Στη συνεδρία για την εκλογή, προεδρεύει ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ζοζέφ Μούσκατ, του οποίου η χώρα κατέχει την εξάμηνη κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ, με τον Τουσκ να επανέρχεται μετά την διαδικασία.
Η οικονομία, το μεταναστευτικό και η ασφάλεια είναι στο επίκεντρο της Συνόδου των 28.
Σε ό,τι αφορά την οικονομία, το βασικό μήνυμα των Ευρωπαίων έχει να κάνει με τη συνέχιση πολιτικής ελεύθερων συναλλαγών, όπως αυτή με τον Καναδά, τη στιγμή που μια παρόμοια συμφωνία με την Ιαπωνία βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση.
Αναμένεται να ακολουθήσει ανάλυση της οικονομικής κατάστασης από τους 28, η οποία θα καταγράφει επαναφορά της ανάκαμψης σε όλα τα κράτη μέλη, μείωση της ανεργίας και την αναγκαιότητα για την εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς.
Σε σχέση με το θέμα της μετανάστευσης, ο Πρωθυπουργός της Μάλτας Μουσκατ θα μιλήσει για την μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, τη στρατηγική στην κεντρική μεσόγειο και την προστασία των εξωτερικών συνόρων σε συνέχεια και της Συνόδου της Βαλέτας.
Κατά τη διάρκεια του δείπνου οι 28 θα συζητήσουν για τα Δυτικά Βαλκάνια, όπου πολλές χώρες θέλουν ενημέρωση μετά τη συζήτηση που είχε γίνει στη Μάλτα. Η Μογκερίνι θα ενημερώσει για τις επαφές στην περιοχή.
Αμέσως μετά, στο τραπέζι θα έρθει το θέμα της Ασφάλειας και της Άμυνας με βάση τη συζήτηση του Δεκεμβρίου. Χθες μάλιστα οι υπουργοί άμυνας συμφώνησαν σε συμπεράσματα που θα ληφθούν υπόψη από του ηγέτες.
Την Παρασκευή, θα διεξαχθεί ένα άτυπο Συμβούλιο των 27, αφιερωμένο στην προετοιμασία των εκδηλώσεων της Ρώμης.
Ένα από τα σημεία κλειδιά θα είναι η Λευκή Βίβλος της Κομισιόν, που είναι μια σημαντική συνεισφορά στη συζήτηση για το μέλλον των 27.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο Ντ.Τουσκ είναι πεπεισμένος ότι το μήνυμα της Ρώμης πρέπει να είναι ενωτικό και όχι απλά πως πάμε προς μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων.
www.real.gr