«Ο σημερινός σεισμός, αν και είχε μεγάλο μέγεθος, είχε επίσης σημαντικότατο βάθος ίσο με 64 χιλιόμετρα, πράγμα που απομείωσε σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις», ανέφερε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ για τη σεισμική δόνηση 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης προς Τετάρτη -στη 01:51- στον θαλάσσιο χώρο 19 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Κάσου.
Όπως είπε, τέτοιοι σεισμοί συνδέονται άμεσα με την υποβύθιση της Αφρικανικής πλάκας, κάτω από την πλάκα του Αιγαίου. «Γενικά, πέραν της αναστάτωσης, δεν προκαλούν σοβαρές ζημιές. Ο συγκεκριμένος σεισμός ήταν μάλιστα και σε θαλάσσιο χώρο και ως εκ τούτου απείχε σημαντικά από κατοικημένες ζώνες, με κοντινότερη περιοχή τη νήσο Κάσο», σημείωσε ο κ. Καραστάθης.
Ακόμη επισήμανε ότι η περιοχή έχει πολύ σημαντικό δυναμικό και πρόσθεσε ότι έχουν σημειωθεί στο παρελθόν πολύ ισχυροί σεισμοί. «Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ίδια σχεδόν περιοχή το 2015 είχαμε σεισμό επίσης 6,1 μεγέθους στην κλίμακα Ρίχτερ και επίσης με σημαντικό βάθος», υπογράμμισε.
Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές στην ευρύτερη περιοχή που σημειώθηκε η ισχυρή σεισμική δόνηση, ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Κρήτη και Κάρπαθο τέθηκαν σε γενική επιφυλακή. Παράλληλα σε αυξημένη ετοιμότητα είναι η ΕΜΑΚ της Κρήτης καθώς κι όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας.
Σημειώνεται ότι λίγο μετά την εκδήλωση του σεισμού εστάλη μήνυμα από το 112 σε κατοίκους στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Κάσο, προειδοποιώντας για κίνδυνο πιθανής εκδήλωσης τσουνάμι στην περιοχή και καλώντας τους να απομακρυνθούν άμεσα από τις ακτές και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των Τοπικών Αρχών.