Ο Steve Lenton είναι Εγγλέζος, αλλά λατρεύει την Κρήτη και μας το έχει αποδείξει με τη δημιουργία βιβλίου και ιστοσελίδων, στα οποία παρουσιάζονται, με φωτογραφίες και τα ονόματά τους, όλα τα λουλούδια του Οροπεδίου Καθαρό. Μια εκπληκτική δουλειά 20 ετών, μοναδική στο είδος της.
Είχα τη χαρά να τον συνοδεύσω σε μια ακόμα εξόρμησή του. Περπατήσαμε σε πανέμορφα τοπία, είδαμε και φωτογραφίσαμε αρκετά λουλούδια, όσα ακόμα αντέχουν, καθώς ο κύκλος της ζωής τους πολύ σύντομα ολοκληρώνεται. Μοναδική ήταν η στιγμή που αντικρίσαμε ένα παράδεισο από παιώνιες. Ευτυχώς ήταν περιφραγμένες και δεν είχαν τη τύχη άλλων, που κάποιοι έκοψαν, ενώ δεν έπρεπε.
Εννοώ ότι τα λουλούδια γενικά, ιδίως τα ενδημικά είδη της Κρήτης, τα ανακαλύπτουμε, τα θαυμάζουμε, τα φωτογραφίζουμε, αλλά ποτέ δεν τα κόβουμε. Θα πρέπει αυτό να μπει στην κουλτούρα μας. Αυτές οι φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα, με μάτσο τα λουλούδια, όπως τα μανούσα, είναι απαράδεκτες.
Ρώτησα τον Steve γιατί επέλεξε το Καθαρό και ιδού η απάντησή του: «Μετά τη συνταξιοδότησή μου, το 2006, επισκέφθηκα την Κρήτη και άρχισα να ενδιαφέρομαι για την πλούσια χλωρίδα της. Άρχισα να φωτογραφίζω και να καταγράφω. Αρχικά σκεφτόμουν να γυρίσω ολόκληρο το νησί, αλλά σύντομα συνειδητοποίησα το τεράστιο μέγεθος αυτού του έργου. Τότε ανακάλυψα την ομορφιά του Καθαρού, με τη δική του πλούσια χλωρίδα και την ήρεμη μοναξιά του. Κόλλησα στο Καθαρό και αποφάσισα να κάνω έργο μου τη φωτογράφηση και την καταγραφή του. Τώρα έχω επεκτείνει τις περιπλανήσεις μου σε ολόκληρη την ανατολική Κρήτη, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις οροσειρές Δίκτη και Θρυπτή. Από το 2008 έχω φωτογραφίσει στον Καθαρό πάνω από 400 είδη, το 10% των οποίων είναι ενδημικά της Κρήτης» μας λέγει.
Ο ιστότοπος του Steve www.exploring-katharo.com περιέχει όλα τα λουλούδια, καθώς και άλλες πληροφορίες για το οροπέδιο Καθαρό. Επίσης, η ιστοσελίδα του www.cretanflora.com είναι ένας ολοκληρωμένος οδηγός για τα αγριολούλουδα της Κρήτης.
ΛΕΩΝ.Κ.