Στην ανάγκη της αντιμετώπισης των πολλών και χρονιζόντων προβλημάτων της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης στέκεται για ακόμη μία φορά ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Σφακιανάκης.
Αφορμή στάθηκε και η αναφορά που κατέθεσε προς τις Υπουργούς Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη ο Βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης σχετικά με τα διαχρονικά και ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης (ΑΣΤΕΚ). Ο κ. Σφακιανάκης σημειώνει ότι ο Σύλλογος βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους βουλευτές του νησιού μας, η συμβολή των οποίων είναι απαραίτητη, για το κρίσιμο ζήτημα της ενίσχυσης και αναβάθμισης της Σχολής. Έχει άλλωστε εκπαιδεύσει εκατοντάδες επαγγελματίες που εργάζονται σε κορυφαίες τουριστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Το υπόμνημα
Όπως αναφέρεται και στο σχετικό υπόμνημα που συνέταξε η διοίκηση της Σχολής, η ΑΣΤΕΚ:
Λειτουργεί ουσιαστικά με μόνο έναν μόνιμο καθηγητή, αφού το υπόλοιπο διδακτικό έργο καλύπτεται από ωρομίσθιους με συνεχείς καθυστερήσεις στις προσλήψεις.
– Στεγάζεται σε χώρο που δεν πληροί τις προδιαγραφές και δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών.
– Το πτυχίο της ΑΣΤΕΚ παραμένει σε επίπεδο ΙΕΚ (επίπεδο 5) αν και οι σπουδές διαρκούν 4 έτη + 9 μήνες πρακτικής άσκησης.
– Οι φοιτητές δεν απολαμβάνουν βασικά φοιτητικά δικαιώματα, όπως: Επίσημη ακαδημαϊκή ταυτότητα (πάσο), εκπτώσεις μετακίνησης, Πρόσβαση σε φοιτητική σίτιση και στέγαση, δεν διαθέτει αυτοδιοίκηση ούτε τη δυνατότητα να συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το ERASMUS+.
Και το γεγονός ότι από τους εγγεγραμμένους φοιτητές του τρέχοντος εξαμήνου (που ξεκίνησε στα τέλη Νοεμβρίου) απέμειναν να φοιτούν στη Σχολή περίπου οι μισοί, είναι ενδεικτικό του προβλήματος.
Η ανάγκη για εξειδικευμένα στελέχη
Όπως λέει ο κ. Σφακιανάκης, η ουσιαστική στήριξη και της ΑΣΤΕΚ και όλων των δημοσίων σχολών τουριστικής εκπαίδευσης (ΔΙΕΚ, κλπ) είναι περισσότερο κρίσιμη από ποτέ. Ειδικά στο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στον τουρισμό του νησιού και της χώρας μας συνολικά τα τελευταία χρόνια. Αναφέρεται στις χιλιάδες ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό που μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις και ανάγκες των ξενοδοχειακών μονάδων. Αλλά επιμένει και στην δεδομένη δυναμική του τουριστικού προϊόντος, που αποτελεί την σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα (και) στην Κρήτη.
«Επειδή η ανάγκη για εξειδικευμένα στελέχη είναι μεγάλη και αναμένεται τα επόμενα χρόνια να είναι ακόμη μεγαλύτερη, θα πρέπει επιτέλους τα πολλά υπάρχοντα υλικοτεχνικά προβλήματα των σχολών τουριστικής εκπαίδευσης να αντιμετωπιστούν. Πρόκειται για ένα άλλωστε καθολικό και πάγιο αίτημα των τουριστικών φορέων της Κρήτης, το οποίο όμως δεν βλέπουμε να ικανοποιείται σε κανένα βαθμό από την Πολιτεία, παρά τις πιέσεις μας», τονίζει ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων. «Εμείς θέλουμε να βγουν πολλά στελέχη από αυτές τις Σχολές. Μέχρι να φτάσει κάποιος/α να γίνει Διευθυντής/τρια, πρώτα θα γίνει front office, μαιτρ, κλπ. Θέλουμε πολλά και εκπαιδευμένα στελέχη», εξηγεί.