Με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων τιμήθηκε την Κυριακή η μνήμη των πεσόντων στην Μάχη των Βρυσών Μεραμπέλλου, παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης, βουλευτών, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, φορέων και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Η επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο πεσόντων εψάλη από τον Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ.κ. Γεράσιμο και ακολούθγσε κατάθεση στεφάνων από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τους βουλευτές Γιάννη Πλακιωτάκη και Μανόλη Θραψανιώτη, τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβό, τους εκπροσώπους των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, τους εκπροσώπους των φορέων κ.α.
Η ιστορική Μάχη των Βρυσών έγινε πριν 150 χρόνια και όπως τονίστηκε διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην Κρητική επανάσταση.
«Η Περιφέρεια Κρήτης με ιδιαίτερο σεβασμό συμμετέχει στις φετινές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τη συμπλήρωση των 150 χρόνων από την ιστορική μάχη των Βρυσών. Οι ήρωες μας που έχασαν την ζωή τους στα πεδία των μαχών για την Ελευθερία μας έχουν αφήσει πολυσήμαντες παρακαταθήκες και διδάγματα» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, προσθέτοντας: «Σήμερα, 150 χρόνια μετά, εδώ από τις Βρύσες, οφείλουμε να αναδείξουμε την κοινή εθνική κληρονομιά, που είναι η μνήμη των μεγάλων εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων. Η Κρήτη ολόκληρη είναι ποτισμένη γη με αίμα ηρώων. Είναι ο τόπος που δίδαξε στην Ευρώπη και τον κόσμο ότι το δίκιο, η ελευθερία και η αξιοπρέπεια αξίζουν περισσότερο και από την ίδια τη ζωή. Αυτή την ιστορική μας πραγματικότητα έχουμε χρέος να τη διαφυλάξουμε και θα το πράξουμε με ευθύνη και συνέπεια, γιατί το οφείλουμε στους νεκρούς μας, στον δικό μας τόπο.»
Της επιμνημόσυνης δέησης και της κατάθεσης στεφάνων προηγήθηκε Θεία Λειτουργία στον εορτάζοντα ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήριος Βρυσών, εορτή που συμπίπτει με την ιστορική επέτειο.