Το Υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να στελεχώσει τις Επιθεωρήσεις Εργασίας, προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα ελέγχων στην αγορά και να στηριχθούν οι συνεπείς επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι.
Την πρόταση επαναλαμβάνει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ και Πρόεδρος στο Εργατικό Κέντρο Λασιθίου, Μανώλης Πεπόνης, με αφορμή τους τελευταίους ελέγχους που ξεκίνησε το Υπουργείο Εργασίας στις τουριστικές περιοχές. Ο κ. Πεπόνης χαρακτηρίζει θετικούς τους ελέγχους, αλλά σημειώνει πως δεν βοηθούν οι προαναγγελίες.
«Δεν μπορείς στο νομό Λασιθίου να υπάρχει μόνο ένας επιθεωρητής εργασίας και αποσπασματικά να έρχεται, μετά από ενέργειες δικές μας, ένας επιπλέον τον Αύγουστο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό και να έχει αποτελέσματα», επισημαίνει. Παράλληλα, τονίζει σε ό,τι αφορά τα τεχνολογικά εργαλεία για τα οποία επαίρεται ο υπουργός εργασίας, ότι πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε ως μέρος μιας θετικής προσπάθειας, η οποία όμως δεν μπορεί να περιοριστεί στην τεχνολογία. «Είναι πολύ ενδιαφέρον το εργαλείο “Εργάνη”, αλλά κανένα σύστημα πληροφορικής δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον έλεγχο που κάνουν οι επιθεωρητές εργασίας και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Άλλωστε, είναι εκείνοι που δέχονται τα παράπονα, τις πιέσεις, τις καταγγελίες των εργαζομένων και γνωρίζουν πολύ καλά τί μπορεί να συμβαίνει και ποιά προβλήματα υπάρχουν. Προφανώς και τα συστήματα της πληροφορικής έχουν αξία και σημασία, αλλά αν προκύψει κάτι από αυτά είναι η επιβεβαίωση της παρανομίας και μόνο. Από ‘κει και πέρα, τα στελέχη του ΣΕΠΕ μπορούν να διεξάγουν τους πραγματικούς ελέγχους», αναφέρει.
Ο κ. Πεπόνης προχωρεί σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επισήμανση σε σχέση με τα πραγματικά προβλήματα στην ευρύτερη επιχειρηματικότητα, αλλά και σε ό,τι αφορά ειδικά τον τουρισμό. Σημειώνει δηλαδή πως αντίθετα με όσα λέγονται συχνά, το πρόβλημα δεν είναι το εργασιακό κόστος των επιχειρήσεων. Αν πραγματικά ήταν, τότε στην περίοδο των μνημονίων που η χώρα γνώρισε τους χαμηλότερους μισθούς που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια, θα έπρεπε να υπήρχε πραγματική άνοδος, κερδοφορία και ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Όμως, κάτι τέτοιο δεν συνέβη και μάλιστα επιβεβαιώθηκε τόσο από το ΔΝΤ, όσο κι από την πραγματικότητα που βιώσαμε στη χώρα, πως δεν υπήρξε καμία τέτοια ανάπτυξη. «Αυτό που περιμένουμε από το Υπουργείο Εργασίας είναι να ενδυναμώσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, για να μπορεί να στηρίξει και την υγιή επιχειρηματικότητα», αναφέρει ο κ. Πεπόνης.
Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου εξηγεί πως η προαναγγελία των ελέγχων δεν βοηθά με το Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων. Το Λευκό Μητρώο θα καταγράφει τις επιχειρήσεις, που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και θα τις εξαιρεί από τους στοχευμένους ελέγχους των ελεγκτικών μηχανισμών, ενώ θα τις επιβραβεύει με επιπλέον μειώσεις του μη μισθολογικού κόστους.
«Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε θα υπάρχουν κάποια κίνητρα σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ή και άλλες ωφέλειες. Αυτό είναι θετικό και θα διαδραματίσει θετικό ρόλο ώστε οι κακοί εργοδότες να συνετιστούν και να μην υπάρχει εργασιακή ζούγκλα, όπως σήμερα. Ωστόσο, θεωρώ πως δεν είναι σωστό οι έλεγχοι του διμήνου που μένει μέχρι τέλος της τουριστικής σεζόν, να συνδεθούν με το μητρώο. Διότι τώρα όσοι δεν τηρούν τη νομιμότητα έχουν προειδοποιηθεί και μπορούν να καλύψουν τις παρανομίες που υπάρχουν και να εμφανιστούν όπως όλοι εκείνοι που λειτούργησαν με βάση τη νομιμότητα μέχρι σήμερα. Είναι πραγματικά άδικο να είναι στο ίδιο τσουβάλι συνεπείς και παράνομοι εργοδότες», τονίζει ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.
Αλλά και συμπληρώνει πως προσδοκά από την ηγεσία του Υπουργείου να κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να στηριχθεί ο εξορθολογισμός των μέτρων που θα βοηθήσει την αγορά εργασίας να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα και χωρίς να απαξιώνει τους εργαζόμενους. «Δεν είναι καλό για μια χώρα που παρέχει υπηρεσίες, οι εργαζόμενοι να αισθάνονται στο περιθώριο», σημειώνει χαρακτηριστικά.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ