Η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου θα τελεστεί το Σάββατο (26/4) στις 11:00 ώρα Ελλάδος στον εξωτερικό χώρο της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου. Στο τέλος της τελετής, το φέρετρο θα μεταφερθεί πρώτα εντός του ναού και στη συνέχεια στη Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζόρε, όπου και θα γίνει η ταφή, όπως ο ίδιος ο Πάπας είχε ζητήσει.
Για την κηδεία του πάπα Φραγκίσκου, το Σάββατο στο Βατικανό, αναμένονται περίπου 200.000 πιστοί. Ξεχωριστή θέση μεταξύ των θρησκευτικών ταγών θα έχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι, η πρόβλεψη της ιταλικής κυβέρνησης είναι ότι πρόκειται να φτάσουν στην Αιώνια Πόλη περίπου 170 ξένες αντιπροσωπείες, συμπεριλαμβανομένων πολλών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.
Οπως αναφέρει η ΕΡΤ, στην κηδεία αναμένονται ηγέτες από όλο τον κόσμο, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ με τη σύζυγό του Μελάνια, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ρομπέρτα Μετσόλα, ο Αργεντινός Πρόεδρος Χαβιέρ Μιλέι και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ απών θα είναι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Επίσης έχει ανακοινωθεί η παρουσία του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας, του Βρετανού πρίγκιπα Γουίλιαμ.
Η Ιταλία κήρυξε πενθήμερο πένθος, και ήδη βρίσκονται σε ισχύ δρακόντεια μέτρα ασφάλειας στην Αιώνια Πόλη, τα οποία αναμένεται να παραμείνουν μέχρι το Κονκλάβιο. Για την παροχή βοήθειας στους προσκυνητές και την εγγύηση της ασφάλειας των πιστών και επισήμων που θα συρρεύσουν στην Αιώνια Πόλη, εκτός από την αστυνομία και τους καραμπινιέρους, έχουν κινητοποιηθεί ο στρατός, με την Πολιτική Προστασία. Ειδικά εκπαιδευμένοι δύτες άρχισαν ήδη να ελέγχουν την περιοχή του Τίβερη, η οποία βρίσκεται κοντά στο Βατικανό.
Τι προβλέπει το πρωτόκολλο διαδοχής
Η φωνή του Πάπα Φραγκίσκου σώπασε, αλλά το αποτύπωμά του ηχεί δυνατά στις ψυχές εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Απλοί πολίτες, διασημότητες και ηγέτες κρατών, αποχαιρέτησαν τον χαρισματικό Ποντίφικα που αφήνει πίσω του κληρονομιά ελπίδας, διαλόγου και κοινωνικής ευαισθησίας.
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, 15 με 20 μέρες μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου θα συγκληθεί το Κονκλάβιο στην Καπέλα Σιστίνα για να αποφασίσει το ποιος θα είναι ο νέος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.
Η ψηφοφορία είναι μυστική και δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο οι καρδινάλιοι κάτω των 80 ετών, ενώ το αξίωμα θα αναλάβει ο υποψήφιος που θα καταφέρει να συγκεντρώσει τα 2/3 των ψήφων.
Κάθε μέρα πραγματοποιούνται 4 ψηφοφορίες, ενώ σε όλη την διάρκεια οι καρδινάλιοι είναι αποκομμένοι από τον έξω κόσμο. Είναι κλειδωμένοι στο Βατικανό. Τους παίρνουν τα κινητά, δεν έχουν το δικαίωμα να επικοινωνούν με τον έξω κόσμο μέχρι να εκλέξουν τον Πάπα.
Μετά από κάθε ατελέσφορη ψηφοφορία ο καπνός που βγαίνει από την καμινάδα του ναού είναι μαύρος, όταν όμως το κονκλάβιο καταλήξει σε μία απόφαση τότε ο καπνός είναι λευκός.
Οι επικρατέστεροι για τη διαδοχή του Πάπα Φραγκίσκου
Οκτώ καρδινάλιοι ξεχωρίζουν ως επικρατέστεροι διάδοχοι του Πάπα Φραγκίσκου:
Πίτερ Τούρκσον (Γκάνα): Πρώην επίσκοπος του Κέιπ Κόουστ, θεωρείται πιθανός υποψήφιος για να γίνει ο πρώτος μαύρος Πάπας. Με καταγωγή από τη Γκάνα, είχε σταλεί από τον Πάπα Φραγκίσκο ως απεσταλμένος ειρήνης στο Νότιο Σουδάν.
Λουίς Αντόνιο Τάγκλε (Φιλιππίνες): Η εκλογή του θα σήμαινε την άνοδο του πρώτου Ασιάτη Πάπα, σε μια περιοχή με ταχέως αυξανόμενο καθολικό πληθυσμό. Παρότι έχει εκφράσει αντίθεση στο δικαίωμα στην άμβλωση στις Φιλιππίνες, θεωρείται από τις πιο φιλελεύθερες φωνές στο Βατικανό.
Πιέτρο Παρολίν (Ιταλία): Ο Καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, πρώην υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού και στενός συνεργάτης του Πάπα Φραγκίσκου, αποτελεί τον «υποψήφιο της συνέχειας».
Πέτερ Έρντο (Ουγγαρία): Αρχιεπίσκοπος της Εστεργκομ-Βουδαπέστης, θα ήταν ο δεύτερος Πάπας μετά τον Ιωάννη Παύλο Β΄ που προέρχεται από το πρώην σοβιετικό μπλοκ.
Χοσέ Τολεντίνο (Πορτογαλία): Προερχόμενος από τη Μαδέρα, είναι ένας από τους νεότερους υποψήφιους και παρουσιάζεται ως εκπρόσωπος μιας πιο σύγχρονης Εκκλησίας.
Ματέο Ζούπι (Ιταλία): Αρχιεπίσκοπος της Μπολόνια από το 2015 και καρδινάλιος από το 2019, επελέγη από τον Πάπα Φραγκίσκο ως απεσταλμένος ειρήνης για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Μάριο Γκρεκ (Μάλτα): Πρώην επίσκοπος της Γκόζο και νυν Γενικός Γραμματέας της Συνόδου των Επισκόπων, έχει καλέσει την Εκκλησία να υιοθετήσει «μια νέα γλώσσα» για την αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν ομόφυλα ζευγάρια και διαζευγμένους.
Ρόμπερτ Σαρά (Γαλλική Γουινέα): Ένας ακόμα πιθανός υποψήφιος που θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος μαύρος Πάπας. Η ηλικία του λειτουργεί ως μειονέκτημα, αλλά διαθέτει μακρά εμπειρία στο Βατικανό, ήδη από την εποχή του Ιωάννη Παύλου Β΄.