Με αφορμή το Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στον Αγ. Νικόλαο θεωρούμε σημαντικό να επισημάνουμε τα βασικά πρακτικά σημεία που ξεχωρίσαμε από την εσπερίδα.
Την παρουσίαση έκανε ο κ.Ιωάννης Ρουκουνάκης MD, MSC Ορθοπαιδικός Χειρούργος Τραυματολόγος Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής ΚΑΡΠΑ και χρήσης AED από τον ERC (European Resuscitation Coucil) μαζί με τον κ.Κωνσταντίνο Μοχιανάκη Πρόεδρο του Πανελλήνιου Σωματείου Πληρωμάτων Ασθενοφόρων Κέντρων Υγείας, Διευθυντή Διασώστη BLS AED ERC.
Αναφέρθηκαν σε πολύ σημαντικά να γνωρίζουμε όλοι ζητήματα, μερικά από τα οποία ήταν:
Θέση ανάνηψης
Έδειξαν βήμα βήμα την θέση ανάνηψης σε περίπτωση που κάποιος έχει καταρρεύσει, είναι κατάκοιτος ή έχει καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ. Στις περιπτώσεις αυτές, πρέπει ο ασθενής να είναι ξαπλωμένος και αυτός που θέλει να βοηθήσει να πάει από πάνω του και να του φωνάζει δυνατά «είσαι καλά;». Εάν φοράει ο ασθενής γυαλιά πρέπει να του τα αφαιρέσουμε και να ελέγξουμε εάν έχει κάτι αιχμηρό πάνω του για να το αφαιρέσουμε και αυτό.
Το ένα χέρι του ασθενή το ανοίγουμε προς τα πίσω και τοποθετούμε στο άλλο χέρι του την παλάμη μας μαζί με την δική του με σκοπό να την τραβήξουμε. Με το ελεύθερο δικό μας χέρι, τραβάμε από το γόνατο τον ασθενή προς το μέρος μας ενώ ταυτόχρονα τραβάμε το χέρι του ασθενή που κρατάμε την παλάμη του. Έτσι ο ασθενής μετακινείται πολύ εύκολα και γρήγορα χωρίς δυσκολία.
Πνιγμονή
Ο κ.Ρουκουνάκης αναφέρθηκε στην πνιγμονή διαχωρίζοντας την από τον πνιγμό ενώ έκανε λόγω και για τα στάδια της απόφραξης. Εξήγησε εότι όσοι πνίγονται αντανακλαστικά συνήθως πιάνουν τον λαιμό τους προσπαθώντας να πάρουν ανάσα.
Η παροχή πρώτων βοηθειών συνήθως για πολλούς είναι συνδεδεμένη με την ανακοπή ή το έμφραγμα. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι δεν είναι μόνο αυτό. Μια γυναίκα από αυτές που παρακολουθούσαν μάλιστα, ανέφερε ότι η ίδια σε εστιατόριο είχε κοντέψει να πνιγεί από τροφή που κατανάλωσε και τότε ο γιός της την βοήθησε προσφέροντας της τις πρώτες βοήθειες.
Ο κ. Ρουκουνάκης επισήμανε ότι σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει να πάμε δίπλα στο ασθενή να τον ενθαρρύνουμε να βήξει και μετά να τον χτυπήσουμε με όλη μας σχεδόν την δύναμη ανάμεσα στις δύο ωμοπλάτες με φορά από κάτω προς τα παραπάνω έτσι ώστε να βγει το ξένο σώμα. Μετά από κάθε φορά που χτυπάμε πρέπει να ελέγχουμε κάτω αν βγήκε το ξένο σώμα. Αυτό μπορεί να γίνει 5 φορές και αν δεν βγει το ξένο σώμα το επόμενο βήμα είναι οι κοιλιακές ώσεις. Στις κοιλιακές ώσεις πρέπει να πάμε δίπλα του και να βάλουμε τον αντίχειρά μας μέσα στο χέρι μας σε σχήμα μπουνιάς, το βάζουμε στο κάτω μέρος του στέρνου του ασθενή και σπρώχνουμε μέσα και πάνω με πολύ μεγάλη δύναμη για να πεταχτεί προς τα έξω το ξένο σώμα. Εάν δεν τα καταφέρουμε ούτε τότε καλούμε εννοείται το ΕΚΑΒ, υπάρχει πιθανότητα ο ασθενής αν δεν καταφέρουμε κάτι από όλα αυτά να πάθει ανακοπή. Τότε τον ξαπλώνουμε κάτω και ξεκινάμε ΚΑΡΠΑ.
ΚΑΡΠΑ σε παιδιά
Κάτι που όπως φάνηκε πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν είναι εάν επιτρέπεται να κάνουν χρήση ΚΑΡΠΑ σε παιδιά. Ο κ.Ρουκουνάκης έλυσε την απορία αυτή εξηγώντας ότι η ακολουθία ΚΑΡΠΑ μπορεί να εφαρμοστεί με ασφάλεια και σε παιδιά τα οποία δεν ανταποκρίνονται και έχουν μη φυσιολογική ή καθόλου αναπνοή. Επισήμανε ότι οι τυπικοί αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές είναι κατάλληλοι για χρήση σε παιδιά άνω των 8 ετών ενώ σε παιδιά μικρότερης ηλικίας πρέπει να τοποθετηθούν ειδικά ηλεκτρόδια ενώ υπάρχει και ειδική ρύθμιση για τη συσκευή.
ΚΑΡΠΑ
Το πρώτο βήμα είναι να ελέγξουμε το χώρο γύρω από τον ασθενή. Το δεύτερο βήμα, ρωτάμε τον άνθρωπο δυνατά «είσαι καλά;». Αμέσως μετά ανοίγουμε τον αεραγωγό με έκταση στο κεφάλι και κρατώντας την κάτω γνάθο. Όταν ο άνθρωπος δεν έχει τις αισθήσεις του η κάτω γνάθος μετακινείται μπροστά. Επόμενο βήμα το «Βλέπω, ακούω, αισθάνομαι». Αφού διαπιστώσουμε ότι το θύμα δεν είναι καλά καλούμε κατευθείαν το ΕΚΑΒ και δίνουμε τα στοιχεία μας περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί. Ξεκινώντας το ΚΑΡΠΑ πρέπει να βρούμε ακριβώς το σημείο που τελειώνει το κόκαλο του και δένουμε τα χέρια μας. Τεντώνουμε τους αγκώνες και πέφτουμε πάνω στον ασθενή. Με το βάρος μας ξεκινάμε τις πιέσεις. Υπενθυμίζουμε ότι είναι πολύ κουραστικό.
Απινιδωτής
Επισήμαναν ότι με το που ανοίξει κανείς ένα κουτάκι απινιδωτή εκείνος ξεκινάει να απευθύνει οδηγίες στα ελληνικά, για τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν, κάτι το οποίο είχαν την ευκαιρία να δουν στην πράξη και οι συμμετέχοντες.
Οι ειδικοί συμβούλεψαν να απομακρύνουμε από το άτομο που δέχεται τον απινιδωτή τυχόν κοσμήματα όπως σταυρό κλπ.
Η διαδικασία δεν ήταν δύσκολη καθότι οι οδηγίες του απινιδωτή είναι αναλυτικότατες· παρόλα αυτά στο σεμινάριο πρώτων βοηθειών της Πέμπτης στάθηκαν και εξήγησαν αναλυτικά τα βήματα συζητώντας με τους συμμετέχοντες τους προβληματισμούς που είχαν αλλά και τις απορίες.
Να παρακολουθήσουμε ένα σεμινάριο!
Συμπερασματικά, επειδή ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψει μια επείγουσα κατάσταση για κάποιον συμπολίτη μας ή ένα αγαπημένο μας πρόσωπο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παρακολουθήσουμε ένα σεμινάριο πρώτων βοηθειών και να αποκτήσουμε σχετική πιστοποίηση.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως δεν πρέπει να αφήνουμε τον φόβο να μας αποτρέπει· αντιθέτως, είναι καλό να μπορούμε να σώσουμε ζωές και να συμβάλλουμε ουσιαστικά όταν προκύψει ανάγκη.
ΣΟΦΙΑ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ