«Το γατόψαρο αποτελεί την μεγάλη απειλή και είναι αυτό που θα καταστρέψει τα πάντα αν φτάσει εδώ», τόνισαν με ιδιαίτερη ένταση οι εκπρόσωποι των αλιέων της ανατολικής Κρήτης, με πρώτο τον Δημήτρη Τσιριγώτη από την Σητεία, ο οποίος σε δηλώσεις του είπε πως «μπαίνει ένα είδος ψαριού τώρα μέσα στη Μεσόγειο, που είναι πολύ χειρότερο από το λαγόψαρο. Το ριγέ, το γατόψαρο είναι τρομερά δηλητηριώδες».
Το γατόψαρο Plotosuslineatus είναι σχετικά μικρού μεγέθους ψάρι, με μήκος συνήθως από 15 έως 25 cm, έχει καφέ σώμα με λευκές κατά μήκος γραμμές και τέσσερα ζεύγη μουστάκια, δύο πάνω και δύο κάτω από το στόμα. Είναι βυθόβιο είδος που ζει συνήθως σε πετρώδεις βυθούς από την ακτή μέχρι και τα 60 μέτρα βάθος και τρέφεται, κυρίως, με μαλακόστρακα, μαλάκια και σκουλήκια. Τα νεαρά άτομα σχηματίζουν συνήθως πυκνά κοπάδια των 100 περίπου ατόμων σε σχήμα μπάλας, ενώ τα ενήλικα είναι είτε μοναχικά, είτε σχηματίζουν μικρότερα κοπάδια των περίπου 20 ατόμων και κρύβονται συνήθως σε σχισμές βράχων κατά τη διάρκεια της μέρας.
Το γατόψαρο είναι, επίσης, εν δυνάμει επικίνδυνο είδος για κάποιον που θα τύχει να το αλιεύσει και να το χειριστεί, καθώς τα αγκάθια του ραχιαίου και πλευρικού του πτερυγίου και οι εκκρίσεις του δέρματός του περιέχουν ισχυρές τοξίνες. Τα συμπτώματα μετά από τσίμπημα περιλαμβάνουν τοπική διόγκωση γύρω από το σημείο τραυματισμού και ακραίο πόνο, και εάν το τραύμα αφεθεί χωρίς θεραπεία, ίσως και πιο σοβαρές επιπλοκές, ακόμα και θάνατο. Αντιμετώπιση τυχόν τσιμπήματος περιλαμβάνει θέρμανση της περιοχής, συνήθως με ζεστό νερό, για περιορισμό της δράσης της τοξίνης ως άμεσο ανακουφιστικό μέτρο και οπωσδήποτε μετάβαση σε ιατρικό κέντρο το συντομότερο δυνατό.