ΕΣΠΑ

Στην Αθήνα σήμερα ο Αλ Σίσι για το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας – Αιγύπτου

Οι καλές σχέσεις Κ. Μητσοτάκη – Αλ Σίσι σηματοδοτούν τα επόμενα ορόσημα για την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων

Στις αρχές του 2025 και συγκεκριμένα στις 8 Ιανουαρίου και μετά την ολοκλήρωση της 10ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε λόγο για ανθεκτικό και εξαιρετικά παραγωγικό σχήμα συνεργασίας το οποίο, όπως είχε τονίσει τότε, αποτελεί το πιο προωθημένο τέτοιου επιπέδου σχήματος στην ευρύτερη περιοχή εν μέσω πολλαπλών κρίσεων και προκλήσεων σε περιφερειακό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Σήμερα, Αθήνα και Καΐρο συνεχίζουν να υποστηρίζουν την ίδια πολυθεματική ατζέντα, με του δύο ηγέτες να πιστοποιούν την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών και την εδραίωση του ρόλου Ελλάδας και Αιγύπτου ως πυλώνων σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια περίοδο γεωπολιτικών αναταράξεων.

Η επίσκεψη του Abdel Fattah Εl Sisi στην Αθήνα και η συνεδρίαση – ορόσημο για την εμβάθυνση των σχέσεων του πρώτου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, σηματοδοτεί την εδραίωση της Ελληνοαιγυπτιακής συμμαχίας τόσο απέναντι στην Λιβύη όσο και απέναντι στην Τουρκία.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να εκπέμψουν μήνυμα αναβάθμισης των ήδη εξαιρετικά στενών σχέσεων σε Στρατηγική Εταιρική Σχέση και ενίσχυσης της συνεργασίας και του συντονισμού στο πολιτικό επίπεδο (μηχανισμός τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων), στις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις, τις μεταφορές και τις υποδομές, σε έργα συνδεσιμότητας, στην ενεργειακή ασφάλεια (ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου GREGY interconnector) και την κλιματική αλλαγή, την άμυνα και την ασφάλεια, στο Μεταναστευτικό, στην παιδεία και στον πολιτισμό, η οποία αναμένεται να περιγραφεί στην Κοινή Δήλωση που αναμένεται να υπογράψουν οι δύο ηγέτες.

Η επίσκεψη του Προέδρου της Αιγύπτου και η Κοινή Δήλωση των δύο ηγετών αναμένεται να εκπέμψουν μήνυμα συναντίληψης και συμπόρευσης με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας, σε μια συγκυρία που το γεωπολιτικό τοπίο στην περιοχή αναδιαμορφώνεται.

Κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών άλλωστε θα συζητηθούν οι τελευταίες περιφερειακές εξελίξεις στη Γάζα, τη Συρία και τη Λιβύη.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών έλαβε χώρα στο Κάιρο τον Ιανουάριο του 2025 στο περιθώριο της τριμερούς συνάντησης κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Η επίσκεψη του ηγέτη της Αιγύπτου στην Αθήνα, είναι σε συνέχεια και σε «απάντηση» της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον Μάρτιο του 2024, .όταν είχε επισκεφθεί το Κάιρο στο πλαίσιο κοινής επίσκεψης με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen και ευρωπαίους ηγέτες για την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής και Εταιρικής Σχέσης ΕΕ – Αιγύπτου. Η Ελλάδα πρωτοστάτησε στην κατεύθυνση σύναψης της συμφωνίας αυτής, συνηγορώντας για την στρατηγική σημασία της σταθερότητας της Αιγύπτου για την Ευρώπη, καθώς και τη σημασία του Καϊρου στη συγκράτηση μεταναστευτικών ροών προς ευρωπαϊκές χώρες.

Τον Μάρτιο του 2024, άλλωστε, σε κοινή Δήλωση που συνυπέγραψαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Abdel Fattah Εl Sisi, αποτυπωνόταν η απόφασή τους για τη σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.
www.real.gr

Φωτογραφία στο Anatolh.com
Φωτογραφία στο Anatolh.com
Φωτογραφία στο Anatolh.com
Φωτογραφία στο Anatolh.com
Φωτογραφία στο Anatolh.com
Φωτογραφία στο Anatolh.com
Φωτογραφία στο Anatolh.com

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist