«Φαίνεται ότι δεν είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης η διάσωση και η υγιής λειτουργία του ΕΣΥ», επισημαίνει η βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Κατερίνα Σπυριδάκη στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΑΝΑΤΟΛΗ.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
ΑΝΑΤΟΛΗ: Κυρία Σπυριδάκη, από όλους σχεδόν τους γιατρούς και εργαζομένους, από τα διοικητικά στελέχη και ιθύνοντες του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, αλλά και από πολίτες του Αγίου Νικολάου, του Μεραμπέλλου και όλου του Λασιθίου εκφράζονται ανησυχίες και φόβοι για την κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο χώρο της δημόσιας υγείας στο νομό και δη στο κεντρικό Νοσοκομείο του νομού στον Άγιο Νικόλαο.
«Ντόμινο» παραιτήσεων γιατρών και στελεχών τις τελευταίες εβδομάδες, τακτικά χειρουργεία που έχουν σταματήσει εδώ και 10 μέρες, ενώ από το νέο έτος και αν δεν βρεθούν γιατροί στο αναισθησιολογικό δεν θα γίνονται ούτε τα έκτακτα, κλινικές που υπολειτουργούν και άλλες που κινδυνεύουν με πλήρη κατάρρευση, όπως λένε οι γιατροί.
Ο Διευθυντής της χειρουργικής μάλιστα Νίκος Μουδατσάκης μας δήλωσε ότι το ΓΝΑΝ μετατρέπεται ή τείνει να μετατραπεί σταδιακά σε ένα Κέντρο Υγείας. Ποιό είναι το σχόλιό σας για όλες αυτές τις αρνητικές εξελίξεις;
- ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗ: Τα προβλήματα τα γνωρίζουμε και δεν σταματάμε να τα αναδεικνύουμε. Όπως θυμάστε, προ ημερών, με κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, επισκεφθήκαμε όλα τα νοσοκομεία του νομού Λασιθίου, προκειμένου να λάβουμε ενημέρωση από πρώτο χέρι και να εκφράσουμε εμπράκτως την αλληλεγγύη μας.
Λίγες ημέρες μετά, μαζί με τον πρόεδρο μας, Νίκο Ανδρουλάκη, διοργανώσαμε ειδική εκδήλωση με διακεκριμένους καλεσμένους και ομιλητές από όλους τους τομείς της υγείας προκειμένου να ακουστούν απόψεις και να αναδείξουμε τα μεγάλα ζητήματα της υγείας, ειδικά όσα ταλανίζουν την Κρήτη. Το λέμε συνέχεια, θα το επαναλάβω: Η πολιτική που εφαρμόζει το υπουργείο Υγείας είναι άγονη. Γνωρίζει τα κενά, γνωρίζει το οξύ πρόβλημα της υποστελέχωσης, ωστόσο αντί να κινηθεί ταυτόχρονα με τη μαζική προκήρυξη όλων των θέσεων, σε ουσιαστικά οικονομικά και διοικητικά κίνητρα, αντί να προχωρήσει στη μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού με τα κατάλληλα προσόντα, υιοθετεί αναποτελεσματικά μέτρα που εντείνουν τον κοινωνικό αυτοματισμό.
Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, επιτρέπει την «ανακύκλωση» των ιατρών, και φαίνεται ακόμα πιο έντονα το μειονέκτημα της έλλειψης του αυτοδιοίκητου: Θα μπορούσαν να βγαίνουν προκηρύξεις -έγκαιρα- ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε μονάδας.
Ο στόχος τώρα είναι διπλός. Αφ’ ενός, να δώσουμε τα κίνητρα ώστε αξιοπρεπώς να διατηρήσουμε τους υγειονομικούς υπαλλήλους που ήδη εργάζονται στο ΕΣΥ και αφ’ ετέρου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στο ΕΣΥ καθιστώντας το πιο ελκυστικό και ανταγωνιστικό, ώστε να σκεφτεί ο γιατρός, ο νοσηλευτής, ο κάθε υγειονομικός υπάλληλος εκτός ΕΣΥ, ότι οι συνθήκες είναι τέτοιες που αξίζει να το υπηρετήσει. Δεν θα σταματήσουμε, να είμαστε δίπλα στους ανθρώπους της υγείας και τους ασθενείς. Αυτή είναι η πιο μεγάλη μας δέσμευση. Όπως πολύ σωστά ακούστηκε και κατά την περιοδεία μας στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, «Ας φροντίσουμε τους φροντιστές μας, μιας και όλοι είμαστε χρήστες του δημοσίου νοσοκομείου».
Στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής μου δράσης, κεντρικό σημείο είναι και θα είναι, η υγεία στο Λασίθι, με εκτενή αναφορά στα 3 νομοσχέδια υγείας που συζητήθηκαν στη Βουλή αλλά και μέσω των εργαλείων κοινοβουλευτικού ελέγχου που έχουμε στη διάθεσή μας.
Στο νομό μας, έχουμε τρεις πόλεις, με διαφορετική συνεισφορά της κάθε μίας στη χώρα και δεν υπάρχει η ανταποδοτικοτητά που θα περίμενε κανείς να δει. Από την υγεία, μέχρι τις υποδομές, οι ανάγκες είναι μεγάλες και δυστυχώς δεν καλύπτονται όπως θα έπρεπε. Οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες του νομού μας, σε συνδυασμό με τη δυσκολία του οδικού δικτύου οδηγούν στην ανάγκη ύπαρξης τριών νοσοκομείων στο νομό Λασιθίου. Δεν μπορούμε καν να συζητάμε για αλλαγή αυτής της κατανομής, τη στιγμή που δε μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι το οδικό δίκτυο και η άμεση βοήθεια του ΕΚΑΒ θα μπορούν να εγγυηθούν την υγεία των πολιτών του Λασιθίου σε κάθε περίπτωση. Η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό και η εξασφάλιση της πρέπει να προσφέρεται δωρεάν και δημόσια.
Οι ανισότητες στη χώρα μας είναι έντονες, αυτή τη στιγμή, και σε πολλά πεδία. Ανισότητες κοινωνικές, ανισότητες οικονομικές, ανισότητες στην πρόσβαση στην εξουσία, ανισότητες στην πρόσβαση στην υγεία… Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να ανατρέψουμε όλες τις ανισότητες με προτεραιότητα αυτή της υγείας διότι μπροστά στην διασφάλιση της υγείας και της ανθρώπινης ζωής, όλοι είμαστε ίσοι.
Α: Θεωρείτε ότι πίσω από αυτές τις εξελίξεις «κρύβεται» ένα σχέδιο της κυβέρνησης για αλλαγή του υγειονομικού χάρτη, που θα επηρεάσει, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, και τα Νοσοκομεία στο νομό Λασιθίου;
- Κ.Σπ.: Κοιτάξτε, φαίνεται ότι δεν είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης η διάσωση και η υγιής λειτουργία του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ.
Το πρόβλημα της υποστελέχωσης διαφαινόταν καιρό πριν. Η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, να κάνει ότι δε βλέπει την ανάγκη και να μην έχει προκηρύξει τις αναγκαίες θέσεις μονίμων – τη σωστή στιγμή – αλλά να καλύπτει τα κενά με επικουρικούς και με εργαζομένους με αποδείξεις παροχής υπηρεσιών ή παρατάσεις, έχει σαν αποτέλεσμα τις δύσκολες συνθήκες και την υποστελέχωση των δημοσίων νοσοκομείων που επικρατούν σήμερα στο ΕΣΥ. Και πολύ μεθοδευμένα, φτάνουμε σε ένα σημείο που λέμε ότι δε φταίνε οι τωρινές επιλογές, αλλά φταίει η κατάσταση. Όμως, ξεχνάμε ότι η κατάσταση είναι αποτέλεσμα επιλογών και προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης.
Επίσης, τα σημάδια που βλέπουμε να εμφανίζονται κατά καιρούς, δείχνουν ότι ο νέος υγειονομικός χάρτης που επιχειρεί να εφαρμόσει η Κυβέρνηση περιλαμβάνει υποστελέχωση, μη πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων, εξουθένωση ανθρώπινου δυναμικού, έλλειψη κινήτρων κά. Δεν είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία του ΕΣΥ, αν συνεχίσει η Κυβέρνηση να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά δεν πρόκειται να κάτσουμε και φρόνιμοι. Παρακολουθούμε τα πάντα, θα παρεμβαίνουμε όποτε και όπου πρέπει και θα αγωνιζόμαστε δίπλα στους πολίτες και τους υγειονομικούς υπαλλήλους για άμεσες λύσεις γιατί τόσο οι ασθένειες, όσο και η ανάγκη για περίθαλψη δεν γίνεται και δεν πρέπει, να περιμένουν.
Α: Ποιά είναι η θέση σας και η θέση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για το θέμα της δημόσιας υγείας; Τί πρέπει να γίνει ώστε να υπάρχει αντιστροφή του κλίματος και της κατάστασης αυτής που διαμορφώνεται σε ολοένα και περισσότερα δημόσια Νοσοκομεία ανά την Ελλάδα;
- Κ.Σπ.: Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε ως μόνιμο συνομιλητή την κοινωνία κι έτσι αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες της χώρας.
Η Ελλάδα, άλλωστε, είναι νησιωτική και αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και δη στα θέματα Υγείας. Εμείς διεκδικούμε έναν Χάρτη Υγείας που θα σέβεται τις γεωγραφικές και δημογραφικές ανάγκες της κάθε περιοχής, που θα έχει αυτό ως κεντρικό κριτήριο.
Το θέμα της Υγείας είναι στην κορυφή της ατζέντας του ΠΑΣΟΚ, το ΕΣΥ πρέπει να αναβαθμιστεί. Προεκλογικά ακόμα, τονίσαμε την ανάγκη για αύξηση των πόρων στην υγεία, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά της υπόλοιπης Ευρώπης.
Επισημάναμε την ανάγκη θέσπισης επιπλέον οικονομικών και θεσμικών κινήτρων, καθώς αυτό είναι αναγκαίο, όχι μόνο για τις νέες προκηρύξεις θέσεων, αλλά και για τους ήδη υπηρετούντες. Ενώ ταυτόχρονα πιέσαμε για την ένταξη των υγειονομικών υπαλλήλων σε βαρέα και ανθυγιεινά.
Στη διαμόρφωση των προτάσεών μας για την υγεία συμβουλευτήκαμε επιστημονικό προσωπικό της υγείας με εμπειρία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ανθρώπους της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, ανθρώπους με γνώσεις στα οικονομικά της υγείας που κατέχουν θεσμικές θέσεις στον ΠΟΥ, ανθρώπους από τους συλλόγους ασθενών, νοσηλευτές, γιατρούς και υγειονομικούς υπαλλήλους που εργάζονται σκληρά μέσα στο σύστημα υγείας. Αυτοί είναι οι εταίροι μας.
Για να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες του ΕΣΥ, πρέπει να καλύψουμε αξιοπρεπώς τις ανάγκες και τις ανησυχίες του προσωπικού που εργάζεται σε αυτό. Να καλύψουμε την ανάγκη για ασφάλεια, διασφαλίζοντας ότι τα νοσοκομεία μας θα συνεχίζουν να υπάρχουν και δε θα κλείσουν, ότι θα υπάρχει επάρκεια προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ότι θα υπάρχει στήριξη στην κάλυψη των αναγκών διαμονής με κοινωνική πολιτική που θα ρίξει τις τιμές των ενοικίων, ότι θα υπάρχει στήριξη στην ανάγκη μετακίνησης των γιατρών που βρίσκονται σε περιφερειακά νοσοκομεία από ακριτικά μέρη στην έδρα τους και δε θα χρειαστεί να πληρώσουν μια περιουσία για να επισκεφθούν τον τόπο τους κα. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και να παραλείπουμε τον πιο βασικό επιχειρησιακό βραχίονα του ΕΣΥ, το ΕΚΑΒ, και τις ανάγκες του σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, λειτουργικό στόλο ασθενοφόρων- κινητών μονάδων, και σε ανθρώπινο δυναμικό.
Για να μπορέσει να αντιστραφεί, λοιπόν, η κατάσταση στα νοσοκομεία μας, πρέπει άμεσα να δοθούν οικονομικά κίνητρα, όπως αυξήσεις μισθών, η μη φορολόγηση των υπερωριών, η ένταξη των υγειονομικών σε βαρέα και ανθυγιεινά, και άκρως απαραίτητο, να διασφαλίσουμε ότι τα Νοσοκομεία μας θα πρέπει να είναι ικανά να ανταποκριθούν αξιοπρεπώς στις ανάγκες μας.
Πρέπει να φύγουμε από το ψευδές δίλημμα που η κυβέρνηση μας έχει φέρει: Κοινωνία ή Οικονομία, άνθρωποι ή αριθμοί… Η κάθε πολιτική επιλογή πρέπει να έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο, και οι αριθμοί να είναι εκείνοι που στο τέλος «κουμπώνουν» στις ανάγκες τους.
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ