ΕΣΠΑ

Η ψηφιακή κάρτα έφερε αυξήσεις αποδοχών

Πώς η καταγραφή των υπερωριών άλλαξε τα δεδομένα στους κλάδους τουρισμού και επισιτισμού.

Εκρηκτική αύξηση κατά 637,6% σημείωσε η καταγραφή (για πρώτη φορά) των υπερωριών στον κλάδο του τουρισμού και κατά 55,2% στον κλάδο του επισιτισμού, μετά την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας τον περασμένο Μάρτιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Η δήλωση των επιπλέον ωρών απασχόλησης για περίπου ενάμισι εκατομμύριο εργαζομένους που χρησιμοποιούν την ψηφιακή κάρτα εργασίας οδηγεί σε προσαύξηση αμοιβής από 25% έως 75%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», που παρουσιάζει αποκλειστικά η Realnews, πριν καν ξεκινήσει η τουριστική περίοδος οι ώρες απασχόλησης των εργαζομένων μετά τη λήξη του ωραρίου τους έφτασαν τον Μάρτιο του 2025 τις 9.452, όταν το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι ήταν μόλις 1.281.

Αύξηση κατά 55,2% στην καταγραφή των υπερωριών παρουσιάζει και ο κλάδος του επισιτισμού – από 24.896 ώρες τον Μάρτιο του 2024 σε 38.637 τον ίδιο μήνα φέτος.

Οπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι στο υπουργείο Εργασίας, ήδη πάνω από το 90% των επιχειρήσεων σε τουρισμό και επισιτισμό έχει συμμορφωθεί και εφαρμόζει την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επόμενοι κλάδοι για τους οποίους εξετάζεται η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας είναι οι υπηρεσίες, οι μεταφορές, η ενέργεια και η ναυτιλία.

«Η ψηφιακή κάρτα εργασίας αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο το οποίο συμβάλλει στην καταπολέμηση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας, προστατεύοντας παράλληλα τόσο τους εργαζομένους όσο και τις επιχειρήσεις. Τα επίσημα στοιχεία για τους κλάδους εφαρμογής της είναι εντυπωσιακά, καθώς συνολικά έχουν δηλωθεί περίπου 450.000 ώρες εργασίας περισσότερες σε σχέση με το 2024. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι το μέτρο όχι μόνο λειτουργεί, αλλά και ότι υπεραποδίδει, όπως εμφατικά επιβεβαιώνουν τα στοιχεία από τον κλάδο του τουρισμού, ο οποίος σημειώνει εκρηκτική αύξηση των δηλωμένων υπερωριών με ποσοστό αύξησης 637,6% μόλις τον πρώτο μήνα εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας και εκτός τουριστικής περιόδου. Μέσω της ψηφιακής κάρτας εργασίας, οι εργαζόμενοι αμείβονται για τον πραγματικό χρόνο εργασίας τους, ενώ το μέτρο λειτουργεί ως ασπίδα των επιχειρήσεων έναντι του αθέμιτου ανταγωνισμού», αναφέρει στην «R» η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως.

«Η στήριξη των εργαζομένων, αλλά και των επιχειρήσεων, αποτελεί πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης και η θέσπιση της ψηφιακής κάρτας εργασίας και η πιστή εφαρμογή της συνιστούν εχέγγυο που διασφαλίζει την αναγκαία ισορροπία σε μια διαρκώς αναπτυσσόμενη αγορά εργασίας», τονίζει η υπουργός Εργασίας.

Η ακτινογραφία

Ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων που κάνουν χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας ξεπερνά τις 200.000. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», οι υπερωρίες στους κλάδους εφαρμογής της αυξήθηκαν αθροιστικά κατά 64,9% τον Ιανουάριο του 2025 σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2024. Οι ώρες, πέρα από το δηλωμένο ωράριο, για το συγκεκριμένο διάστημα είναι 434.863, ενώ αθροιστικά φτάνουν τις 815.000. Ενδεικτικά, οι καταγεγραμμένες υπερωρίες αυξήθηκαν:

  • Στα σούπερ μάρκετ κατά 20,1% (48.243 ώρες, έναντι 40.185).
  • Στις εταιρείες security κατά 15,6% (76.635 ώρες, έναντι 66.301).
  • Στη βιομηχανία κατά 81% (686.063 ώρες, έναντι 379.043).
  • Στο λιανεμπόριο κατά 97,2% (129.420 ώρες, έναντι 65.627).
  • Στις ΔΕΚΟ κατά 17,4% (129.420 ώρες, έναντι 65.627).

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, περισσότερες ώρες δουλειάς από αυτές που προβλέπονται στη σύμβασή τους αναγκάζονται να προσφέρουν οι εργαζόμενοι στις κατασκευές (70%), στα καταλύματα, στην εστίαση και στη μεταποίηση (50%), στο χονδρικό και στο λιανικό εμπόριο (48%), στην ενημέρωση και στην επικοινωνία, καθώς και στην υγεία και στην κοινωνική μέριμνα (44%).

Μείωση εισφορών

Η αύξηση των υπερωριών καταγράφεται μετά την αλλαγή που προώθησε από την 1η Μαρτίου η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ν. Κεραμέως, μειώνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται από εργοδότες και εργαζομένους για νυχτερινή απασχόληση, υπερεργασία, υπερωρία και απασχόληση τις αργίες.

Οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές για την απασχόληση πέρα από το νόμιμο ωράριο ισχύουν μόνο για τους εργαζομένους με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.

Σχετικά με τον υπολογισμό των εισφορών για εργαζομένους και εργοδότες στις περιπτώσεις των επιδομάτων νυχτερινής εργασίας, αμοιβής υπερεργασίας, υπερωρίας, νυχτερινής εργασίας θα υπολογίζονται επί του ωρομισθίου που αντιστοιχεί στην οκτάωρη εργασία, δηλαδή χωρίς την προσαύξηση που αντιστοιχεί σε αυτές τις ειδικές περιπτώσεις χρόνου απασχόλησης.

Το ωρομίσθιο συνεχίζει να καταβάλλεται προσαυξημένο κατά 20% στην υπερεργασία, κατά 25% στα νυχτερινά, κατά 40% στην υπερωρία και κατά 75% στις αργίες.

Αλλαγές

Σε νέες παρεμβάσεις για τη μείωση της γραφειοκρατίας και του διοικητικού βάρους των επιχειρήσεων αναμένεται να προχωρήσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με την κατάθεση εργασιακού νομοσχεδίου το προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων Νίκο Μηλαπίδη, προωθούνται αλλαγές που αφορούν:

  • Τη μεταβολή εργασιακών σχέσεων (προσλήψεις – απολύσεις) με fast track διαδικασίες. Οι προσλήψεις με διαδικασίες fast track θα γίνονται μέσω ειδικής εφαρμογής (app) στο κινητό τηλέφωνο, όπου ο εργαζόμενος θα κάνει αποδοχή της πρόσληψης και αυτομάτως θα ενημερώνονται το σύστημα «Εργάνη» και η ΔΥΠΑ.
  • Την ανάρτηση μόνο των βασικών όρων της σύμβασης.
  • Την απλούστευση πίνακα προσωπικού.
  • Την κατάργηση του βιβλίου αδειών.
  • Την ευέλικτη προσέλευση – αποχώρηση εργαζομένων για διάστημα 10 λεπτών πριν ή μετά τη λήξη του ωραρίου.
  • Την κατάργηση του εντύπου Ε4 για εκτός έδρας εργασίας.
  • Τη μεταβολή του ωραρίου απασχόλησης των εργαζομένων σε εβδομαδιαία βάση.
Φωτογραφία στο Anatolh.com

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist