Η χρήση πόσιμου νερού για πότισμα και «λάτρα» νοικοκυριών και επιχειρήσεων, και δη των τουριστικών, των παραλιών κλπ., είναι ένα μείζον ζήτημα, που μεγεθύνεται όλο και περισσότερο και απαιτεί σχεδιασμό, ειδικά σε περιόδους όπως αυτή που διανύομε, που η έλλειψη βροχών, διαμορφώνει την ανάγκη εξοικονόμησης υδατικών πόρων κατά προτεραιότητα για ύδρευση.
Στην εξοικονόμηση νερού ύδρευσης, του οποίου σήμερα γίνεται υπερκατανάλωση για αρδευτικούς σκοπούς κατά μήκος της οικιστικής ζώνης από Μαρδάτι έως και Ρ. Λίμνη, αποσκοπεί η πρόταση του Προέδρου της Κοινότητας Κριτσάς Μανόλη Μασσάρου, για τη χρηματοδότηση κατασκευής αρδευτικού δικτύου που θα καλύψει την περιοχή αυτή με επέκταση του δικτύου άρδευσης του ΤΟΕΒ Μεραμβέλου, στην Κριτσά. Ηδη, όπως είπε ο κ. Μασσάρος έχει οριοθετηθεί η περιοχή που θα περάσει ο αγωγός και η περιοχή τις ανάγκες της οποίας θα καλύψει.
Το θέμα αυτό έθεσε ο κ. Μασσάρος υπόψιν του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Γιάννη Ανδρουλάκη, ζητώντας του την εκπόνηση σχετικής μελέτης. Όπως τόνισε, είναι έργο που πρέπει να τεθεί σε επείγουσα προτεραιότητα, γιατί με την υπερκατανάλωση που γίνεται για να ποτίζουν οι κάτοικοι της ζώνης αυτής, αυλές, κήπους κλπ. ιδιαίτερα στη διάρκεια του καλοκαιριού και ειδικά τις περιόδους καύσωνα, προκαλεί έλλειμμα στην κάλυψη των νοικοκυριών της περιοχής σε πόσιμο νερό.
Η μικρή κλίμακα του έργου δεν απαιτεί κατασκευή δεξαμενής και το νερό θα παρέχεται με φυσική ροή, εξήγησε ο πρόεδρος της Κριτσάς. Θα απαιτήσει αντικατάσταση του υφιστάμενου αγωγού με αγωγό μεγαλύτερης διαμέτρου από την Παναγία του Φλέη μέχρι το Μαρδάτι και από κει μέχρι τη Ρούσα Λίμνη. Βέβαια, η μικρή κλίμακα του έργου έχει μέχρι στιγμής λειτουργήσει ως εμπόδιο για την εκπόνηση της μελέτης αφού κανένα μελετητικό γραφείο δεν αναλαμβάνει με την προβλεπόμενη αμελητέα αμοιβή, όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση.
Αντίστοιχο, πάγιο αίτημα έχει γίνει στο παρελθόν και από τον οικισμό της Αμμουδάρας, όπου τα νοικοκυριά και οι ξενοδοχειακές και επιχειρήσεις ενοικιαζομένων διαμερισμάτων χρησιμοποιούν νερό ύδρευσης για τη διατήρηση του πρασίνου και εργασίες καθαριότητας, γεγονός που δαπανά πολύτιμους υδάτινους πόρους ύδρευσης που είναι εν ανεπαρκεία ενώ υποβάλει νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε υψηλή οικονομική δαπάνη.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης επιβεβαίωσε ότι δύο μελετητές απέρριψαν τν πρόταση για την εκπόνηση της μελέτης που είναι κάτω από 5.000 ευρώ. Πρότεινε στον κ. Μασσάρο να γίνει πρόταση για μια μεγαλύτερη έκταση, ώστε να μεγαλώσει το αντικείμενο και η αμοιβή της μελέτης αντίστοιχα, για να εκδηλώσει κάποιο μελετητικό γραφείο και το ενδιαφέρον να την αναλάβει.
Στην ερώτηση της ΑΝΑΤΟΛΗΣ, μήπως θα έπρεπε η Κοινότητα Κριτσάς να προσθέσει στην πρόταση την επέκταση του δικτύου άρδευσης για να καλύψει την ζώνη της Αμμουδάρας, ο κ. Μασσάρος φάνηκε θετικός. Παρατήρησε όμως ότι στην περίπτωση αυτή θα χρειαστεί δεξαμενή σε κάποιο σημείο είτε στο Μαρδάτι ή στη Ρ. Λίμνη.
Με την προοπτική αυτή συμφώνησε και ο Αντιπεριφερειάρχης, μάλιστα ανέφερε ότι θα μπορούσε να γίνει προμήθεια προκατασκευασμένης δεξαμενής για το σκοπό αυτό.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ