«Αναρωτιέμαι τι είναι τελικά εναρμόνιση και τι σύγκλιση. Είναι να θες να λέγεσαι ευρωπαϊκό κράτος και να νομοθετείς το 2025 κανονισμούς του 2019; […] Όταν η Ευρώπη κινείται με ταχύτητα, εμείς κρατάμε τον καθρέφτη της καθυστέρησης.»
Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία της η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Σπυριδάκη, ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης και ψήφισης του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εξωτερικών, καταγγέλλοντας τις καθυστερήσεις στην ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών και κανονισμών, καθώς επίσης και την ελλιπή στρατηγική σύγκλισης με τις ευρωπαϊκές πρακτικές. Επεσήμανε πως «η Κυβέρνηση φέρνει το γράμμα και όχι το πνεύμα» της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, με αποτέλεσμα την αναπαραγωγή στρεβλώσεων.
Η Βουλευτής του Λασιθίου παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, λέγοντας ότι «το 50% αυτών αφορούν ακίνητα, real estate» και ότι «πρόκειται για επενδύσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την παραγωγή». Χαρακτήρισε τις επιλογές της Κυβέρνησης ως «ανθελληνικοποίηση της ελληνικής γης», καταγγέλλοντας ότι «οι επενδύσεις που προσελκύετε είναι για τα “χρυσά” διαμερίσματα».
Αναφερόμενη στον τουρισμό, τόνισε ότι η χώρα ακολουθεί «μονοκαλλιέργεια» χωρίς διασύνδεση με τον πρωτογενή τομέα, ενώ για τη Golden Visa σημείωσε πως «άλλες χώρες πήραν μέτρα δραστικά και αποτελεσματικά, ενώ εμείς εδώ ακόμα κοιτάμε προσπαθώντας να ανοίξουμε παραθυράκια».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους ελέγχους της ΑΑΔΕ, συνδέοντας το ζήτημα με τη μαζική αγορά και εκμετάλλευση ακινήτων από πολίτες τρίτων χωρών: «Πρόκειται για ακίνητα που τα διαχειρίζονται εταιρείες με έδρα τις τρίτες χώρες και τα νοικιάζουν μέσω πλατφορμών που δεν ελέγχει κανείς, με αποτέλεσμα το κράτος να μην εισπράττει ούτε ένα ευρώ». Και συνέχισε: «Η ΑΑΔΕ με τόσα εργαλεία, με τόσες εξουσίες, πού είναι; Γιατί δεν κάνει ελέγχους εκεί που πρέπει; […] Αντί γι’ αυτό, κάνει ένα σαφάρι ελέγχων στα καφενεία στα χωριά μας. Κυνηγάτε τη μικρομεσαία επιχείρηση που για εσάς είναι εκ προοιμίου ένοχη».
Σε υψηλούς τόνους μίλησε η Κατερίνα Σπυριδάκη και για την εξωτερική πολιτική, κατηγορώντας την Κυβέρνηση για επικίνδυνη σιωπή στα εθνικά και διεθνή ζητήματα. «Όταν έχουμε έναν Πρωθυπουργό που προεδρεύει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και δεν λέει κουβέντα για την εθνική μας αρχή, όταν βάζετε την εξωτερική πολιτική στην υπηρεσία εμπορικών συμφωνιών, για ποια ακεραιότητα μιλάτε;».
Επισήμανε, επίσης, με έμφαση ότι στην Κοινή Δήλωση των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκεχειρία και την προστασία αμάχων στη Γάζα –την ώρα που «εκτελείται μια εθνοκάθαρση»– υπέγραψαν 24 χώρες, ανάμεσά τους και η Γερμανία, παρά το ιστορικό τραύμα και τη φιλοϊσραηλινή στάση της. «Η Ελλάδα, όμως, σιώπησε. Αφωνία, απουσία. Όμως η σιωπή δεν είναι ουδετερότητα. Είναι συνενοχή», τόνισε χαρακτηριστικά. «Η ιστορία μάς παρακολουθεί και θα γράψει ότι μια χώρα που παραδοσιακά υπερασπιζόταν τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της ειρήνης, επέλεξε να σιωπήσει μπροστά σε ένα έγκλημα, στα ερείπια της Γάζας και στη γεωπολιτική της αστάθεια».
Στη συνέχεια, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Περιφέρειά της, το Λασίθι, και στο εμβληματικό έργο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), στηλιτεύοντας τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις: «Θα αναφερθώ σε κάτι που συζητείται αυτή τη στιγμή σε αρμόδια επιτροπή και είναι ο ΒΟΑΚ. Μιλάμε για διόδια για ένα έργο που δεν έχει ξεκινήσει καν. Για να εξοικειωθούμε, μας λέτε. Πρώτη φορά, παγκοσμίως, νησί πληρώνει για κάτι που θα γίνει ίσως κάποτε». Κατήγγειλε την επιβάρυνση του Δημοσίου με τα λεγόμενα «σκιώδη διόδια», ενώ τόνισε ότι η πρακτική αυτή παραβιάζει κατάφορα την ευρωπαϊκή αρχή της νησιωτικότητας, υπενθυμίζοντας πως «στη Σικελία, στη Μαγιόρκα, στη Μάλτα και στην Κύπρο δεν επιβάλλονται διόδια για την ενδονησιωτική μετακίνηση». Επανήλθε και στο διαχρονικό αίτημα ένταξης της Σητείας στα έργα του ΒΟΑΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μας λέτε ότι “θα” χρηματοδοτήσετε τις μελέτες τμηματικά. Μα, οι μελέτες είναι ήδη ώριμες. Δεν τις έχετε διαβάσει ή απλώς ο Λασιθιώτης περισσεύει από το πλάνο σας;»
Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Σπυριδάκη, έστειλε σαφές μήνυμα: «Το κράτος που χτίζετε δεν υπηρετεί τον πολίτη. […] Είναι ένα κράτος που δεν προστατεύει, αλλά τιμωρεί. […] Πατριωτισμός δεν είναι μόνο να σηκώνεις τη σημαία όποτε σε συμφέρει. Πατριωτισμός είναι να υπηρετείς τον πολίτη, να τιμάς το Σύνταγμα, να σέβεσαι το δημόσιο συμφέρον και πάνω απ’ όλα να μη φοβάσαι να πεις την αλήθεια.»
«Δυστυχώς, εσείς, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, τα υπονομεύετε και τα τρία.»