Η λειτουργία άρτιων, κατάλληλων και φροντισμένων παιδικών χαρών στην πόλη της Σητείας είναι μία έλλειψη πολλών ετών και σαφώς τωρινή. Ζητούμενο είναι για γονείς και παιδιά, αφού αποτελούν βασική ανάγκη των παιδιών. Σε αυτούς μπορούν να παίξουν, να κοινωνικοποιηθούν, να βρεθούν με φίλους, να ζήσουν όμορφες εμπειρίες. Αντίστοιχη αναγκαιότητα ασφαλώς και για τα παιδιά των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου και γενικά κάθε περιοχής.
Στην πόλη της Σητείας οι υφιστάμενες παιδικές χαρές επί της οδού Δημοκρίτου (έναντι Ταχυδρομείου), της Παπαδάκη (πάνω πόλη) και Γεννηματά (νέο σχέδιο πόλης), δυστυχώς έχουν ελλείψεις και προβλήματα που προκαλούν ερωτηματικά και για την ασφάλεια της χρήσης τους.
– Η παιδική χαρά που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, έναντι του ταχυδρομείου, είναι μικρή και με λίγα παιχνίδια, διαθέτει ωστόσο σχετικά καλή εικόνα, έχει τάπητα. Όμως το τελευταίο χρονικό διάστημα -λόγω των εργασιών που ξεκίνησαν στο παλιό επαρχείο όπως αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου- έχει τοποθετηθεί στο ένα μέρος της πλαίσιο λαμαρινών, κάτι που δημιουργεί προβληματισμό για το πώς θα λειτουργήσει παράλληλα με την υλοποίηση των εργασιών στο κτίριο του επαρχείου.
– Η παιδική χαρά στην πάνω πόλη, παρ’ ότι -όπως έχει γίνει γνωστό στο παρελθόν- χρησιμοποιείται και σαν προαύλιο του Ειδικού Δημοτικού και Ειδικού Νηπιαγωγείου Σητείας, είναι μεγάλη σαν χώρος. Όμως αρκετά παιχνίδια έχουν αλλοιωθεί, κάποια είναι σπασμένα ενώ το δάπεδο της «κοσμούν» χαλίκια, χώμα και ξερά χόρτα σε ένα μεγάλο μέρος του.
– Η παιδική χαρά της Γεννηματά επίσης είναι μεγάλη, αλλά σε όχι καλή κατάσταση. Παιχνίδια αλλοιωμένα, χαλίκι και τσιμέντο και σε κάποια σημεία σπασμένα σκαλοπάτια εντός της παιδικής χαράς, ενώ αλγεινή εντύπωση προκαλεί πραγματικά ο χώρος -εντός και πάλι της παιδικής χαράς, που κάποτε μάλλον ήταν WC, όπως δείχνουν κάποια απομεινάρια του, από την σπασμένη πόρτα που υπάρχει. Τα σκουπίδια κυριαρχούν, ενώ η δυσοσμία είναι ιδιαίτερα έντονη. Πριν από κάποιο χρονικό διάστημα ο φωτογραφικός φακός της ΑΝΑΤΟΛΗΣ κατέγραψε και τούβλα ακριβώς μπροστά σε ένα από τα παιχνίδια της παιδικής χαράς, τα οποία- όπως ακολούθως διαπιστώθηκε – απομακρύνθηκαν.
Ψήφισμα
Η κατάσταση οδήγησε τους γονείς και το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σητείας «Ο Μύσων» το Νοέμβριο του 2024 στην συλλογή υπογραφών και την έκδοση ψηφίσματος, με το οποίο ζητείτο η δημιουργία χώρων αναψυχής που αξίζουν τα παιδιά και τα παιδιά ΑμεΑ στην Σητεία εστιάζοντας παράλληλα στους κινδύνους που ελλοχεύουν με βασικό τον κίνδυνο της ασφάλειας των παιδιών.
«Οι υφιστάμενες παιδικές χαρές εκτός από το ότι είναι εκτεθειμένες, χωρίς περιφράξεις και πόρτες, σε οποιονδήποτε έχει την διάθεση να τις βανδαλίσει και να καταστρέψει τον εξοπλισμό τους, τα υπάρχοντα παιχνίδια στο μεγαλύτερο μέρος τους έχουν αλλοιωθεί τόσο ώστε τα παιδιά που τα χρησιμοποιούν να κινδυνεύουν», ανέφερε μεταξύ άλλων το σχετικό ψήφισμα. Ζητείτο η ανακαίνιση, η εξυγίανση σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές των παιδικών χαρών που υπάρχουν ήδη στην πόλη και η μετατροπή τους σε προσβάσιμες και κατάλληλες για χρήση από παιδιά ΑμεΑ. Επίσης η δημιουργία τουλάχιστον δύο νέων παιδικών χαρών σε σημεία που υπάρχει ανάγκη και έλλειψη, αλλά και μεταξύ άλλων η επιτήρηση και ο συνεχής καθαρισμός των χώρων που υπάρχουν και η φύλαξή τους ώστε να μην βανδαλιστούν.
Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο
Το θέμα έχει συζητηθεί και σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας. Πρόσφατα ετέθη στη συνεδρίαση λογοδοσίας, από τον Δημοτικό Σύμβουλο της αντιπολίτευσης κ. Μανόλη Βδοκάκη. Αναφέρθηκε στην επικίνδυνη κατάσταση που βρίσκονται οι παιδικές χαρές, στα μέτρα για την ασφάλεια και τον εκσυγχρονισμό τους, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών ΑμεΑ και στον σχεδιασμό δημιουργίας νέων, θέτοντας σχετικά ερωτήματα. «Το παιχνίδι υπάρχει στην φύση του παιδιού, είναι αναγκαίο για την κοινωνικοποίηση και την αρμονική ψυχοκινητική ανάπτυξή του, όπως αναφέρεται σε αίτημα των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών σε ό,τι αφορά την κατάσταση των παιδικών χαρών στην πόλη», ανέφερε ο κ. Βδοκάκης επισημαίνοντας ότι από πέρυσι που είχε τεθεί και πάλι το θέμα των παιδικών χαρών μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι.
Εστίασε στους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα παιδιά προσθέτοντας ότι πέρα από τις μελέτες που, όπως έχει ειπωθεί από τη δημοτική αρχή αναμένεται να ολοκληρωθούν, θα πρέπει να γίνουν ενέργειες βελτιωτικές από το Δήμο ώστε τουλάχιστον να μην υπάρχει επικινδυνότητα. «Μπορεί να γίνει η μελέτη μετά από ένα χρόνο, ωστόσο αν γίνει ένα ατύχημα, τι γίνεται; Για παράδειγμα στην Γεννηματά είναι ξέφραγο αμπέλι, όντως έχουν γίνει βανδαλισμοί, θα τα αφήσουμε έτσι; Περίφραξη υπάρχει μόνο στη Ν. Παπαδάκη, αλλά η πόρτα είναι χαλασμένη. Δεν υπάρχει πουθενά WC, δεν υπάρχουν νέα παιχνίδια πουθενά. Στα περισσότερα χωριά δεν υπάρχουν, είναι υποτυπώδεις, σε κάποια γίνονται… Απαιτείται η δημιουργία νέων παιδικών χαρών, οπωσδήποτε μία στην πάνω γειτονιά της πόλης. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις παιδικές χαρές και διαμαρτύρονται οι γονείς. Πρέπει να δούμε το θέμα με πρακτικό τρόπο και να λύσουμε προβλήματα».
Είναι έτοιμες οι μελέτες
Απαντώντας ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στέλιος Σπυριδάκης ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει ανάδοχος εργολάβος όσον αφορά την παιδική χαρά Πισκοκεφάλου καθώς και των Αρμένων. «Είναι έτοιμες οι μελέτες, είναι να εγγραφούν στο προμηθειών για να προχωρήσει η διαδικασία. Έχουμε εντάξει στον προϋπολογισμό 180.000, συν 52.000 στο Παλαίκαστρο, συν 20 στην Ζάκρο. Οι μελέτες, οι οποίες υλοποιούνται αυτή την στιγμή, εκτός από τους Αρμένους και το Πισκοκέφαλο που είναι έτοιμη η διαδικασία του αναδόχου, είναι της Σκοπής, συντήρηση κι ανακαίνιση, της Δημοκρίτου, της Γεννηματά, του Χανδρά, του Καλού Νερού, του Γούδουρα, της Ζάκρου, του Παλαικάστρου. Αυτές είναι οι παιδικές χαρές για τις οποίες υπάρχουν οι πιστώσεις στον προϋπολογισμό και μόλις ολοκληρωθούν οι μελέτες -υπάρχει μόνο ένας αρχιτέκτονας ουσιαστικά που ασχολείται με αυτά στο δήμο κι έχει επιφορτιστεί και με άλλα πράγματα, επιβλέψεις…
Κάνουμε τώρα μία προσπάθεια σε συνεργασία με το Δήμαρχο κ. Ζερβάκη και τον Αντιδήμαρχο κ. Καρνιαδάκη, με ένα άλλο τρόπο να γίνουν οι μελέτες έτσι ώστε να είμαστε πιο γρήγοροι στις διαδικασίες για να μπορούμε να τις υλοποιήσουμε μέσα στο 2025. Όσον αφορά την παιδική χαρά στην Παπαδάκη υπάρχουν κάποια θέματα πολεοδομικά του σχεδίου πόλεως, τα οποία πρέπει να λυθούν και μετά να προχωρήσουμε την διαδικασία. Πιστεύω θα πάνε καλά τα πράγματα με τις παιδικές χαρές».
Ο κ. Βδοκάκης επέμεινε ότι πρέπει να γίνουν άμεσα κάποιες ενέργειες στις παιδικές χαρές της Σητείας λόγω κινδύνων που ελλοχεύουν. Ο κ. Σπυριδάκης απάντησε ότι θα δει το θέμα ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας κ. Φυγετάκης και θα επιμεληθεί σε ό,τι προβλήματα υπάρχουν.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ