85 άτομα φιλοξενούνται στο Παράρτημα ΑμΕΑ Νομού Λασιθίου (Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων) του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κρήτης και τις προσεχείς ημέρες πρόκειται να εισαχθούν άλλα δύο άτομα όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Σταύρος Καναβάκης, ενώ επιπλέον το ίδρυμα στηρίζει με διάφορους τρόπους περίπου 120 άτομα μέσα από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» που υλοποιεί το Παράρτημα ΑμΕΑ.
Ο κ. Καναβάκης επεσήμανε ότι η τοποθέτηση του αγροτικού ιατρού με ειδικότητα ορθοπεδικού, για ένα πεντάμηνο είναι μεν σημαντική, δεν επιλύει όμως τις ανάγκες του Θεραπευτηρίου σε ιατρικό προσωπικό. Δεν είναι σίγουρο ότι με την αποχώρηση του συγκεκριμένου, θα ακολουθήσει τοποθέτηση άλλου…
Όπως μας είπε ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης του Παραρτήματος του Κ.Κ.Π. – Α.μεΑ. Λασιθίου (Θεραπευτήριο) Βασίλης Απέργης, σύντομα θα προσληφθεί εργοθεραπευτής με «μπλοκάκι» για τον Πολυαισθητηριακό Χώρο «Snoezelen» που υπάρχει εδώ και δύο χρόνια και αξιοποιεί σύγχρονες παθητικές και διαδραστικές μεθόδους αντιμετώπισης προβλημάτων ατόμων με ευρύ φάσμα αναπηριών.
Επίσης αναμένεται η πρόσληψη 3 – 4 νοσηλευτών.
Οι μόνιμοι υπάλληλοι είναι: 11 διοικητικοί, 7 υπάλληλοι κουζίνας, 3 συντηρητές, 3 οδηγοί, 13 νοσηλευτές, υπάλληλοι εργαστηρίων 2, πλυντηρίων 2, γενικών καθηκόντων 1. Επικουρικό – έκτακτο προσωπικό: 13 νοσηλευτές, 4 υπάλληλοι κουζίνας, 5 καθαριότητας, 4 φύλαξης, 1 πληροφορικής, 1 αντιρρησίας συνείδησης, 3 κοινωφελούς εργασίας, 2 πρακτικής εργασίας, 1 αγροτικός ιατρός. Σημαντικό είναι ότι ανανεώθηκαν οι συμβάσεις του υπηρετούντος στο ίδρυμα επικουρικού προσωπικού μέχρι τέλος του 2018. Και μέχρι τέλος του 2017 αναμένεται ότι θα προσληφθεί επιπλέον επικουρικό προσωπικό.
Ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κρήτης είπε ότι προχωρεί ικανοποιητικά η διαδικασία υπογραφής ατομικών συμβάσεων με προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης των ιδρυμάτων, παύοντας τη συνεργασία με εργολάβους παροχής υπηρεσιών στους τομείς αυτούς.
Επίσης το Κέντρο προχωρεί σε διαγωνισμό προμήθειας τροφίμων, ειδών καθαρισμού και υγιεινής για τα παραρτήματα.
Ειδικά στο Θεραπευτήριο Αγίου Νικολάου δεν υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα, πέραν της έλλειψης του προσωπικού. Τόνισε τη σημασία που έχει, ενόψει ανοίγματος σχετικών προγραμμάτων ΕΣΠΑ, η θεώρηση με τη συνδρομή της Περιφέρειας και προώθηση για υλοποίηση των ώριμων μελετών που αφορούν υποδομές και βελτιώσεις συντήρησης του ιδρύματος.
Δεν το αγκαλιάζει η τοπική κοινωνία
Ο κ. Καναβάκης επεσήμανε την ανάγκη ανοίγματος και διαρκούς επαφής της τοπικής κοινωνίας με το ίδρυμα, που δυστυχώς, όπως είπε, παραμένει χωρίς την επιθυμητή πρόοδο.
Δυστυχώς, είπε, το Θεραπευτήριο δεν το αγκαλιάζει η τοπική κοινωνία, δεν υπάρχουν εθελοντές για να προσφέρουν στους ανθρώπους που περιθάλπονται μέσα και θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος σ’ αυτόν τον τομέα, γιατί εθελοντική προσφορά καταγράφεται σε όλα τα άλλα παραρτήματα ΑμΕΑ της Κρήτης.
Υπάρχουν περιθαλπόμενοι εντελώς εγκαταλειμμένοι από τα συγγενικά τους πρόσωπα, που δεν εμφανίζονται ούτε μετά που θα πεθάνουν για να τους θάψουν, τόνισε, μην κρύβοντας τη θλίψη του.
Παλαιότερα είχε ξεκινήσει η προσπάθεια συγκρότησης και δραστηριοποίησης Συλλόγου Φίλων του Θεραπευτηρίου, αλλά, όπως είπε, κατέληξε μόνος του στο τέλος…
Ο Τεχνητός Νεφρός
«Είμαστε διαρκώς σε επαφές για τη μεταστέγαση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού σε χώρο του Νοσοκομείου και συγκεκριμένα στο κτίριο της Αιμοδοσίας, μετά που θα γίνει η μεταφορά της σε όροφο του παλιού κτιρίου του νοσοκομείου. Υπάρχει πλέον μελέτη και το κόστος είναι 70 – 80 χιλιάδες ευρώ», είπε ο κ. Καναβάκης. «Χρειαζόμαστε τους χώρους αυτούς, αναγκαζόμαστε και στριμωχνόμαστε. Εάν υπήρχε διαθέσιμος ο ισόγειος αυτός χώρος θα μπορούσε κάλλιστα να φιλοξενήσει το ΤΟΜΥ στον Άγιο Νικόλαο και όχι σε όροφο του κτιρίου, όπως είχε προταθεί και, δικαιολογημένα, διατυπώθηκαν αντιρρήσεις.»
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ