Με αφορμή τη σωρεία πρατηρίων καυσίμων, τα οποία οι αρμόδιες Υπηρεσίες ελέγχουν με αποφασιστικότητα και ξεκίνησαν να σφραγίζουν, ο Πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Ν. Λασιθίου Παντελής Επιτροπάκης, έκανε σχετικές δηλώσεις στην ΑΝΑΤΟΛΗ, περιγράφοντας την κατάσταση, δίνοντας παράλληλα, έμμεσα, σαφή μηνύματα προς επαγγελματίες που ασχολούνται με το επάγγελμα αυτό και προς τους καταναλωτές.
Παράλληλα περιγράφει κύκλωμα διακίνησης παράνομου λογισμικού που χρησιμοποιείται σε «πειραγμένες» αντλίες, διευκρινίζοντας όμως ότι, τουλάχιστον μέχρι τώρα, στο Λασίθι δεν έχουν εντοπιστεί τέτοια περιστατικά, εν αντιθέσει με τους τρεις άλλους νομούς της Κρήτης, όπου οι ελεγκτικές αρχές εντόπισαν και κλείνουν πρατήρια…
«Από τις αρχές του 2025 γινόμαστε όλοι μάρτυρες, καθημερινά, αλλεπάλληλων σφραγίσεων πρατηρίων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες ελέγχου που είναι οι τελωνειακές αρχές, η ΑΑΔΕ και η Διεύθυνση Εμπορίου. Ο έλεγχος αφορά τρία επίπεδα: Πειραγμένο εγκατεστημένο λογισμικό μέτρησης εισροών -εκροών από το πρατήριο, το οποίο κλέβει τον καταναλωτή. Νοθεία καυσίμων και έκδοση εικονικών τιμολογίων.
Επί του παρόντος ανάλογα ζητήματα δεν έχουν προκύψει στο Ν. Λασιθίου, αλλά στους υπόλοιπους τρεις νομούς της Κρήτης έχουν εντοπιστεί τέτοια προβλήματα. Θα πρέπει ο κόσμος και οι πρατηριούχοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, οι μεν ως προς την επιλογή του πρατηρίου από το οποίο προμηθεύονται καύσιμα, οι δε, στον τρόπο εξάσκησης του επιτηδεύματος, το οποίο έχουν επιλέξει…
Υπάρχουν ανάμεσά μας άτομα, που δεν έχουν δικαίωμα να αυτοαποκαλούνται “συνάδελφοί” μου, είτε γιατί προκαλούν φθορά στην κινητή περιουσία του κόσμου πουλώντας του νοθευμένα καύσιμα είτε γιατί κλέβουν τον ανυποψίαστο πελάτη τους, είτε γιατί κλέβουν το κράτος εκδίδοντας εικονικά τιμολόγια, πλαστά παραστατικά.»
«Πειραγμένα λογισμικά»
Έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια να κυκλοφορούν και να έρχονται σε επαφή με τον κλάδο μας άνθρωποι που κατέχουν την τεχνογνωσία και πωλούν “πειραγμένα” λογισμικά. Η καταγγελία αυτή είναι ιδιαίτερα σοβαρή και την κάνω μετά λόγου γνώσεως», είπε ο κ. Επιτροπάκης.
«Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν πάνε σε όλους ούτε επιλέγουν τυχαία τον πρατηριούχο, στον οποίο θα προτείνουν να αγοράσει και να εγκαταστήσει το “πειραγμένο” λογισμικό. Δεν πάνε σε επαγγελματίες που κάνουν σωστά τη δουλειά τους επί δεκαετίες. Καταγγελία για τέτοια περίπτωση δεν έχει… ακόμη, γίνει σε επίπεδο Ν. Λασιθίου.
Εάν πάνε σε επαγγελματία που κάνει υπεύθυνα επί δεκαετίες τη δουλειά του και αρνηθεί την προσφορά τους, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι ξέρουν ότι αν απορρίψει την πρότασή τους, ο επαγγελματίας θα επικοινωνήσει το περιστατικό με κάποιον άλλον. Γι’ αυτό και δεν ρισκάρουν να πάνε σε κάποιο πρατήριο ως “πλασιέ” για να πωλήσουν κάτι, προσπαθώντας να του αποδείξουν ότι, αν το εγκαταστήσει στις αντλίες καυσίμων που πουλά, θα κερδίσει χρήματα, αφού αυτός είναι ο στόχος…
Πηγαίνουν σε “σεσημασμένα” από τους ίδιους πρατήρια καυσίμων. Γνωρίζουν πού πρέπει να πάνε. Επίσης πηγαίνουν όταν τους προσκαλέσει ο ίδιος ο πρατηριούχος… Γι’ αυτό κάποιοι σαν και αυτούς τους πρατηριούχους δεν έχουν το δικαίωμα να αυτοαποκαλούνται συνάδελφοί μας».
Σχέση εμπιστοσύνης
«Το καταναλωτικό κοινό πρέπει να επιλέγει το πρατήριο από το οποίο προμηθεύεται καύσιμα με βάση τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει κτίσει με τον πρατηριούχο με τα χρόνια. Είναι μια λεπτή σχέση εμπιστοσύνης σαν ένα λεπτό στρώμα πάγου. Είναι πολύ εύκολο η σχέση αυτή να θρυμματιστεί για πάντα, από τη στιγμή που διαπιστωθεί ή θα ακούσει ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει με το πρατήριο αυτό.
Γι’ αυτό και ως Ένωση Πρατηριούχων Ν. Λασιθίου, αλλά και ως πανελλήνια ένωση, έχουμε ευαισθητοποιηθεί τόσο πολύ, γιατί η εμπιστοσύνη του κόσμου έχει κλονιστεί γενικά προς τα πρατήρια υγρών καυσίμων.
Δεν υπάρχουν όμως χειροπιαστές αποδείξεις ή συγκεκριμένα παραδείγματα. Όταν αγοράζεις ένα αγαθό και μετά από έρευνα αγοράς το βρίσκεις 5-10 ευρώ πιο φθηνό, θα προτιμήσεις να το αγοράσεις από το κατάστημα με την φθηνότερη τιμή. Όταν όμως βάζεις βενζίνη δεν μπορείς να δεις άμεσα πόση βενζίνη μπαίνει πραγματικά στο ντεπόζιτο του αυτοκινήτου σου. Εμπιστεύεσαι τον πρατηριούχο σου. Όταν όμως αργότερα δεις ότι με την ποσότητα αυτή διανύεις λιγότερα χλμ. από όσα έπρεπε ή το αυτοκίνητο εκδηλώσει ζημιά και διασταυρώσεις από διαφορετικούς ανθρώπους ότι είχαν αντίστοιχα προβλήματα, η σχέση εμπιστοσύνης προς το πρατήριο σταματά», τόνισε ο πρόεδρος των βενζινοπωλών.
Περί ανταγωνισμού
Ο κ. Επιτροπάκης επεσήμανε και ένα περίεργο φαινόμενο, που παρατηρείται και στο Λασίθι.
«Στο Λασίθι δεν έχει βεβαιωθεί τέτοια παράβαση. Αλλά η πρόληψη είναι πολύ καλύτερη από την θεραπεία… Με βάση όσα βλέπουμε και ακούμε καθημερινά στη δουλειά μας, θεωρώ ότι οι επαγγελματίες του νομού μας προσπαθούν, όσο μπορούν, να κάνουν τη δουλειά τους σωστά.
Από ‘κει και μετά, αν παρατηρήσει κανείς, ο Ν. Λασιθίου έπαψε να φιγουράρει πλέον στην κορυφή των τιμών στα καύσιμα, όταν μέχρι πρόσφατα ήταν ο ακριβότερος στην Κρήτη και από τους ακριβότερους στην Ελλάδα! Ήταν ένα πρόβλημα που αυτή τη στιγμή, λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού στα πρατήρια σε όλες τις πόλεις του νομού μας, έχει μειώσει τις τιμές, σε επίπεδα χαμηλότερα ακόμη και από αυτές του Ηρακλείου. Αυτό λειτούργησε ξαφνικά, λόγω και της ανταγωνιστικότητας μεταξύ πρατηριούχων…
Καλός, βέβαια, ο υγιής ανταγωνισμός, αλλά όταν βλέπουμε πρατήρια ότι δε βγάζουν ούτε το νόμιμο κέρδος τους, αλλά η προσπάθειά τους κινείται προς άλλη κατεύθυνση, τότε, ναι, έχουμε μια στρέβλωση της αγοράς, προς αντίθετη κατεύθυνση. Το πώς επιβιώνει αυτός, επαγγελματικά, είναι απορίας άξιο… Άρα εκεί αρχίζουν τα ύποπτα και υπάρχουν εξεταστέες περιπτώσεις, που οφείλουν να ερευνήσουν οι ελεγκτικές αρχές», εξηγεί.
Η αντίσταση των τιμών στην αντλία…
Ρωτήσαμε τον κ. Επιτροπάκη, γιατί η μείωση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου αργεί να αποτυπωθεί έστω και ελαφρώς προς τα κάτω στις τιμές στην αντλία του πρατηρίου ενώ στην άνοδο των διεθνών τιμών, αυτόματα βλέπομε τις λιανικές τιμές να αυξάνονται στα πρατήρια;
«Ναι», απάντησε, «όντως υπάρχουν τρομερά αντανακλαστικά, όταν αυξάνονται οι τιμές των καυσίμων στο εξωτερικό, είναι σα να μην υπάρχουν αποθέματα καυσίμων πουθενά στην Ελλάδα, ενώ όταν πέφτουν οι διεθνείς τιμές, είναι σαν στη χώρα μας να είμαστε πλήρεις σε αποθέματα καυσίμων που θα πρέπει να πωληθούν πρώτα και μετά να πέσουν οι τιμές… Δυστυχώς, τις εταιρείες πετρελαιοειδών δεν μπορεί να τις ελέγξει κανείς… Η ευθύνη βαραίνει τις ελεγκτικές αρχές και τα αρμόδια υπουργεία.
Αν σκεφτεί κανείς ότι η Κύπρος αγοράζει καύσιμα από την Ελλάδα, πώς είναι δυνατόν να τα πωλεί φθηνότερα στις αντλίες των πρατηρίων της; Οι άνθρωποι αυτοί έχουν φροντίσει να μειώσουν τους φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα. Το αντίστοιχο αίτημα του κόσμου στη χώρα μας δεν γίνεται δεκτό από τις κυβερνήσεις έστω και αν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ έχει πει ότι η Ελλάδα είναι καιρός να εξετάσει τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, ειδικά στην αμόλυβδη. Έχουμε την υψηλότερη φορολογία στα καύσιμα σε επίπεδο Ευρώπης».
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ