Κοντά μια δεκαετία χρειάστηκε για να καταλήξει η συζήτηση για την κατασκευή του παρακαμπτήριου δρόμου της Πλάκας, απ’ όπου είχε ξεκινήσει..! Η φάση αυτή έκλεισε τις προηγούμενες ημέρες και με τη «βούλα» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, που με έγγραφο της το οποίο υπογράφει η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, επικυρώνει οριστικά και με τον πλέον επίσημο τρόπο την απόρριψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και των σχετικών περιβαλλοντικών όρων του έργου «Παράκαμψη Πλάκας». Το έργο αφορούσε χάραξη νέας οδού, μήκους 2,06 χλμ. και τυπικής διατομής πλάτους 7,50 μ. μαζί με παράπλευρο oδικό δίκτυο, η οποία παρακάμπτει τον οικισμό Πλάκας. Περιλάμβανε επίσης διαμόρφωση δύο ισόπεδων κόμβων στην αρχή και το πέρας της χάραξης, καθώς και διαμόρφωση παράπλευρου σκυρόστρωτου αγροτικού δικτύου συνολικού μήκους 2.674 μ., για την αποκατάσταση της σύνδεσης των αγροτεμαχίων εκατέρωθεν της χάραξης.
Από Νεάπολη
Η δημοτική αρχή δε σκοπεύει να αφήσει έτσι το θέμα. Ήδη, όπως είπε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου έχει θέσει το θέμα κάμποσες φορές στον Περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη. Ο κ. Ζερβός προτείνει να επαναξιολογηθεί η αναγνωριστική μελέτη που είχε κατατεθεί στο παρελθόν για έναν παρακαμπτήριο δρόμο – νέα χάραξη και τη σύνδεση με το δρόμο από Πλάκα προς Χαυγά – Καστέλι – Φουρνή – Νεάπολη.
«Aν ο δρόμος, όπως χαράχθηκε και προτάθηκε μέσα από τη μελέτη αυτή δεν μπορεί να γίνει, τότε πρέπει να βρεθεί λύση ώστε να υπάρξει ένας δρόμος από αυτή τη μεριά, γιατί ο παραλιακός δρόμος προς Πλάκα με τα κυκλοφοριακά φορτία που έχει, δεν αντέχει. Ζήτησα να προχωρήσει μια αναγνωριστική μελέτη σύνδεσης της Πλάκας με τη Νεάπολη, μέσω Χαυγά με κατασκευή παρακάμψεων Καστελίου και Φουρνής. Θα χρησιμοποιηθούν κάποια τμήματα του υφιστάμενου επαρχιακού δικτύου αλλά θα κατασκευαστούν και νέα, όπως είναι οι δύο προαναφερόμενες παρακάμψεις κλπ. Η μελέτη που θα γίνει, θα δείξει αν μπορεί να προκύψει λύση γιατί έτσι θα ανακουφιστούν κυκλοφοριακά και η Ελούντα και ο Άγιος Νικόλαος, αφού λεωφορεία και αυτοκίνητα θα μπορούν να φτάνουν στην Πλάκα και μέσω του δικτύου αυτού», είπε ο Δήμαρχος.
Ο κ. Ζερβός έχει καταθέσει την πρόταση αυτή στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όταν έκανε δεκτή την απορριπτική απόφαση για τη ΜΠΕ του έργου, της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης. Σημειώνεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου είχε γνωμοδοτήσει θετικά με τη ΜΠΕ της χάραξης που πρότεινε η μελέτη, η οποία όμως προσέκρουσε κατά τη δημόσια διαβούλευση στις αρνητικές απόψεις που διατύπωσαν άλλοι φορείς και πολίτες, μεταξύ των οποίων και αρκετοί οι περιουσίες των οποίων θίγονταν από την κατασκευή του δρόμου, όπως πρότεινε ο μελετητής με τρία εναλλακτικά σενάρια.
«Αν επιδιωκόμενος, πραγματικός στόχος είναι να κατασκευαστεί παρακαμπτήριος δρόμος στην Πλάκα, μπορεί να αποκτήσει χαρακτηριστικά δημοτικού δρόμου, ώστε να απαιτούνται χαμηλότερες καμπυλότητες διατηρώντας όμως τα πλάτη του, προκειμένου να λυθεί το θέμα. Δυστυχώς μέχρι και σήμερα, παρά τις προσπάθειες που έγιναν στο μεσοδιάστημα και με τη συμβολή του μελετητή (Βαρδουλάκη), δεν υπήρξε αποτέλεσμα», είπε ο Δήμαρχος.
Να ενωθεί με την παράκαμψη Ελούντας
Για το θέμα ζητήσαμε και την άποψη της Αντιπεριφερειάρχου Πελαγίας Πετράκη, αφού φορέας υλοποίησης είχε οριστεί η Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου. Η κ. Πετράκη είπε η πρότασή της ήταν, προκειμένου να «διασωθεί» το έργο, να εξεταστεί αν υπάρχει δυνατότητα, η παράκαμψη της Ελούντας, ψηλά, να ενωθεί με την παράκαμψη της Πλάκας, αποφεύγοντας να γίνουν απαλλοτριώσεις εκτάσεων σε οικόπεδα που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, όπου εντοπίστηκαν και σχετικές αντιδράσεις και εμπλοκές.
Γιατί, αν το κόστος της απαλλοτρίωσης που θα απαιτήσει ένα έργο είναι τεράστιο, δεν μπορεί να κατασκευαστεί, αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι το κόστος απαλλοτριώσεων πληρώνεται από εθνικά κονδύλια, του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
Δυστυχώς, μας είπε, η πρόταση αυτή δεν προχώρησε, αφού η δημοτική αρχή του Αγίου Νικολάου πρότεινε κάτι διαφορετικό.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ