Δημοσιεύθηκαν τα ΦΕΚ διορισμού στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας της μίας αναισθησιολόγου, που είχε υποβάλει αίτηση αποχώρησης από το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου μετά την προκήρυξη από το υπουργείο Υγείας των θέσεων Διευθυντών Αναισθησιολόγων για τα νοσηλευτικά ιδρύματα σε Ιεράπετρα και Σητεία. Αλλά και του αναισθησιολόγου της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), που επίσης είχε από τις αρχές του έτους υποβάλει τα χαρτιά του για να αποχωρήσει προς το Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου.
Αυτό- και με δεδομένο ότι ήδη από τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου από τη θέση της Διευθύντριας του Αναισθησιολογικού τμήματος έχει αποχωρήσει με παραίτηση η Σοφία Παπαντωνάκη- σημαίνει ότι τα αρνητικά σενάρια όλων των προηγούμενων μηνών δυστυχώς επιβεβαιώνονται – με το Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου να μένει πλέον με μία διαθέσιμη αναισθησιολόγο. Όμως και εκείνη έχει υποβάλει τα χαρτιά της, προκειμένου να αποχωρήσει προς το Νοσοκομείο Σητείας (η σχετική προκήρυξη ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα). Επίσης ένας αναισθησιολόγος έχοντας εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος στην Ιεράπετρα είχε μετακινηθεί βάσει και της κείμενης νομοθεσίας στο εκεί Νοσοκομείο (όπου και ανήκει οργανικά), συνεχίζοντας να συνδράμει με «εντέλλεσθε» που του έχει επιδώσει η Διοίκηση με εφημερίες στο ΓΝΑΝ.
Επιπλέον στη ΜΕΘ του ΓΝΑΝ με την αποχώρηση του προαναφερθέντος αναισθησιολόγου μένουν πλέον 3 διαθέσιμοι ιατροί, ο ένας εκ των οποίων, ο Διευθυντής Χάνι Μασούντ, βρίσκεται σε παράταση συνταξιοδότησης.
8 κενές εφημερίες στο Αναισθησιολογικό τον Απρίλιο
«Αυτά που λέγαμε από τον περασμένο Νοέμβριο περί αποψίλωσης του αναισθησιολογικού τμήματος και την κατάρρευση του ΓΝΑΝ, δυστυχώς επιβεβαιώνονται τώρα» δηλώνει σχετικά στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου Γιώργος Μανουσάκης. Μάλιστα αναφέρει ότι τον μήνα Απρίλιο το Αναισθησιολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου θα έχει 8 κενές εφημερίες.
«Μόνη λύση η ευρεία συνεργασία των Νοσοκομείων του ν. Λασιθίου»
Από την πλευρά του ο Νίκος Μουδατσάκης, Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ αναγνωρίζει το οξύ πρόβλημα της υποστελέχωσης και σημειώνει αυτό που μας είχε δηλώσει από τις προηγούμενες ημέρες – ότι σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση και ληφθέντος υπόψη του γεγονότος ότι η «δεξαμενή» των γιατρών και εν προκειμένω των αναισθησιολόγων (και σε επίπεδο χώρας συνολικά) δεν επαρκεί για να έλθουν άμεσα και υπό τις παρούσες συνθήκες γιατροί στο ΓΝΑΝ: «Ο συντονισμός και η ευρεία συνεργασία μεταξύ των Νοσοκομείων του νομού Λασιθίου αποτελούν μονόδρομο, δεν υπάρχει άλλη λύση σε αυτό το τοπίο που έχει διαμορφωθεί».
Τί θα κάνει το υπουργείο Υγείας;
Με λίγα λόγια, μέχρι το τέλος του Απριλίου θα έχει ξεκαθαρίσει οριστικά το – ομιχλώδες – τοπίο και μένει να δούμε εάν μπροστά στον ορατό πλέον κίνδυνο το Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου να παραμείνει χωρίς ούτε έναν αναισθησιολόγο, θα υπάρξει κάποια αντίδραση με αναπλήρωση αυτών των κενών ή με άλλες ενέργειες από το υπουργείο Υγείας και τον υπουργό Α. Γεωργιάδη, που είναι και αυτοί που μπορούν να δώσουν επί του πρακτέου λύσεις στα ζητήματα αυτά που κρατούν με «δεμένα» χέρια και τους τοπικούς παράγοντες και τους ιθύνοντες του Νοσοκομείου.
Δεν έχουν περάσει, εξάλλου, πολλές μέρες από το παλλασιθιώτικο συλλαλητήριο στο Σεληνάρι.
Διόλου τυχαίες δεν ήταν και οι δηλώσεις που, στο ίδιο πλαίσιο, έκανε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Λασιθίου Γ. Προκοπάκης. Εξέφρασε την ξεκάθαρη θέση του ξενοδοχειακού κόσμου της περιοχής για την ανάγκη παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, που θα μπορούν να σηκώσουν το «βάρος» και των ντόπιων αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών στα μέρη μας τους καλοκαιρινούς μήνες.
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ