θα ερχόμαστε σε σύγκρουση πολλές φορές στα όρια της νομιμότητας. Εάν ο Προϋπολογισμός του Δήμου που εγκρίνεται από το Παρατηρητήριο δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες που έχουμε βάλει εμείς δεν θα τον εφαρμόζουμε. Θα κάνουμε δικό μας Προϋπολογισμό, όπως προβλέπεται! Θα καταφέρουμε το 1 ευρώ να το κάνουμε 10 με καλό νοικοκύρεμα. Εμείς είμαστε ανιδιοτελείς, δεν εξυπηρετούμε κανενός μεγάλου τα συμφέροντα ή να «τσεπώσουμε» κανένα μεγαλοεργολάβο.
Αν σε ψηφίσει ο λαός, πάει να πει ότι είναι αγωνιστής λαός, σε στηρίζει και έρχεται έξω από το δικαστήριο, όταν χρειαστεί. Ναι, «νησίδα σοσιαλισμού» δεν μπορούμε να κάνουμε μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα – αν το έλεγα αυτό θα ήμουν οπορτουνιστής… Μπορούμε όμως να ασκήσουμε μεγαλύτερη πίεση, που μόνο καλό μπορεί να κάνει στον τόπο μας. Καλό για τους πολλούς, τον απλό λαό, όχι για τους μεγαλοξενοδόχους…».
- ΑΝΑΤΟΛΗ: Είστε υπέρ της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, του AirBnB κλπ;
Γ.Φ.: Βεβαίως. Γιατί να μην μπορεί κάποιος που έχει 40-50 χιλιάδες ευρώ να μην ανακαινίσει ένα ακίνητο που έχει και να το μισθώνει έτσι για να βγάζει κι αυτός κάτι; Μόνο οι μεγάλοι έχουν το δικαίωμα αυτό με χιλιάδες κλίνες τις οποίες κάνει με κρατικές επιδοτήσεις, αντί τα χρήματα αυτά να δίνονται για σχολειά κλπ;
- ΑΝΑΤΟΛΗ: Για ποια πρωτοβουλία ή πρότασή σας στο Δημοτικό Συμβούλιο είσαστε περήφανος, τη δημοτική περίοδο που πέρασε;
Γ.Φ.: Για όλη μου τη στάση, έως τώρα, είμαι περήφανος. Για ό,τι έχω καταφέρει και παλέψει, από το πιο απλό ζήτημα για ένα δρόμο μέχρι το πιο μεγάλο, όπως το ζήτημα της δημόσιας Υγείας. Θεωρώ πολύ σημαντική και τη στήριξη που προσφέραμε στον αγώνα των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. Όπως επίσης τη συνεργασία με σύσσωμη την αντιπολίτευση στο Δ.Σ. για να σωθεί η δημοτική έκταση στο Καθολικό. Δεν θα ηρεμήσουν ποτέ αυτοί που θέλουν να βάλουν χέρι στον τόπο αν δεν τους κοπεί ο βήχας, μονομιάς, με αποφάσεις που πρέπει να παίρνομε δίνοντας τελεσίδικα το μήνυμα ότι δεν θα το ανεχθούμε σαν Δήμος. Και αν υπάρξει άλλη εξέλιξη, θα μας βρουν απέναντί τους, θα μας βρουν εκεί…Γιατί οι νόμοι και τα δικαστήρια δεν είναι του λαού, είναι του αστικού συστήματος. Μια δημοτική αρχή μπορεί ακόμη και να μη σεβαστεί μια δικαστική απόφαση, Να παλέψει, να συσπειρώσει τον κόσμο και να πάνε επί τόπου να κάνουν διαμαρτυρίες…
- ΑΝΑΤΟΛΗ: Ως ο μόνος δασολόγος στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα περίμενα εγώ κ. Φιλιππάκη να έχετε καταθέσει ολοκληρωμένη μελέτη εμπλουτισμού του αστικού πρασίνου στην πόλη του Αγίου Νικολάου, που πάσχει έντονα. Γιατί δεν το ‘χετε κάνει μέχρι σήμερα;
Γ.Φ.: Υπάρχει τέτοια μελέτη, αλλά δεν την έχω φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εγώ κάθε φορά που η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής έφερνε θέμα κοπής δέντρου στο Δ.Σ. – φυτεύσεις δεν έφερνε – εγώ προσωπικά έβαλα ως όρο για κάθε δέντρο που κόβεται η απόφαση να συνοδεύεται με άμεση φύτευση νέου κατάλληλου, στη θέση του. Δυστυχώς, δεν εφαρμόζεται…
- ΑΝΑΤΟΛΗ: Πώς θεωρείτε ότι πρέπει να αξιοποιήσει ο Δήμος το νησί των Αγίων Πάντων; Ή μήπως πιστεύετε ότι η καλύτερη αξιοποίησή του είναι η… μη αξιοποίηση; Kαι να συνεχίσει να λειτουργεί, όπως λειτουργεί, αν και είναι δύσκολο να το χαρακτηρίσεις είτε ως εκτροφείο είτε ως καταφύγιο – του ενδημικού κρητικού αίγαγρου, που στη φύση ζει στα ψηλά απρόσιτα όρη και βουνά και όχι σε… παραλίες.
Γ.Φ.: Να το κάνομε καζίνο, έτσι δεν είχαν προτείνει κάποιοι στο παρελθόν; Υπήρχαν τέτοιες επιχειρηματικές προτάσεις, αλλά εννοείται ότι εμείς είμαστε αντίθετοι με κάθε τέτοια προοπτική. Πάνω στο νησί δεν μπορεί να γίνουν κτίρια. Πρέπει να διατηρηθεί η φυσιογνωμία του τοπίου, το νησί είναι ένα κόσμημα, όπως είναι. Υπάρχουν παρεμβάσεις δασοκομικού χαρακτήρα που μπορούν να γίνουν (καθαρισμοί, μείωση του πληθυσμού των αιγάγρων κλπ.). Χρειάζεται μείωση του πληθυσμού δίνοντας ζώα σε εθνικούς δρυμούς (φαράγγι Σαμαριάς), άλλες υποδομές σε κοντινές πόλεις. Ο κρητικός αίγαγρος πρέπει να προστατευτεί. Θα μπορούσαν να δημιουργηθούν διαδρομές, για περιορισμένη επισκεψιμότητα συγκεκριμένου αριθμού επισκεπτών ημερησίως, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει μόνιμος φύλακας πάνω στο νησί, στην περίοδο επίσκεψης στο νησί.
- ΑΝΑΤΟΛΗ: Ποιά κοινωνική δομή θα συστήνατε από την επόμενη αμέσως μέρα που θα αναλαμβάνατε τη δημοτική αρχή. Ποια είναι εκείνη που διαπιστώνετε ως κοινωνική ανάγκη που λείπει και διαπιστώνετε έλλειμμα και από την κρατική πρόνοια;
Γ.Φ.: Πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Λασιθίου και στην Παιδόπολη στη Νεάπολη, κυρίως σε ό,τι αφορά τα κτιριακά. Επίσης χρειάζεται ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ, όπως και η χρηματοδότηση λειτουργίας Κοινωνικού Φροντιστηρίου για τους αδύναμους οικονομικά μαθητές ώστε να μην υστερούν έναντι των άλλων που μπορούν να πληρώνουν, αφού είναι απαραίτητο πλέον για την εξασφάλιση ευγενούς άμιλλας και ίσων ευκαιριών στην διεκδίκηση μιας θέσης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
- ΑΝΑΤΟΛΗ: Να προχωρήσει η ανάπλαση του παραλιακού δρόμου όπως προγραμματίζει η παρούσα δημοτική αρχή ή να παγώσει και να επανεξεταστεί από μηδενική βάση;
Γ.Φ.: Χρειαζόμαστε και δεύτερη λωρίδα κυκλοφορίας οχημάτων (δύο λωρίδες διπλής κατεύθυνσης) στον παραλιακό δρόμο για να «αναπνεύσει» η κυκλοφορία. Για την εφαρμογή μίας μόνο λωρίδας μονής κατεύθυνσης, έπρεπε να προηγηθεί πολύ καλός σχεδιασμός κυκλοφορίας, αστική συγκοινωνία και πεζοδρομήσεις στο κέντρο. Πολλές φορές οι μελέτες αναπλάσεων είναι μελέτες «κατά παραγγελία» του ντόπιου κεφαλαίου.
Στον παραλιακό πρέπει να έχομε το δρόμο, τον πεζόδρομο, ποδηλατόδρομο, τις πέργκολες των καταστημάτων… Και αυτό μόνο με επέκταση προς τη θάλασσα στηριζόμενη πάνω σε προβόλους, χωρίς να χρειαστεί μπάζωμα στη θάλασσα… Αλλά γιατί δεν πειράζουν τα μπαζώματα στο «μπαλκόνι» του Αγίου Νικολάου που καταστρέφει ολόκληρο βουνό απέναντι από την πόλη, μπαζώνει για να κάνει μαρίνες και 5όροφα κτίρια; Αν είναι για δημόσια επένδυση, το καλό των πολλών, για να γίνει παραγωγικός και όμορφος ο τόπος μας, εκεί πειράζει να θυσιάσομε δυο βραχάκια;
- ΑΝΑΤΟΛΗ: Είστε υπέρ της διεκδίκησης ή ακόμη και της κατάληψης εγκαταλειμμένων κτιρίων του δημοσίου, την παραχώρηση των οποίων αρνείται η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου ώστε να αξιοποιηθούν από το Δήμο, για να καλύψει στεγαστικές ανάγκες της ΑΣΤΕΚ, τη δημιουργία Πολύκεντρου Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων, Μουσείου κλπ;
Γ.Φ.: Εμείς ζητούμε να επιστρέψουν στο δημόσιο όλα τα ακίνητα και τα έσοδα του δημοσίου όσα έχουν ενταχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ. Αν με τη νόμιμη οδό μπορούμε ως Δήμος να τα αξιοποιήσουμε για τη δημιουργία Πολυχώρου Πολιτισμού στο τετράγωνο Λιμεναρχείου – Τελωνείου και κοινωνικές δομές (αστέγων, κακοποιημένων γυναικών-παιδιών, κοινωνικό εστιατόριο κ.α.) σε άλλα διαθέσιμα κτίρια, είναι καλό και αναγκαίο να γίνει.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ