«30 χρόνια έχει να δημιουργηθεί νέο σχολικό κτίριο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Άγιο Νικόλαο με αποτέλεσμα να δημιουργείται συνωστισμός στο συγκρότημα του Ξηροκάμπου προκαλώντας πολλά προβλήματα», τονίζει ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Αγίου Νικολάου Βασίλης Χατζηδάκης σε δηλώσεις του στην ΑΝΑΤΟΛΗ.
Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ το κτιριακό συγκρότημα Ξηροκάμπου προοριζόταν για να στεγάσει ένα γυμνάσιο κι ένα λύκειο, σήμερα στεγάζει τρία λύκεια (1ο, 2ο και ΕΠΑΛ) δύο Γυμνάσια (2ο και 3ο Γυμνάσια), το ΕΕΕΕΚ και το σχολείο της Δεύτερης Ευκαιρίας με το Δημόσιο ΙΕΚ κατά τις απογευματινές ώρες.
Μέσα σε αυτό το τοπίο που παραπέμπει σε σχολικά συγκροτήματα μεγάλων αστικών κέντρων, έχουν αρχίσει να καταγράφονται ποικίλα προβλήματα, με πρώτο την αλλαγή χρήσης του ελευθέρου χώρου. Έτσι, το προαύλιο μικραίνει συνεχώς με αποτέλεσμα να μην χωράει πλέον να τοποθετηθεί μία ακόμα λυόμενη αίθουσα. Εκείνη που προορίζεται για βιβλιοθήκη του 3ου Γυμνασίου.
Ελάχιστος χώρος
«Τα παιδιά που προαυλίζονται έχουν κατά κεφαλήν λιγότερο χώρο προαυλισμού από αυτόν που έχουν οι κρατούμενοι στις φυλακές», δηλώνει με έμφαση ο κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας πως δεν πρόκειται για φραστική υπερβολή και εξηγώντας πως αν μοιραστούν τα τετραγωνικά μέτρα που αντιστοιχούν στα 1.000 παιδιά των σχολείων, ο χώρος που θα έχουν θα είναι μικρότερος από τον αντίστοιχο των φυλακισμένων. Παράλληλα, ο συνωστισμός πολλών παιδιών διαφορετικών ηλικιών προκαλεί ποικίλα προβλήματα επικοινωνίας αλλά και ο περιβάλλων χώρος γίνεται πόλος έλξης εξωσχολικών για ανάπτυξη παραβατικών συμπεριφορών.
Αναφερόμενος στα προβλήματα που έχουν καταγράψει οι Σύλλογοι Γονέων και οι εκπρόσωποι στην Ένωση Γονέων, σημειώνει πως υπάρχουν δυο με τρείς αίθουσες σε κάθε σχολείο πολύ μικρών διαστάσεων, όπου θήτευαν μέχρι τώρα ολιγομελή τμήματα, τα οποία όμως δεν θα λειτουργούν από τη νέα σχολική χρονιά αφού η νέα νομοθεσία αυξάνει τον αριθμό των μαθητών στα τμήματα προσανατολισμού και δεν επιτρέπει την δημιουργία ολιγομελών τμημάτων.
Αλλά και οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται για την απουσία αιθουσών προετοιμασίας και συζήτησης του εκπαιδευτικού έργου, αφού για παράδειγμα στο 2ο ΓΕΛ υπηρετούν περίπου 30 εκπαιδευτικοί.
«Για διάφορες δράσεις και ενέργειες πρέπει να ενημερώνει και να λογοδοτεί το ένα σχολείο στο άλλο, καθώς και τα δυο συστεγαζόμενα Λύκεια μοιράζονται τον αύλειο χώρο, τα εργαστήρια, την αίθουσα εκδηλώσεων, το κλειστό γυμναστήριο και τη γενικότερη υλικοτεχνική υποδομή. Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι τα πράγματα πια στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας στον Άγιο Νικόλαο, έχουν ξεπεράσει τα όρια κι από τον επόμενο χρόνο θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα», σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ