Την πρώτη συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα παραχώρησε ο νέος Διοικητής του Νοσοκομείου Σητείας κ. Νίκος Σολιδάκης. Ανέφερε ότι η επαφή του με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ έγινε με μία καθυστέρηση γιατί ήθελε πρώτα να είναι σίγουρος ότι θα ανακοινώσει παρεμβάσεις για την καλύτερη λειτουργία του Νοσοκομείου και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών που έχουν γίνει και όχι «θα».
Ο κ. Σολιδάκης ευχαρίστησε αρχικά ιατρούς που πρόσφατα αποχώρησαν από την ενεργό υπηρεσία, των οποίων όπως είπε η παρουσία τους στον χώρο αυτό συνέβαλε στην δημιουργία ενός καλού επιπέδου στο Νοσοκομείο Σητείας κι άφησαν το θετικό τους αποτύπωμα. «Έβαλαν πλάτη στις δύσκολες στιγμές που περάσανε, ανιδιοτελώς», σημείωσε. Ο λόγος για την Παθολόγο Μαρία Δασενάκη, την Αναισθησιολόγο κ. Αικατερίνη Ατζαράκη, τις Παιδιάτρους Μαρία Μαλαθράκη και Μαρία Κλαδίτου. Ευχαρίστησε επίσης τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Κωνσταντίνο Βάρδα και το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου με Πρόεδρο τον κ. Μάνο Μιτζαρίδη, οι οποίοι όπως τόνισε, φρόντισαν στο διάστημα που μεσολάβησε, στο κενό εξουσίας, να κρατήσουν το Νοσοκομείο λειτουργικό, παρά τις όποιες αντιδράσεις που αντιμετώπισαν και να το παραδώσουν σε άριστη κατάσταση. Αναφέρθηκε επίσης στην πρώην Διοικήτρια κ. Δαρατσιανού Μαρία, η οποία με επιμέλεια αξιοποίησε όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα που υπήρχαν με αποτέλεσμα να παραδώσει το Νοσοκομείο με πλήρη εξοπλισμό και το σπουδαιότερο, με καινούριο εξοπλισμό.
Τα ραντεβού
Για τις ενέργειες που έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων του σημείωσε αρχικά στον τρόπο κλεισίματος των ραντεβού στο Νοσοκομείο. «Από σήμερα όλοι όσοι τηλεφωνούν για ραντεβού θα διαπιστώσουν ότι μπορούν να κλείσουν και για το μήνα Ιούνιο. Αυτό, για λόγους λειτουργικούς, μέχρι να τακτοποιηθεί ο προγραμματισμός των καλοκαιρινών αδειών του ιατρικού προσωπικού. Αυτό θα γίνει μέχρι τις 15 Μαΐου κι από ‘κει και πέρα θα ανοίξουν τα ραντεβού για όλο τον χρόνο. Μέχρι τώρα τα ραντεβού ήταν μέχρι τον επόμενο μήνα. Δεν θα χρειάζεται πλέον αυτή η ψυχοφθόρα αναμονή του τηλεφώνου και ξαφνικά το μεσημέρι να μην υπάρχουν ραντεβού και να χρειάζεται οι πολίτες να ξαναπροσπαθούν στις 27 του επόμενου μήνα. Νομίζω ότι αυτό θα περάσει οριστικά. Έχει δυσκολίες, προσπαθήσαμε όμως και θέλω να ευχαριστήσω τους ιατρούς για την προθυμία τους να συνεργαστούν.
Επίσης θέλω να ευχαριστήσω το τμήμα Πληροφορικής του Νοσοκομείου μας που πιστεύω ότι ίσως είναι το καλύτερο στην Κρήτη και ιδιαίτερα τον Προϊστάμενο του κ. Αντώνη Καλαφάτη για την επίλυση όλων των δυσκολιών που προέκυψαν σε αυτό το εγχείρημα, το οποίο χρόνια τώρα είχε κατοχυρωθεί να γίνεται με αυτό τον τρόπο, είτε ηλεκτρονικά στο site του Νοσοκομείου είτε τηλεφωνικά, βοήθησαν πάρα πολύ να μην κλείνονται διπλά ραντεβού κλπ».
Ο τομογράφος
Ο κ. Σολιδάκης εστίασε και στη λειτουργία του αξονικού τομογράφου του Νοσοκομείου. Όπως έκανε γνωστό, το Νοσοκομείο έχει συνάψει ήδη συμφωνία με ιδιώτη ακτινολόγο με τον οποίο θα λειτουργεί ο αξονικός και η μέτρηση οστικής πυκνότητας και θα γίνονται εκτός των νοσηλευομένων και με ραντεβού εξωτερικών ασθενών. «Για να βοηθηθούν άνθρωποι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Η σύμβαση υπεγράφη σήμερα και σύντομα θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση. Θα αρχίσουμε από 1η Μαΐου», επεσήμανε.
Εντός της τρέχουσας εβδομάδας μπορούν να προσέρχονται στο Νοσοκομείο οι πολίτες που έχουν λάβει μέσω κινητού ειδοποίηση, που έχουν άυλη συνταγογράφηση, για εξέταση όσον αφορά τις γυναίκες του καρκίνου της μήτρας και για τους υπόλοιπους, εξετάσεις (πρώτο στάδιο) στο πλαίσιο της πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων (εργαστηριακές εξετάσεις). «Όσοι από τους συμπολίτες μας δεν έχουν άυλη συνταγογράφηση μπορούν να προσέρχονται μόνο με τον ΑΜΚΑ τους», πρόσθεσε.
Προκήρυξη
Χθες επιπρόσθετα ο κ. Σολιδάκης -όπως γνωστοποίησε- υπέγραφε τα σχετικά έγγραφα για την προκήρυξη 4 μόνιμων θέσεων ιατρών του ΕΣΥ, 1 θέση Ιατρικής Βιοπαθολογίας/ Εργαστηριακής Ιατρικής -Επιμελητή Β΄, 1 θέση Παιδιατρικής -Επιμελητή Α΄, 1 θέση Εσωτερικής Παθολογίας -Διευθυντή, 1 θέση Ακτινολογίας- Διευθυντή.
Το ΤΕΠ
Τον επόμενο μήνα, όπως συμπλήρωσε, θα ξεκινήσει η υλοποίηση μεγάλων έργων στο Νοσοκομείο Σητείας, «τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί, έχουν δοθεί σε εργολάβο και αφορούν την Ενεργειακή Αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών προϋπολογισμού 248,800 ευρώ. Ίσως υπάρξει μία μικρή ταλαιπωρία στους προσερχόμενους στα Επείγοντα. Βέβαια θα γίνει μεταφορά στον εσωτερικό χώρο του Νοσοκομείου, εκεί που σήμερα είναι εξωτερικά ιατρεία, ορθοπεδικής, νευρολογίας, δερματολογίας και ο υπέρηχος του ακτινολογικού. Θα λειτουργήσει δηλαδή εσωτερικά στην άλλη πτέρυγα, ώστε να γίνονται απρόσκοπτα οι εργασίες και να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες».
Οι σωληνώσεις
και άλλες βελτιώσεις
Μία άλλη εργολαβία που θα ξεκινήσει είναι αυτή της αντικατάστασης των σωληνώσεων όλου του κτιρίου, οι οποίες είναι πάνω από την ψευδοοροφή με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διαρροές στους διαδρόμους και να καταστρέφεται και το πάτωμα. Μία άλλη εργολαβία αφορά την Αποκατάσταση των ζημιών από Θεομηνίες, προϋπολογισμού 248.000 ευρώ. Περιλαμβάνει κατεστραμμένα κάγκελα, ρωγμές, ζημιές στο κτίριο, στις σκάλες, ελαιοχρωματισμούς, στεγανώσεις σε κάποια τμήματα κλπ.
Ακόμα το έργο που αφορά τη βελτίωση WC κι αποδυτήρια προσωπικού προϋπολογισμού 70.000 καθώς και η προμήθεια ενός αναισθησιολογικού μηχανήματος κόστους 60.000.
«Όλα αυτά έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, με ένα ποσό που υπερβαίνει τις 920.000 ευρώ, τα οποία θα αρχίσουν να υλοποιούνται. Θέλω να ευχαριστήσω την συντοπίτισσα μας Υφυπουργό κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη για την συμβολή και την συμπαράσταση αλλά και τον Βουλευτή Λασιθίου κι Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη για τη μεγάλη του συμβολή και πάντα είναι θερμός συμπαραστάτης σε ό,τι του ζητήσουμε σαν Νοσοκομείο και μπορεί να το κάνει. Επίσης ευχαριστώ τον Διοικητή της 7ης ΥΠΕ κ. Νεκτάριο Παπαβασιλείου γιατί πάντα είναι πρόθυμος να μας εξυπηρετήσει και να μας δώσει ό,τι χρειαζόμαστε» τόνισε ο κ. Σολιδάκης.
Αναφέρθηκε και στην προμήθεια δεύτερου αναισθησιολογικού μηχανήματος από την 7η ΥΠΕ. Αναμένεται -πρόσθεσε- και η εγκατάσταση ενός καινούριου μηχανήματος, του ψηφιακού ακτινολογικού οροφής καθώς και φορητού, ψηφιακού ακτινολογικού μηχανήματος (χρήση εντός των ορόφων) με τα οποία συμπληρώνεται ο εξοπλισμός του Νοσοκομείου «και μπορούμε να πούμε ότι είναι πλήρης».
Προσωπικό
Ιδιαίτερη έμφαση και προσπάθεια θα δοθεί όπως τόνισε ο κ. Σολιδάκης στην κάλυψη των αναγκών με ιατρικό προσωπικό. «Με κάθε τρόπο θα προσπαθήσουμε να προσελκύσουμε έστω κι ένα αρχικά ιατρό Παθολόγο για να λειτουργήσει η Παθολογική Κλινική, η οποία είναι η ατμομηχανή του Νοσοκομείου. Κι όσο κι αν δουλεύει ο χειρουργικός τομέας, δεν φθάνει για να είναι βιώσιμο το Νοσοκομείο μας και να έχει τα έσοδα που πρέπει. Προσπαθούμε προς το παρόν με κάθε τρόπο, πέραν των πνευμονολογικών και καρδιολογικών, που νοσηλεύονται στην Παθολογική Κλινική, να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας, πάσχοντες και συγγενείς, υπερήλικες ή ανθρώπους στα τελευταία στάδια κάποιας νόσου. Να έχουν την κατάλληλη φροντίδα, είτε από γενικούς ιατρούς, είτε από παθολόγο που έρχεται μία φορά την εβδομάδα από τον Άγιο Νικόλαο.
Επίσης θέλω να τονίσω ότι στο Παιδιατρικό Τμήμα επίκειται ο διορισμός δεύτερης ιατρού, η οποία θα κατοικεί στην πόλη μας. Με την προκήρυξη της θέσεως Επιμελητή Α΄, που προανέφερα και που πιστεύω ότι θα βρεθούν ενδιαφερόμενοι, και με την ανανέωση της σύμβασης του ιατρού Επιμελητή Β΄ για έξι μήνες που κάναμε, θα έρθει η ώρα -κι αυτό το υπόσχομαι- που το Παιδιατρικό θα λειτουργήσει πλήρως, όπως παλιά. Δηλαδή θα νοσηλεύει, θα παρίσταται σε τοκετούς και καισαρικές, θα έχουμε μία πλήρη λειτουργία.
Εκείνο που θα μείνει είναι το Παθολογικό, όπου θα βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις. Και ο Σύλλογος Φίλων του Νοσοκομείου έχει προτάσεις για το θέμα με βοήθεια στο στεγαστικό κλπ. ώστε να προσελκύσουμε ιατρούς. Αν έρθει ο πρώτος είναι πιο εύκολο για τους επόμενους, με την έννοια ότι ο καθένας σκέφτεται να έρθει μόνος του στην Σητεία. Αν όμως υπηρετεί ήδη ένας Διευθυντής, νομίζω θα είναι πιο εύκολη η επιλογή και η προσέλκυση ιατρών ώστε να επανδρώσουμε το Παθολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου μας», εξήγησε.
Η τελευταία προκήρυξη
Για την αναγκαιότητα περαιτέρω στελέχωσης του Νοσοκομείου με ιατρούς καθώς και για την τελευταία προκήρυξη, η οποία προβλέπει μόνο 4 θέσεις για το Νοσοκομείο Σητείας, ο κ. Σολιδάκης δήλωσε ότι «οι θέσεις αυτές είχαν εγκριθεί από το υπουργείο στο παρελθόν και 2 εξ αυτών αφορούν θέσεις ιατρών που αποχώρησαν με μετάθεση (Ακτινολόγος, Μικροβιολόγος). Αυτές, όπως προβλέπει ο νόμος, προκηρύχθηκαν. Είναι θέσεις Διευθυντού και Επιμελητού Β΄. Επίσης στο Παιδιατρικό δίνονται θέσεις, έχουν ήδη προσληφθεί δύο Διευθύντριες και προχωρούμε σε Επιμελητή Α΄. Του Παθολόγου συνέχεια ανακυκλώνεται γιατί δεν βρίσκουμε. Έχουν σχεδόν όλες οι θέσεις μετατραπεί σε θέσεις Διευθυντού.
Όμως στην επόμενη προκήρυξη -αυτό ζητάει και ο Σύλλογος Εργαζομένων κι έχει δίκιο- θα ζητήσω να εγκριθούν δύο θέσεις, μία Διευθυντή και μία Επιμελητή Α. Η περιοχή μας δίνει 7 εφημερίες, δηλαδή μπορεί να έχουμε 4 Διευθυντές σε ένα Τμήμα και μην συμπληρώνουμε όλο το μήνα εφημερίες. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχουν και Επιμελητές. Πιστεύω λοιπόν ότι αν προκηρυχθούν μαζί -έχει γίνει και στο παρελθόν- οι θέσεις μπορεί να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα. Μακάρι να έρθουν ιατροί εδώ.
Όπως έχει αποδειχθεί περίτρανα, ιατροί που κατάγονται από την Σητεία είναι και γιατροί που μένουν μέχρι να συνταξιοδοτηθούν. Θα προσπαθήσουμε λοιπόν με κάθε τρόπο. Μιλάμε και με καθηγητές Παθολογίας των Αθηνών που δίνουν ειδικότητες ενημερώνοντας για τα ευεργετήματα.
Έχω κι ένα όνειρο που αφορά την αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Νοσοκομείου, η οποία τώρα καταστρέφεται καθημερινά σε χώρο που είναι σημαντικός. Με νόμιμες πάντα διαδικασίες στόχος είναι η αξιοποίηση του χώρου, με την ανέγερση προκάτ κατοικιών, 3 έως 5, οι οποίες θα προσφέρονται στους γιατρούς αντί συμβολικού τιμήματος και θα αναφέρεται στην προκήρυξη και η προσφορά στέγης. Σε δεύτερη φάση ίσως προχωρήσει και η διαμόρφωση του παλιού κτιρίου του παλιού νοσοκομείου, κάτι βέβαια που έχει μεγάλο κόστος».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ