Η Ελλάδα είναι ένας απέραντος αρχαιολογικός χώρος και υπάρχει το «Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο» (Υπουργείο Πολιτισμού – Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων), στο οποίο είναι καταχωρημένα 17.000 μνημεία, 3.100 αρχαιολογικοί χώροι, 420 ιστορικοί τόποι, 844 ζώνες προστασίας και 220 μουσεία. (www.arxaiologikoktimatologio.gov.gr/el/content/periehomeno-tis-pylis).
Σίγουρα είναι πολύ δύσκολη η διαχείριση όλων αυτών των μνημείων και μουσείων. Είναι κατανοητό ότι το κράτος δεν έχει τους οικονομικούς πόρους και το εργατικό προσωπικό για να αντεπεξέλθει στο τιτάνιο έργο που απαιτείται. Για αυτό τον λόγο βλέπουμε χώρους που έχουν παραμεληθεί, όπως για παράδειγμα ο χώρος της αρχαίας Καμάρας στο κέντρο της πόλης μας που, για περισσότερα από 10 χρόνια, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί. Σημαντικό ανασκαφικό έργο κάνουν οι ξένες αρχαιολογικές σχολές και οι αλλοδαποί αρχαιολόγοι που, τα καλοκαίρια, έρχονται στην Κρήτη και ανακαλύπτουν.
Στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, Ελούντας και Κριτσάς, το «Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο» περιλαμβάνει –ενδεικτικά αναφέρουμε– το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου, την Παναγία Βρεφοτρόφο, το σπήλαιο Τρύπα στον Ξερόκαμπο, τις νησίδες Αγίων Πάντων και Μικρονήσι, το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, Σαρακινού Κεφάλα (Χαβάνια), Αλευρικό (ΒΙΟΠΑ), Άγιος Γεώργιος Τραγοπιάστης (Αλμυρός), ναός Άρη και Αφροδίτης (Λενικά), Οξά, Σπιναλόγκα, Λατώ, Θύλακας και αρκετά άλλα που θα ανακαλύψετε μελετώντας στην ιστοσελίδα του υπουργείου.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ