Στην επιστημονική ημερίδα ενημέρωσης με θέμα «Αναπαραγωγική Υγεία», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Μαΐου στον κινηματογράφο ΡΕΞ ο κ. Κωνσταντίνος Πάντος, Γυναικολόγος Αναπαραγωγής, Πρόεδρος Κλινικής Γένεσις Αθηνών, Γεν. Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Αντιπρόεδρος ΕΛΙΤΟΥΡ, Αντιπρόεδρος GHDI, αναφέρθηκε στην Γονιμότητα και στη σημασία της ενημέρωσης. Μια πρώτη συζήτηση με τον κ. Πάντο είχε η ΑΝΑΤΟΛΗ.
Εκείνοι που ασχολούνται με την εξωσωματική γνωρίζουν, όπως μας είπε, ότι πολλοί συνάνθρωποί μας θα μπορούσαν να είχαν αποκτήσει ένα παιδί χωρίς ταλαιπωρία ακολουθώντας τους κανόνες της ενημέρωσης και της πρόληψης.
Η πρόληψη δεν αφορά μόνο τον καρκίνο ή την ψυχική υγεία, αλλά και την γονιμότητα. Τα υπογόνιμα ζευγάρια συχνά χρησιμοποιούν την φράση «αχ να ήξερα» και με αφορμή αυτή την φράση έχει αρχίσει μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κόσμου μέσα από την Αυτοδιοίκηση και τα δημόσια νοσοκομεία. Σε αυτό το πλαίσιο, μας είπε ο κ. Πάντος, την Παρασκευή θα είναι στην Ιεράπετρα, το Σάββατο το πρωί στον Άγιο Νικόλαο και το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο Ηράκλειο όπου θα πραγματοποιηθεί Παγκρήτιο Συνέδριο και θα συζητήσουν για θέματα γονιμότητας, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.
Αγνοούμε τη φύση
Συμπλήρωσε ότι σα χώρα έχουμε οδηγηθεί σε ένα αυξημένο αριθμό εξωσωματικών διότι πολλές γυναίκες αναβάλουν την απόκτηση παιδιού. Αυτό, όπως μας είπε, συμβαίνει για πολλούς λόγους, είτε καθημερινότητας, είτε για προσωπικές φιλοδοξίες-καριέρα.
Ανέφερε ότι πολλές φορές ξεχνάμε και αγνοούμε την ίδια την φύση και αψηφούμε την βιολογική πραγματικότητα με την εσφαλμένη παραδοχή ότι όλα είναι εύκολα, ακόμη και σε μεγαλύτερη ηλικία. Ανέφερε ένα παράδειγμα, ότι το 1990 μια εγκυμοσύνη του τότε σε γυναίκα 46 ετών ήταν κάτι πρωτοποριακό και αποτέλεσε στον Τύπο πρωτοσέλιδη είδηση, ενώ σήμερα αυτό δεν είναι πρωτοποριακό, αλλά ο κανόνας. Πρόσθεσε ότι πλέον αν μια γυναίκα 46 ετών ακούσει ότι είναι μεγάλη για παιδί θα αισθανθεί προσβεβλημένη καθώς θεωρεί ότι είναι απολύτως γόνιμη. Θεωρεί ότι έχουμε περάσει πλέον στην εποχή που γεννούν πολύ συχνά γυναίκες 50 ετών, ενώ πολύ συχνά, όπως λέει, γεννάνε γυναίκες 60 ετών.
Τα αποθέματα ωαρίων μειώνονται δραματικά
Ο κ. Πάντος επεσήμανε ότι οι γυναίκες δεν αντιλαμβάνονται ότι η φυσιολογία της αναπαραγωγής είναι πιο αυστηρή στις γυναίκες, από ό,τι στους άνδρες.
Κοιτάζοντας το ωοθηκικό απόθεμα, δηλαδή τον αριθμό των ωραρίων που κουβαλάει μια γυναίκα στις ωοθήκες της βλέπουμε ότι αυτό το απόθεμα είναι σε υψηλά επίπεδα σε μικρές ηλικίες, δηλαδή κάτω των 20 ετών και μειώνεται κατά 95% μέχρι την ηλικία των 35. Κατά μέσο όρο η γυναίκα σε ηλικία 35 ετών έχει μείνει με το 5% του ωοθηκικού αποθέματος.
Αυτό, οι περισσότερες γυναίκες δεν το γνωρίζουν. Από πρόσφατη έρευνα που έκανε η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, προέκυψε ότι ποσοστό 70% γυναικών θεωρούν ότι η καλή υγεία και η φυσική κατάσταση μετά τα 40 εξασφαλίζει την γονιμότητα και την φυσιολογική τεκνοποίηση ανεξαρτήτως ηλικίας. Κάτι που κατέρριψε ως αναληθές διότι μετά τα 35 ξεκινάει η σταδιακή έκπτωση, η οποία κορυφώνεται μετά τα 40 έτη. Ωστόσο αυτό μόνο 1 στις 10 γυναίκες το γνωρίζουν. Το 48% των γυναικών δηλώνουν ότι η φυσική σύλληψη στην ηλικία των 40 κυμαίνεται μεταξύ 30 και 50%, ενώ -όπως λέει- στην πραγματικότητα είναι μόνο 3 με 5%. Μάλιστα ως βασική πηγή ενημέρωσης αναφέρεται σε ποσοστό 60% το διαδίκτυο και 24% το σχολείο. Υπογράμμισε ότι αν συνειδητοποιήσει κανείς τα νούμερα αυτά θα δει ότι είναι δραματικό το μέγεθος της άγνοιας των ανθρώπων για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που τους αφορά.
Η σημασία της ΑΜΗ
Μέσα από την ημερίδα αυτή θέλει να επισημάνει και να ενημερώσει για τον δείκτη γονιμότητας που είναι μια απλή εξέταση ΑΜΗ. Αυτός είναι ένας σημαντικός δείκτης πρόληψης που μπορεί μια γυναίκα να κατανοεί τα περιθώρια που δίνει η φύση. Με μια εξέταση ΑΜΗ μπορεί μια γυναίκα να δει που βρίσκεται αναφορικά με το ωοθηκικό απόθεμα και να πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις, εφ’ όσον θα ήθελε κάποια στιγμή να αποκτήσει παιδί. Μπορεί έτσι είτε να αποκτήσει παιδί νωρίτερα, εφ’ όσον το επιθυμεί, είτε να επιλέξει την κρυοσυντήρηση πριν τα 35 έτη ηλικίας.
Πρόσθεσε ότι ο Πρωθυπουργός πέρυσι ανακοίνωσε τoν δωρεάν έλεγχο ΑΜΗ σε όλες τις γυναίκες μεταξύ των 30-35 ετών, κάτι που αποτελεί σημαντική εξέλιξη στον τομέα της υγείας.
Από ‘κεί και πέρα, υπάρχει και μια δράση από το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων για να εντάξουν την ΑΜΗ στα ΚΕΠ υγείας των Δήμων με εκστρατεία ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για πρόληψη και διαφύλαξη. Προσπαθούν, όπως είπε, να εμπεδώσουν, μια κουλτούρα ενημέρωσης και πρόληψης σε όλες τις φάσεις της δημιουργίας της ζωής και να καταρριφτούν οι μύθοι που αναφέρουν ότι με την εξωσωματική λύνονται όλα. Αυτό θα βοηθήσει τις γυναίκες να ενδυναμώσουν την θέση τους στην κοινωνία, στον εργασιακό, στον επιχειρηματικό αλλά και στον ακαδημαϊκό χώρο διατηρώντας τις αναπαραγωγικές επιλογές τους, θα ενισχύσει την αυτοδιάθεσή τους χωρίς να κινδυνεύσει να θυσιάσουν την γονιμότητά τους.
Η ΑΜΗ μπήκε πέρυσι στον Εθνικό Σχεδιασμό στην Πορτογαλία για γυναίκες μεταξύ 25-30 ετών. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά γιατί φάνηκε ότι μόλις οι γυναίκες συνειδητοποιούν τα ελαττωμένα επίπεδα ΑΜΗ, 83% αλλάζουν τα αναπαραγωγικά τους σχέδια. Σε ποσοστό 36% επιταχύνουν την πρώτη εγκυμοσύνη για τα επόμενα δύο χρόνια με μεγαλύτερα αποτελέσματα επιτυχίας, επειδή ξεκίνησαν πιο νωρίς. Ένα ποσοστό 28% κοιτάζει την κρυοσυντήρηση. Παράλληλα παρατηρήθηκε 9 δις μείωση στον προϋπολογισμό του αντίστοιχου ΕΟΔΥ αφού μειώθηκε η ανάγκη χρηματοδότησης.
Εξηγεί πως η ΑΜΗ είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για κάθε γυναίκα που θέλει να προστατέψει την γονιμότητά της διατηρώντας ανοιχτές τις επιλογές της για να αποκτήσει παιδί.
Επεσήμανε επίσης ότι η κρυοσυντήρηση ωαρίων ενδείκνυται να γίνει πριν την ηλικία των 35 και όχι στα 45 διότι είναι πλέον αργά. Σύμφωνα με την βιβλιογραφία πρέπει μια γυναίκα να κρυοσυντηρήσει 15-20 ωάρια για να έχουν μια πιθανότητα 85% αργότερα στη ζωή της να αποκτήσει παιδί.
Ολοκληρώνοντας ανέφερε ότι, ο ρόλος της τοπικής κοινωνίας, του νοσοκομείου και της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι ενεργός και συνοδοιπόρος σε όλες τις προσπάθειες λειτουργίας της κοινωνίας για πρόληψη.
ΣΟΦΙΑ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ